Probabil v-ați dat seama că îmi place shoppingul și că nu mă trag deoparte când e vorba de o mică excursie la cumpărături. Sunt însă magazine în care nu intru aproape niciodată decât dacă am un scop precis. Nu mă atrag deloc, dar absolut deloc, magazinele de electronice care mă plictisesc de moarte cu toate că și acolo aș avea unele interese, de exemplu aș putea să mă uit ce uscătoare de păr au mai apărut sau ce funcții noi au roboții de bucătărie. Soțul, în schimb, fiind pasionat de tehnică, e cel care zăbovește în magazinele astea și de obicei, când mergem la mall, ne despărțim și fiecare merge în treaba lui ca să nu așteptăm unul după altul.
Sâmbătă, în loc să stau să fac curățenie ca tot omul înainte de Paști, am avut o poftă nebună de niște aripioare de la KFC așa că m-am dus la Iulius Mall cu intenția de a cumpăra o găletuță pe care să o aduc acasă pentru prânz. Mi-am propus să merg pe principiul veni, vidi, vici adică rapid, fără să pierd vremea inutil numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și m-am trezit căscând gura pe la tot felul de vitrine. N-aveam niciun chef să mă grăbesc acasă așa că am probat toți pantofii și am încercat toate parfumurile din Sephora după care mi-am amintit că ar trebui să cumpăr un bec pentru casa scării. Becul ăla e ars de aproape o lună și acum , cât soțul meu e plecat, nimeni nu se învrednicește să-l schimbe. Am crezut că e simplu să cumperi un bec, ce ar putea să fie complicat? să aleg între un bec de 60, 75 sau 100 de wați… eu, cel puțin, la nivelul acela m-am oprit dar vă spun că nu e deloc așa.
Am intrat la magazinul de electrice și m-am îndreptat spre raionul de becuri. Waw! m-am șocat câte modele erau pe rafturi și nu erau două la fel 🙂 Stăteam înțepenită fără să am habar ce trebuie să aleg și mă simțeam pur și simplu copleșită (deși rar mi se întâmplă asta). Probabil că păream tare dezorientată din moment ce la un moment dat s-a apropiat de mine un băiat care lucra acolo și m-a întrebat dacă-mi poate fi de folos. Da, evident, și m-am gândit că se vedea de la o poștă că mă uitam ca mâța-n calendar.
Avea chef de vorbă și mi-a povestit despre becuri câte-n lună, câte-n stele iar la un moment dat, pentru că nu se mai putea opri, am încercat s-o dau pe glumă întrebându-l dacă e cumva rudă cu Florin Piersic. N-a gustat umorul și mi-a răspuns la modul cel mai serios că el își face jobul cu mare plăcere pentru că lucrează la una dintre cele mai puternice companii de profil din lume. Ia uitați-vă ce scrie aici și mi-a arătat cu mândrie inscripția albastră de pe tricoul lui alb. Era simpatic băiatul și oarecum m-a înduioșat entuziasmul lui tineresc.
Am înțeles că atunci când cumperi un bec nu trebuie să lași prețul să te influențeze. Un bec cu LED poate fi (și chiar este) mai scump decât celelalte becuri însă consumă mult mai puțină energie ceea ce, în timp, compensează diferența inițială de bani. Există mai multe feluri de dulii decât am putut eu să-mi imaginez, mai bine spus eu știam doar că pot alege între dulie mică sau dulie normală dar, nuuuu… acum sunt foarte multe tipuri în funcție de corpul de iluminat. De ce s-au inventat atâtea tipuri încă n-am aflat, unele cu înșurubare, altele cu piciorușe care se înfig, unele mai subțiri, altele mai lungi, mai distanțate, cu două contacte, cu trei contacte… Poate îmi explică și mie un inginer după ce o să arunce un ochi aici. A, și să nu uit, pentru o exprimare mai elevată voi folosi de acum înainte cuvântul soclu și nu dulie deși este același lucru. Adică așa am dedus 🙂
Dar să nu uit ceea ce voiam să vă spun, lucruri pe care nu le știam până acum dar care mi s-au părut demne de reținut:
- Insectele nu sunt atrase de becuri cu leduri pentru că nu emană ultraviolete, această lumină fiind cunoscută ca preferata insectelor zburătoare. Deci și prin urmare sunt perfecte pentru balcoane și terase și sper că și țânțarii intră în aceeași categorie cu moliile, adică insecte zburătoare.
- Becurile cu leduri oferă lumina maximă instantaneu spre deosebire de cele fluorescente care au nevoie de timp pentru a ajunge la potențialul complet. Acesta este un avantaj real asupra celorlalte becuri în încăperile în care luminile sunt frecvent pornite și oprite, de exemplu la baie. Eu am în baie un bec economic și până ajunge să dea lumină suficientă, aproape m-am terminat de machiat. Practic, bâjbâi de fiecare dată și pe când se încălzește becul ca lumea, îl sting și plec 🙂
- Becurile cu leduri nu conțin mercur (spre deosebire de cele eficiente energetic). Mi se pare ciudat că nu am fost informați despre existența mercurului în unele becuri mai ales după ce s-a făcut atâta tam-tam pentru scoaterea termometrelor cu mercur de pe piață. Ar fi bine deci să aveți grijă ca becurile economice să nu se spargă și în niciun caz să nu le aruncați la gunoi pentru că mercurul este foarte periculos.