Pare o temă delicată deși nu ar trebui să fie, sutienul fiind până la urma urmei un obiect de îmbrăcăminte. Este incredibil câte femei nu știu ce măsură poartă la sutien și spun acest lucru din ceea ce am aflat personal, adică din discuțiile mele cu prietenele și nu din săpăturile pe care le-am făcut pe internet căutând tabele pe care să le inserez în acest articol. Am găsit procentul de 80%, adică acesta ar fi numărul femeilor care nu știu ce măsură poartă la sutien și drept urmare fac alegeri greșite atunci când își cumpără lenjeria. Nu știu pe ce sondaje se bazează acest procent dar sunt sigură că ați văzut de nenumărate ori așa ceva (sau măcar ați intuit ceea ce se vedea sub un tricou). Prea larg, prea strâmt, prea… ca la țară 🙂
Ca să nu mai spun de bretele care fac adevărate șanțuri în carne atât de strânse sunt, sau spatele sutienului care se ridică până spre ceafă. Sutienul este o piesă de lenjerie care, bine aleasă, îți dă toată încrederea și confortul necesare pentru ca hainele să arate perfect pe tine. Nu trebuie să îl simți deloc, nu trebuie să te strângă, să te zgârie, să se ridice în sus când ridici brațele, să-i alunece breteaua peste umăr sau să te incomodeze în niciun fel. Ar trebui să fie ca un fel de a doua piele.
Oricât de frumoasă ar fi rochia pe care o porți, dacă sutienul nu este potrivit , ținuta va fi complet compromisă. Exact așa cum fiecare își cunoaște numărul la pantofi, ar trebui ca fiecare femeie să știe exact ce mărime poartă la sutien și o să vă arăt în doi pași simpli cum puteți afla acest lucru.
Măsura este formată dintr-un număr plus o literă în toate țările. Numărul reprezintă circumferința iar litera reprezintă mărimea (adâncimea) cupei. Ca să le stabiliți corect, făceți-vă măsurătorile purtând un sutien simplu (fără burete și întărituri) sau dezbrăcată.
1 Cu un centimetru de croitorie măsurați circumferința toracelui sub sâni, exact ca în poză.
Numărul de centimetri (rotunjit în sus sau în jos) reprezintă mărimea în sistem european (EU). De exemplu dacă circumferința este 81 de cm, înseamnă că aveți măsura 80 (EU). Dacă la măsurătoare au ieșit 83,5 cm înseamnă că aveți măsura 85 (EU) sau 38 în sistem UK sau USA (Tabelul cu corespondențele este tabelul nr 2)
2 Ca să aflați mărimea cupei (deci litera) măsurați-vă peste sâni, acolo unde pieptul are cea mai mare circumferință, adică așa:
Cu cât diferența dintre cele două măsurători este mai mare, cu atât cupa sutienului necesită a fi mai adâncă. Există o formulă matematică de calcul dar măsurătorile și rezultatele sunt în altă unitate de măsură decât centimetri (inches) așa că cel mai simplu ar fi să vă uitați în tabelul următor
|
Tabel 1 |
Pe coloana 1 este prima măsurătoare, să presupunem că aveți 74 de cm, iar la a doua măsurătoare aveți 90 de cm. Asta înseamnă că adîncimea cupei este B. Mărimea potrivită la sutien, cea pe care trebuie să o cumpărați, este 75B. Dacă ați fi avut 94 de cm v-ar fi potrivită cupa D, deci un sutien 75D.
Nu toate țările folosesc același sistem de mărimi așa că am pus corespondentul fiecăreia în tabelul de mai jos
|
Tabel 2 |
Deci 75 EU înseamnă 34 la americani și englezi, 90 la francezi, 2 la italieni si 12 la australieni. Acum uitați-vă pe eticheta sutienului vostru și verificați dacă purtați măsura potrivită. Sigur că pot să existe mici diferențe în funcție de brand dar, în principiu, rezultatul se învârte cam în aceeași zonă.
La firmele producătoare de renume se găsește toată gama de mărimi. La cele mai mici, sortimentul este mai redus și de multe ori nu au decât cupa A,B și C. Nu au nici AA (care este cea mai mică) și nici de la D în sus. Dar acum, că știți exact ce mărime purtați, este foarte simplu să comandați pe internet fără să aveți surprize neplăcute.
Comenzile online pe site-uri serioase mi se par cea mai bună soluție în cazul costumelor de baie, mai ales atunci când există disproporții între șolduri și bust. Clar, nu toată lumea e top model și o femeie mai plinuță, care are nevoie de un slip mărime mare, nu trebuie musai să aibă și sânii mari ca să i se potrivească modelul costumului de baie așa cum l-a gândit producătorul. Sau invers. Marea majoritate a magazinelor din România nu vând piesele separat, chiar și la firme foarte mari (cum ar fi Jolidon) am întâlnit problema asta. Dar de când am descoperit ebay-ul nu prea mai îmi pasă.
Sper că unora dintre voi v-au fost utile informațiile acestea așa că nu-mi rămâne decât să vă urez cumpărături plăcute 🙂
Read More