Economii în bucătărie

         Tot am zis că nu-mi mai cumpăr nimic dar dacă e vorba de o carte, nu se pune, nu ? E o carte de bucate… Toate pe care le am, deși încă le folosesc, sunt de pe vremea lui Pazvante. Le țin în bufetul din bucătărie și se vede după starea în care sunt că le-am răsfoit destul de des dar parcă se simte nevoia unui suflu nou 🙂
         Trecând cu vederea cartea Siviei Jurcovan care s-a tot reeditat de-a lungul timpului, cărțile de genul Album literar gastronomic sau Almanahul gospodinei sunt deja piese de muzeu tipărite în vremea când almanahurile (atenție, nu almanahele) erau la modă și la mare căutare, deci în urmă cu mai bine de 25 de ani. Acum că m-am justificat suficient vreau să vă arăt și ce carte îmi doresc: 
         Normal că o vreau, cine nu-l iubește pe Jamie Oliver și cine n-ar vrea să gătească după rețetele lui care par atât de simple atunci când le prepară în fața camerei de filmat ? Dar oricât de mult îmi place să mă uit la emisiunile lui, este altceva atunci când ai cartea în față și poți să o răsfoiești cu grijă, să cauți ceva la cuprins, să pui bilețele între pagini, să faci adnotări pe margine și să știi că este a ta și doar a ta . Ca de obicei, cartea este mai bună decât filmul 🙂 Pe lângă rețete, Jamie abordează și insistă pe ideea de a economisi în bucătărie și de a nu risipi mâncarea.
         Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.
         V-am mai spus și în articolul despre pâine că am toleranță zero la a irosi mâncarea. Să arunc mâncarea la gunoi este ca și cum aș lua, să zicem, o bancnotă de 10 sau de 50 de lei și aș arunca-o în tomberon. Numai un nebun ar face asta așa că atunci când am auzit că și chef Jamie Oliver merge pe același principiu ca și mine (deși este milionar în lire sterline) mi-a crescut inima de bucurie. Sfaturile din carte te țin cu picioarele pe pământ și sunt prezentate într-o formă amuzantă și prietenoasă, adică exact așa cum este el, iar rețetele… abia aștept să le încerc. O să încep cu cele mai simple și acolo o să mă opresc 🙂 
         Dar până una-alta o să vă spun ce fac eu ca să economisesc în bucătărie.
       1 La cumpărături. În primul rând aleg întotdeauna marca proprie a supermarketului în special la alimentele de bază cum ar fi uleiul, zahărul, untul, laptele și așa mai departe. 

         Nu văd nici un sens să dau 6 lei pe un litru de ulei în care o să prăjesc ceapă sau morcovi când pot să dau doar 4. Nu este absolut nici o diferență și este normal că nu o văd pentru că aceiași producători fabrică atât brandurile de renume (care includ costuri mari cu publicitatea) cât și produsele marcă proprie ale marilor comercianți. De exemplu laptele K-Classic este produs tot la Albalact, exact ca și Zuzu care este cu 50% mai scump.
        De asemenea nu ezit niciodată să cumpăr alimente cu preț redus atunci când acestora li se apropie termenul de expirare și de multe ori găsesc adevărate comori. 
        Este, într-adevăr, o economie substanțială să ajungi de la 37 de lei la 22 pentru o roată de cașcaval care mai are valabilitate încă 4 zile. Trebuia să vedeți ce mămăligă cu brânză am făcut și ce sufleu de conopidă și mi-ați da dreptate 100% pentru că nu sunt nici eu nebună să mănânc mâncare stricată. Și nu am pățit niciodată nimic dacă ridichile pe care le-am cumpărat cu 1 leu în loc de 2 lei cincizeci au avut frunzele veștejite.
         2 Am ajuns la concluzia că tot ce prepari în casă este mai ieftin decât dacă ai cumpăra. Sigur că aici mă refer la bani și nu la timp pentru că uneori lipsa timpului ne omoară. Cumva ideea asta este la mintea cocoșului și toată lumea știe deja acest lucru, deci nu vă spun nici o noutate, dar poate că nu toți ați stat să calculați diferența de preț. Să vă dau câteva exemple. Un borcan de zacuscă de 330 de grame făcut astă toamnă,  a costat, cu toate ingredientele cumpărate din piață, undeva la 1,90 lei. Zacusca de Râureni, singura care se poate compara cât de cât cu cea făcută în casă, costă peste 5 lei în orice magazin. (Nu vreau să-mi asum merite pe care nu le am și să vă induc în eroare, zacusca a făcut-o mama, eu am făcut doar calculele)
         Să iau un alt exemplu care nu necesită o muncă monumentală ca cea de la zacuscă. Să spunem tzatziki care se prepară în mai puțin de 10 minute. O cutiuță la Lidl costă 6 lei iar aceeași cantitate făcută pe masa din bucătărie mai puțin de 2 lei (am socotit un castravete mare cu 1 leu treizeci) ca să nu mai punem la socoteală gustul care este mult mai bun și mai aromat. La fel putem calcula pentru o maioneză de casă sau pentru orice preparat care se vinde congelat. Și aici o să trec la punctul 3, adică
         3 Mâncarea congelată. Congelatorul este una dintre invențiile care au revoluționat modul de a găti. Nu cred că este cineva care nu mânâncă alimente congelate deși fițe am văzut destule la viața mea. Dacă vinetele puse toamna în congelator sunt excelente pentru  a face o salată în timpul iernii, nu văd de ce niște sarmale congelate nu ar fi la fel de bune? sau o tocană sau chiar o ciorbă. Când știu că în următoarea săptămână nu o să am timp de gătit, pun la congelator cutii de plastic cu capac cu ceea ce am gătit sâmbăta. Sau dacă mi se pare că am gătit o cantitate prea mare sau mâncarea nu are succesul scontat, o pun la congelator înainte să se învechească și o scot din nou peste câtva timp. Poate mușteriii mei s-au răzgândit. Nu are rost să strâmbați din nas pentru că și la McDonald’s și la KFC sau alte restaurante tot cartofi și carne congelată servesc și sunt foarte bune. Se vede după profit 🙂 
         Sunt curioasă ce alte idei de a economisi în bucătărie o să găsesc în cartea lui Jamie Oliver pentru că, vă spun cu mâna pe inimă, prefer oricând să dau banii pe un parfum sau pe o carte decât pe mâncare. Sau poate până cumpăr cartea aveți voi alte sugestii?

Share This:

3 thoughts on “Economii în bucătărie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *