Dezamăgire în Poiana Narciselor

          În sfârșit, după ani de zile în care mi-am dorit să ajung la Poiana Narciselor, am reușit s-o fac și pe asta. Abia am așteptat să văd miraculoasele câmpuri de narcise, steluțe albe căzute din cer printre firele de iarbă crudă, fremătând timid în bătaia vântului de primăvară și formând un covor delicat întins până în marginea pădurii de brazi. Sau cel puțin așa îmi închipuaim eu că va fi. Știți voi, imaginile alea paradisiace pe care cu siguranță le-ați văzut pe internet și care care sunt atât de frumoase încât par ireale, imagini care apar în toate ghidurile turistice fiind numite ”cadre de basm”, poze asociate cu titluri de genul  ”Eterna și fascinanta Românie” care fac să ne tresalte inima de orgoliu național . Mă așteptam să găsesc ceva care să-mi taie răsuflarea și exact asta s-a întâmplat, chiar mai mult de atât. Mi s-a tăiat răsuflarea dar din păcate am rămas mută nu de admirație ci de șocul și groaza pe care le-am resimțit când am văzut mulțimea de turiști care au reușit să radă la firul ierbii toate tijele care aveau petale lasând pajiștea ciuntită de orice urmă de frumusețe. Nici turmele de oi n-ar fi reușit să pască în ritmul în care cohortele de așa ziși iubitori ai naturii au devastat poiana. narcise ioana spune

        Am ajuns sus pe munte înainte de 10 dimineața când încă traficul era lejer și chiar dacă era relativ devreme, Poiana Narciselor era deja pustiită. Nu ne-a fost dat să ne încântâm privirea cu aproape nicio floare, abia dacă mai zăreai din loc în loc câte o narcisă scăpată de furia culegătorilor fiind bine pitită după câte o piatră. La orele prânzului florile erau toate culese. Strânse în buchete mari și lacome își trăiau ultimele clipe uscându-se pe câte o pătură alături de mici și grătare sau, în cel mai fericit caz, suportând soarele arzător în pahare de plastic la adăpostul roților de mașini. masina

        De ce, oameni buni, de ce ați crezut că narcisele au înflorit ca să le culegeți voi ca sălbaticii și nu să le lăsați să ofere o feerie pentru oricine ajunge sus pe platou? Ce fericire ați simțit când v-ați aplecat să mai rupeți o codiță fragilă pe care să o înghesuiți lângă alte o sută?

        M-am umplut de rău văzând spectacolul dezolant în care culegătorii de flori luau sistematic la pas fiecare bucățică de teren propunându-și să lase totul curat în urmă. Am încercat să fac ceva, am încercat să opresc din barbarie măcar o persoană, să nu stau degeaba și să mă plâng că nimeni nu face nimic și că nimeni nu ia atitudine. Ați văzut ce scrie pe tăbliță, să nu rupeți florile? am întrebat o femeie impunătoare însoțită de o fată tânără, amândouă cu brațele pline de flori de parcă mergeau să le vândă la piață. Am văzut, dar nu contează, mi-a răspuns cu un rânjet (sau poate o fi fost zâmbet?) pe față. Nu contează?? am repetat eu șocată de un astfel de răspuns în timp ce tânăra a sărit să-și apere însoțitoarea Lasă, nu veni dumneata (adică eu) să ne înveți pe noi ce să facem, că suntem crescute și trăite aici de o viață! M-a pus urgent la punct fără drept de replică. Carevasăzică era locul lor, satul lor, muntele lor, florile lor, eu nu aveam ce căuta acolo cu ideile mele stupide de a lăsa narcisele în pace. nu1

        Am mai avut o tentativă de a-mi demonstra spiritul civic, de data asta cu o femeie ce părea venită de la oraș. Echipament sport, bocanci Salomon rezistenți la  apă, ochelari de soare de firmă. Ați văzut ce scrie pe tăbliță, să nu rupeți florile? Da, am văzut, dar nu am fost eu prima… a venit circumstanța atenuantă. Aha, deci ea nu greșise cu nimic, nu încălcase nicio regulă, doar s-a luat după ce au făcut alții, ca oile după măgar. Am renunțat, nu aveam cum să opresc mulțimea, eram prea puțini cei care voiam să oprim un tsunami doar cu ajutorul unor saci de nisip. Și nici nu intenționam să-mi stric ziua (deja compromisă pe jumătate) intrând în altercații cu tot felul de neaveniți.

        Pe scurt, Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa nu este o sărbătoare a florilor. Este o serbare câmpenească, un mini-festival de folclor în vârful muntelui, o altă ocazie de a aduna puhoi de oameni la un loc pentru a ”încinge grătarele și a sfârâi micii”. În afară de peisajul splendid de care ești înconjurat când ajungi acolo, sigurul lucru pe care l-am apreciat a fost faptul că nu s-au auzit deloc manele, de la toate corturile răzbătând doar acorduri de muzică populară (deși atunci când merg la munte prefer să nu aud nimic altceva în afară de glasul păsărilor, dar, na , acum era vorba de un festival). Nu o să mai merg niciodată la Poiana Narciselor în ziua în care acestea sunt sărbătorite. Pardon, am vrut să spun batjocorite. Poate o să merg înainte de marea vandalizare sau poate o să aleg alte locuri în jurul cărora nu se face atâta tam-tam. Poiana ioana spune

Share This:

76 thoughts on “Dezamăgire în Poiana Narciselor

 1. Poate că uşor-uşor, taxând astfel de comportamente, dar foarte important, pe noi înşine, ne vom reveni înapoi, în omenie. Deşi, nu ştiu dacă am avut-o vreodată, pe de-a-ntregul! Mai ales pe cea față de natură…

   1. Da, singura solutie, cea mai eficienta, este aplicarea amenzilor mari…sa-i sperie. Doar asa se pot civiliza astfel de persoane, care nu au nicio legatura cu muntele/ cu natura/cu frumosul. Insa, asta nu se poate realiza decat, daca, cei care au competente in aceasta directie, isi fac treaba. Si stim, din pacate, ca nu se iau masuri cand e vorba de “mutilarea’ naturii, casei noastre…Nu era niciun jandarm la acest festival?

   2. Retardatul nu intelege nici de vorba buna, nici de vorba rea, intelege doar de forta pumnului. Trist, dar adevarat, civilizatia se impune si se mentine cu bita.

   3. Eu as da o amenda de 10.000 ron pentru fiecare fir de floare cu bulb! Sau cel mai bine as aplica legea musulmana (uneori este foarte buna) cea care spune ca hotilor trebuie sa li se taie mainile sa nu mai aiba cu ce fura! Asta este FURT !

  1. Trebuia sa chemati Politia sau Jandarmeria. Nu cunosc zona dar daca este arie protejata nu era si un ranger de parc in zona ? Desi acuma scriind ma gandesc ca nefiind parc amenajat acolo nu sunt pasibili de amenda cei care rup florile.

   1. Primaria este obligata sa marcheze clar poiana….loc protejat UNESCO…si paza cu amenzi in perioada de inflorire….si….aa vanda plante prin zona…nu culese gratis si vandalizate….

  2. Mare adevar ati spus, unii cum respecta mediul inconjurator asa respecta si pe cel aproape.,,pecore “asa ar spune pe aici,, oi “

  3. Va recomand sa veniti la Poiana cu narcise din Muntii Rodnei (Muntele Saca). Aici accesul este mai dificil și nu ajung așa mulți COCALARI.
   Regulile sunt respectate, jandarmii montani isi fac treaba, narcisele sunt lăsate în pace și pot fi admirate. Merită.

 2. Cocalarus manelistus specie din atlasul de mitocanie urbana! scapat la munte sau poate sunt rudele lui de la tara…. Vorba aia de la romani “Las-o bah ca merge asa!”

  1. Pai din 1990 incoace ne ghidam dupa acest principiu, „Las-o bah ca merge asa!”, de-aia am ajuns Congo-ul Europei. Dar, vai, ce ne mai kkm pe noi cu falsul patriotism si chestii de genu’, iar noi….. foamea si paduchii de lemn!

 3. ei nu se gandesc ca si altii vor sa se bucure de aceasta minune a naturi idin romania – ce fac cu ele- e 10 bani firul in piata mai ieftin ca painea de ce trebuie sa le rupa … tipic noua daca e ceva acolo hai sa ne scriem numele, sa rupem o bucatica sau sa aruncam un gunoi.

 4. Și ce mândre sunt doamnele că au reușit să distrugă frumusețea de natură. Oare peste tot așa fac?Mă gândesc la bujorii de la Zau cum au scăpat de aceste lăcuste numite “doamne”Halal comportament animalicesc!

  1. De ce “comportament animalicesc”? Unde ati vazut dumneavoastra ca animalele sa rupa flori sau sa faca distrugeri masive in natura? Iau din mediu doar ce consuma, nicidecum nu distrug totul. Eu cred ca de la ele ar trebui sa invatam si sa incetam sa ne mai credem superiori.

 5. Degeaba ne plângem aici. Nu ne ajută la nimic. Cu aceste poze trebuie depus o sesizare la Garda de Mediu Alba.

  1. Din cate stiui eu Poiana Narciselor apartine de Judetul Brasov si nu de Judetul Alba asa ca Garda de Mediu din Brasov ar trebui sa se sesizeze si nu cea din Judetul Alba

   1. Buna ziua ,
    Exista mai multe locuri unde cresc narcisele salbatice.
    Poiana cu narcise despre care este scris articolul se afla in Tara Motilor , in apropierea localitatii Bucium ( jud. Alba). Exista o poiana cu narcise si in judetul Brasov, in Dumbrava Vadului ( comuna Sercaia).

    1. Din păcate am fost la Vad pe 21 mai, când ar fi trebuit sărbătorite narcisele, dar hoardele de barbari si-au facut treaba si acolo. Practic nu mai există narcise. Am numărat nouă in total dintre care două erau ofilite, probabil ca anul viitor nici acelea nu vor mai exista. Poiana de la Vad mai exista doar cu numele.

     1. Dacă florile n-au fost smulse cu bulb cu tot, la anul vor înflori din nou dar trebuie să facem ceva ca lumea să nu le mai rupă iar ”ceva”-ul acesta ar fi cu siguranță niște amenzi drastice.

 6. Credeam ca e vorba de Poiana de la Vad. Dar se pare ca a fost acelasi spectacol grotesc in mai multe locuri. Am mers prima oara la aceasta sarbatoare si am ramas colosal de dezamagit de tot ce am vazut

 7. Am fost in Poiana Narciselor cu o saptamana inainte de “festival” si cu exceptia numarului mare de masini, “peisajul” arata aproape la fel: personaje cu cel putin un buchet mare in mana, aceleasi intrebari si aceleasi raspunsuri (unele mai colorate ca altele – sunt sigur ca te-ai cenzurat si nu ai redat exact ce ti-au raspuns fericitii culegatori 🙂 ).
  Ai dreptate, in cazul asta nu poti castiga in fata unei gloate care reflecta foarte bine zicala “nu te pui cu prostul ca are mintea odihnita”; dar sunt foarte curios cati din oamenii astia destepti au ajuns cu narcisele intregi acasa? Deh, erau odihniti si s-au trezit de dimineata sa le culeaga, cald a fost…

  1. Ma intreb si eu: Oare organizatorii acelui eveniment s/au gandit ca poate anul viitor nu vor mai avea prilejul de a organiza un astfel de festival daca narcisele sunt jumulite. Oare Garda de mediu ce menire are cand este vorba despre o arie protejata? Trebuia sa fie prezenta la eveniment sa se asigure ca locul acela ramane intact? Primarul localitatii respective ce masuri a luat pentru a proteja narcisele de valul de “lacuste”.

   1. Cu regrat in suflet recunosc ca peste tot in lume pe unde am fost am vazut aceleasi spectacole grotesti cu romani necivilizati scapati parca de la balamuc la gratare improvizate din te miri cu masini (bengoase ) parcate cat mai in natura cu muzica data la maxim care dupa asa numita petrecere vor lasa in urma munti de gunoaie , nu le poti zice nimic ca imediat iti vor spune ca nu doar ei au facut asa ceva , este spiritul de turma ce ne caracterizeaza si ne ascud chipurile proasta educatie , lipsa celor sapte ani de acasa , culmea este ca acasa la ei nu fac asa ceva si au curatenie in ograda lor dar la aer liber rabufnesc toate apucaturile animalice parca au stat cu zgarda la gat acasa si cand au iesit in libertate si-au aratat adevarata fata de imbecili (nu-i pot numi animale pentru a nu jigni regnul animal) sunt niste brute cu mediul si ei si organizatorii acestor sarbatori care nu se gandesc decat la castig , ne meritam soarta cu varf si indesat , daca aceasta sarbatoare se facea in ograda lor nu le convenea sa le rupi nici o floare dar asa , distribuiti oameni buni materialul cu cele ce au rupt florile sa le vada si apropiatii lor poate asa se vor rusina si cand vor iesi iarasi la PASCUT vor fi mai rezonabile !!!

 8. Si eu am fost cu o saptamana inainte de prapad si nu am vazut urma de politie montana, sau pe cineva din partea custodele rezervatiei, insa am vazut mai multe masini de teren, cu platforma PLINA cu flori!! Cred ca daca ma duceam cu combina Gloria C14 nu ma oprea nimeni.
  RRRRomnaia, mandra tara!

 9. Vai, ce urit! Imi imaginez ce-a fost, ca-mi aduc aminte ce oribil a fost vara trecuta la Bilea: oamenii care au stricat totul.

  1. Mai bine ca nu am bani sa ma plimb prin tara. Ce sa vad? Bataie de joc? Fisia Gaza? Stiti voi, tara e frumoasa, pacat ca-i populata….

 10. E trist… oare daca am gasi niste voluntari/vreo asociatie de mediu? sa aduca panouri cu mesaje haioase sau drastice: nu le rupeti, ilegal! parc national, rezervatie pazita de ursi, mai vii si maine sa le vezi?, etc. si sa stea cate un voluntar cu vreo camera in mana pe teren, primavara viitoare, pentru a crea un precedent / un exemplu?

 11. cea mai nesimtita si necivilizata natie din Europa, suntem noi…ce putea sa rezulte din impreunarea a doi barbati ca DECEBAL SI TRAIAN, fara nici o femeie?…

  1. Tiganie … aia a iesit. Stii ca tara noastra nu se mai cheama ROmania, Romania era o tara cu oameni seriosi, toti o duceau bine, linistiti, cumpatati.

   Acuma nu mai sunt astfel de oameni deci nu ii mai poate spune tot asa. Acuma se numeste Romanika 🙂

 12. Stimaţi comentatori, astfel de comportamente vor înceta în momentul în care vor exista sancţiuni şi ele vor fi puse în aplicare. În momentul în care vor exista corpuri de gardieni care să amendeze “iubitorii de natură”, vă asigur că nu se va mai întâmpla acest lucru. Acolo und există legi şi ele se respectă chiar şi cu sprijinul autorităţilor, atunci va fi un pic mai bine pentru oi toţi.

  1. Nu amenzi lipsesc. Amenzile sunt ca si cirpeala …. nu e reparatie e tot cirpeala !

   Constiinta trebuie la manelistii de romanasi.

   Isus le-a dat prima data oamenilor peste dar a doua oara i-a invatat sa pescuiasca !

   Constiinta trebuie. Adia astept sa vad cine ce inventeaza ca sa creasca nivelul de constiinta a … puhoiului roman.

  2. Justitia e o gluma sinistra in Romanistan si stim prea bine asta, dar asteptam sa vina altii sa faca treaba pt. noi, evident.

 13. eu am fost acolo cu o saptamana inainte.. si la Negrileasa si la Piatra Cetii. NU am prins puhoiul de oameni, masinile pe iarba, florile rupte in buchete la oameni in mana ..prajeli si muzica.. Ce am vazut eu…a fost frumos..ce am vazut in poze..weekendul trecut..e groaznic. NU inteleg de ce jandarmii nu si-au facut treaba…

   1. 50 ANI !

    Presupun ca e o reglementare, ceva cu aceste narcise…..Sunt tari unde faci inchisoare + amenda serioasa pentru un pipi in padure ….Ce sa mai zic de cei care inunda cu gunoaiele persoanele parcarile patriei si , in general orice zona verde parasita ! Pestele de la cap se strica !

 14. Fix acelasi lucru l-am patiti eu in Poiana Narciselor din Hida !!!! Acelasi lucru ! La Radio Romania Actualizati prezenta poiana de parca era rupta din rai cind defapt erau 2 echipe ce jucau fotbal si vre-o 20 de perechi ce faceau mici.

  Al doilea drum care l-am facut la recomandarea celor de la Radio Romania Actualitati a fost la Ciresoaia … sa vezi cite sortimente de cirese, ce calitate … export domle …. te joci ….

  Am cumparat 5 kg de cirese expirate care dupa 2 ore cind am ajuns la cluj a trebuit sa arunc jumate. … deh .. alea culese azi le-au dat la .. tiruri ca merg la export ….

  asa ca .. degeaba prezinta ei frumos la radio ca in realitate tot manelism de atutudine civica este.

 15. Din păcate aceelaşi peisaj a fost şi în Poiana Narciselor de Vad. Iarbă şi o narcisă
  scăpată de furia ” culegătorilor”..

 16. Majoritatea celor care ați comentat aici ați scris doar prostii. Voi va mai documentați din când în când înainte sa aruncați cu afirmații care mai de care mai metaforice sau vorbește doar spiritul civic și educația superioara (care credeți ca o aveti) din voi? Spuneți-mi și mie dragi iubitori de natură, dacă a căutat vre-unul din voi, având atâtea mijloace de acces la informații, ce lege reglementează ruperea narciselor sau a altor plante care ziceți voi ca o ocrotiți. Vorbiți de jandarmerie, de garda de mediu, de poliție montană, de gardieni publici și tot felul de alte instituții,unele existente altele inventate de imaginația voastră, însă nu vă întrebați dacă acești oameni au un cadru legislativ care sa le permită sa ia masuri. Aruncați cu acuzații nefondate către oricine, doar ca sa găsiți vinovații în înțelepciunea voastra. Vă respect pentru dragostea voastră față de natură dar vă sfătuiesc, fraților , sa puneți mâna să citiți înainte sa acuzați, că riscați să cadeți în penibil. Fără o legislație adecvată nu se pot lua masuri dragii mei, ca un jandarm (sau orice alta autoritate publica)nu va poate amenda ca așa vrea el sau ca este el jandarm sau ce naiba o fi, trebuie sa aibă o lege în baza căreia sa aplice o sancțiune. În rest, vorbim discuții ca nu avem ce face.

  1. Corect și trist în același timp. Nu există niciun act normativ în România pe baza căruia autoritățile statului să sancționeze culegerea narciselor! Nu ar trebui să spun asta aici, dar, narcisa nu este o specie protejată de lege! Cât despre soluții… părerea mea e că doar printr-un proces lung și anevoios de educație și culturalizare a maselor vom ajunge la rezultate pozitive. Problema e că până atunci nu vor mai exista narcise.

  2. Presupun ca esti unul din fericitii ,,culegatori”.Conform gandirii tale primitive,daca nu exista lege fac ce vreau! Am vazut deja florile….acum pot sa le culeg!
   Oare asa sa fie?
   Mai sunt si persoane care nu se ghideaza in orice situatie doar dupa spiritul legii,ci si dupa norme morale(reguli de convietuire si comportare),nescrise,provenite din educatia primita de-a lungul timpului.
   Daca fiecare ar avea astfel de norme,multe lucruri s-ar schimba in bine.
   Referitor la ,,riscați să cadeți în penibil”…ar trebui sa iti revizuiesti o parte din idei.Nu consider ca o persoana este penibila pentru ca raporteaza o problema sau o situatie neplacuta.

   1. Salut,
    Nu ai înțeles ce a zis persoana de mai sus. Se referă la faptul că mulți comentează ce masuri ar trebui luate fără a cunoște a cărei instituții îi revine responsabilitatea de a sancționa. Dacă era arie protejată drumul era închis pentru autovehicule. Ruperea narciselor ține de lipsa de bun simț, nu de încălcarea vreunei legi.

 17. Ar fi foarte simplu de rezolvat situația. N-ar fi necesar decat de interzicerea accesului auto de la asfalt sau, macar, de unde se intra in zona împădurită şi mutarea iarmarocului tot in acea zonă. Majoritatea culegatorilor de narcise, puşi in fața perspectivei de a parcurge aceşti câțiva km la pas, ar renunța din start.

 18. Dragelor şi dragilor,
  Planta narcisa (Narcissus), apărută la moartea frumosului tânăr Narcis, pe mormântul acestuia (aşa spune mitologia greacă), este o plantă bulboasă, ce se înmulţeşte prin multiplicarea bulbului şi nu are nici un efect negativ rupera florilor acesteia.
  În schimb, în cazul de mai sus are efect asupra noastră a tuturor celor ce mergem să vedem aceste minunăţii ale naturii. Acestea sunt ale noastre, ale tuturor nu ale dobitoacelor ce lasă pustiu în urma lor. Dar, la ce să ne aşteptăm, nesimţirea la noi la români este din ce în ce mai mare. Lipsa de cultură şi civilizaţie se accentuează tot mai mult, democraţia prost înţeleasă, lipsa măsurilor din partea autorităţilor,… Spunea cineva că nu sunt legi. Cum nu sunt? Dacă e zonă protejată, atunci sunt! Dacă nu şi printr-o hotărâre de consiliu local se pot stabili reguli şi să fie luate măsuri. Dar cine, că şi ăştia sunt români…

 19. Pacat ,pacat ,pacat,narcisa esta lasata sa fie admirata de toata lumea .Ce avantaj aveti sa plecati cu ele ,daca pana la poalele muntelui s-au ofilit.Lasati sa se bucure multi iubitori de frumos .Va multumesc

 20. Am fost si eu, dar la o alta Poiana a Narciselor doar ca acolo era cu paznic, care chiar avea grija ca florile sa nu fie rupte.
  Ideea este florile pentru a se inmultii nu trebuie rupte altfel cu timpul vor disparea.

  Si da poiana era plina de Narcise..si mirosul era de neuitat.

   1. Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei.

 21. buna dimineata si bun venit in Romania, acum treci peste, maturizeaza-te. altfel, schimba tu ceva, de plans suntem buni toti.

 22. daca ai fi intrat 50m in dreapta in padure ai fi vazut apocalipsa zeci de ha de brazi rasi la defrisare , care s refac probabil in 100 de ani din fericire narcisele au un bulb in pamaant care daca nu ii mananaca mistretii au sanse sa supravietuiasca

 23. Popor de babuini retarzi. Romanii si Romania au murit in decembrie 1989. Da, din pacate, ne meritam soarta.

 24. Si ne mai miram ca ride o lume intreaga de noi si ne arata cu degetul, da’ noi, precum capra riioasa, tot cu coada sus….

 25. Asa am gasit eu rezervatiile naturale de bujori din Dobrogea si fix din acelasi motiv nu imi vine sa postez unde sunt mai exact. Mai ales ca alea sunt flori protejate prin lege chiar si perpetuarea lor se face prin polenizare iar floarea rupta inseamna intreruperea unui ciclu. Sunt deja zone unde mai sunt doar palcuri de bujori 🙁

 26. Da am fost si eu anul acesta si am vazut tragedia.
  Sa stiti ca au fost si ”reprezentantii legii” (adica politia rurala) care au stat bine mersi,cu mainile in san si nici nu s-au uitat la cei care veneau cu buchete de flori din poiana.Primaru’ sa traiasca,doar e an electoral!
  Bine ca s-au obosit sa puna peste tot afise cu ”Nu rupeti florile” ,asa am putut sa-mi dau seama cati analfabeti erau de fapt pe-acolo…

  1. Petra, ai umor. Cei ce rupeau florile erau analfabeti, nu stiau citi. Ai gasit explicatia. Chiar imi place.

 27. I felt the same disappointment at Poiana Narciselor at Retezat mountains this weekend. When I saw the devastation, I got completely frustrated. Instead of enjoying the beauty, I felt obliged to explain to every person that picking up flowers is not a good thing to do, I even tried in Romanian to make it clear that those are “pentru totii”. All I got were comments that I am “nebuna”. I even stopped at the local police to tell them that they should maybe go and protect the flowers, but they just laughed at me saying that picking up narcisses is Romanian tradition and they can do nothing about it without proper legal basis. Hey Romanians – it is perhaps time to change some traditions and adopt appropriate law to protect your nature! Additional education program at schools and local communities would not harm as well!

 28. Offf! Ce dezamagire! Noi, românii, nu stim sa pretuim frumusetile pe care le avem. Aici (în Germania) vezi Liliacul în floare pâna se usuca, tufele de trandafiri pline, de se îndoaie crengile sub greutatea lor… o placere de nedescris sa faci o plimbare pe oricare dintre aleile ce înconjoara blocurile. Eu nu am avut curaj sa rup nici macar doi ghiocei sau câteva lacramioare crescute spontan, pe margini de drum.
  Daca nu se reuseste protejarea lor cu acea placa, pentru ca nu exista nici rusine, nici constiinta si, nici atât, dragoste pentru frumos, ar trebui protejate – precum “Laleaua galbena” din Cazanele Dunarii -, cu amenzi usturatoare, aplicate celor care le rup.
  Stii? Aici se potriveste de minune vorba aia: “Avem o tara nemaipomenit de frumoasa! Da’, pacat ca-i locuita!”

  1. Fără măsuri coercitive, niște amenzi de care să nu uite în vecii vecilor, românii nu se vor liniști niciodată.

 29. In Franta singurii care vind narcise sunt tiganii romani. De cum incepe sezonul, le vind pe linga piata si stau cu ochii-n patru ca sa fuga daca vine politia. Si doar nu le culeg din gradina lor, ci din parcuri publice.

 30. In Franta doar tiganii romani vind narcise. Cum incepe sezonul, cum apar cu buchetele. Si sigur nu vin din gradina lor, ci din parcuri.

 31. Din pacate, la asa stil de a rade tot este posibil ca in cativa ani sa nu mai existe narcisele. Daca oamenii le vand inseamna ca exista fraieri care le cumpara. De aici porneste totul, de la existenta unei piete. Asadar, vinovati sunt mult mai multi. Asa se intampla si cu bujorii, uneori si cu florile de colt. Sunt de-acord, singura solutie sunt amenzile usturatoare si un comportament mai dur din partea politiei.

 32. Amenzi, munca in folosul comunitatii, munca, munca, amenzi, fara bici magarii nu pricep. Si la oameni ma refer, care nu au bun simt.
  Ioana, nesimtirea ma enerveaza la culme… Imi pare rau ca nu te-ai putut bucura de privelistea intreaga.

 33. Salut. Nu cred ca este eficient sa te iei de astia cu flori rupte in mana decat daca nu esti pregatit sa le tragi si vreo doua peste bot. Altfel nu reusesti decat sa te enervezi … tu esti una iar prostii sunt multi.

  Eu zic ca daca chiar doresti sa faci ceva sa rezolvi problema, cea mai buna este sa faci o plangere la politie si la garda de mediu Alba impotriva custodelui acestei arie protejate (probabil ATE Trascău Corp Zlatna) si impotriva organizatorilor (probabil primaria Bucium), ca nu au asigurat paza ariei protejate pe parcusul evenimentului.

  Custodele impreuna cu organizatorul trebuia sa faca o cerere la jandarmerie si la politie sa le dea cateva echipaje cu care sa protejeze zona pe parcursul evenimentului. S-a mai facut asta, citeste aici:
  http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/64744–paza-ecologica-in-poiana-cu-narcise-de-la-negrileasa
  Garda de mediu o sa le dea o amenda iar la anul o sa se invete minte si o sa faca lucrurile cum trebuie.

 34. Si eu am trecut pe acolo. Cei ce culeg florile le aduna ca sa faca bani de urma lor. Cateodata te simti mic si nu ai nici o putere.

  De cateva ori in ultimele excursii (eu bat mult la picior muntii) am intalnit numai cretini. Ma refer in general la barbati tineri de pana in 35/40 de ani, veniti la munte ca sa isi defuleze frustrarile.
  Pot relata doar doua intamplari: eram pe un drum pustiu cu nici un obstacol, in stanga si in dreapta campii si dealuri. Ne oprim intr-un loc pt. rezolvarea problemelor fiziologice. Imediat opreste un jeep din care unii striga ca ala e locul lor de urinat si ca sa ne caram. Ok, plecam fara scandal. Tampitii urca in jeep duoa cateva minute si ne ajung din urma. Ne claxoneaza, ne irita, fac scheme pana la un pas de a intra in noi. Atunci unul din grupul nostru suna la 112. Am facut poze jeep-ului de la distanta cu teleobiectivul, apoi a doua zi am fost chemati la politie pt recunoaștere. Tipii au fost amendati, bucuria mare a fost ca au fost retinuti 24 de ore. Asa poate se invata minte.

  A doua intamplare a fost ca bateam la pas masivul papusa intr-un loc greu accesibil. Am intalnit un grup de 3 smecheri ce ne-au zis ca ori le dam apa, sucul, berea si mancarea, ori si le iau singuri.
  Urmarea? Ne-am batut cu ei pentru a ne apara bunurile. Din cate am inteles se intampla des asemenea incidente.
  Nu ne mai simtim safe in tara noastra nici macar pe drumuri de munte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *