De când s-a declanșat pandemia în două locuri nu am mai fost deloc: la mall și la dentist. Și de amândouă îmi este la fel de dor, desigur din motive total diferite. Dacă de mall este relativ ușor de înțeles de ce îmi lipsește, poate vizita la stomatolog poate părea o dorință mai ciudată deși vă asigur că nu e. Am trecut peste traumele copilăriei când dentistul era asociat cu baba cloanța cotoroanța și toate procedurile se efectuau fără anestezie și am ajuns la detașarea absolut firescă de a merge cu nonșalanță o dată la fiecare 6 luni sau poate la un an la un detartraj și un control de rutină. Din păcate, de când a început pandemia mi-a fost teamă să mai merg la dentist din motive lesne de înțeles și deci nu am mai făcut niciun detartraj din decembrie 2019. A trecut mai bine de un an de atunci și am început să mă întreb cu îngrijorare care vor fi efectele și când se vor vedea. Și nu m-am întrebat doar retoric ci l-am chestionat și pe cel mai solicitat medic din lume, adica Dr. Google iar pe lângă răspunsul la dilemele mele am găsit și alte răspunsuri la întrebări ciudate sau amuzante, oricum unele la care nu m-aș fi gândit.
- Care este cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea formării tartrului? Părerea unanimă a stomatologilor este că cea mai mare importanță o are tehnica periajului, adică un periaj corect, amănunțit, care merge în toate ”colțurile” gurii și peste care nu se sare niciodată iar abia pe locul doi vine pasta de dinți aleasă. Printre recomandările din întreaga lume am văzut Lacalut ceea ce nu poate decât să mă bucure pentru că o folosesc de câțiva ani.
- Care este cea mai bună pastă de dinți pentru albirea dinților? Un răspuns onest ne-ar spune că nu există pastă de dinți care să albească dinții și tot ceea ce poate face pasta de dinți este să îndepărteze petele formate după consumul de cafea, ceai, vin roșu sau alte alimente care colorează iar Colgate are câteva opțiuni excelente în acest sens.
- Este indicat să folosești apa de gură imediat după periaj? Deși poate ajuta la prevenirea cariilor, ar fi bine să nu se utilizeze imediat după spălarea dinților pentru că îndepărtează fluorul concentrat din pasta de dinți rămasă pe suprafața danturii. La asta chiar nu m-am gândit niciodată. Eu folosesc Listerine și deci de acum încolo o să fac o pauză mai lungă între spălare și clătire. (de verificat și cu medicul meu la a cărui părere țin mult)
- Poate vedea dentistul dacă nu te speli pe dinți? Da, poate să își dea seama de acest lucru după tartrul depus și după micile inflamații care apar la nivelul gingiilor și poate să detecteze lipsa igienei chiar dacă tocmai ți-ai periat cu grijă dinții înaintea vizitei programate.
- Poate dentistul să își dea seama dacă ești alcoolic? Da. Chiar dacă nu ai băut alcool cu o seară înainte și nu există semne vizibile, medicul poate să simtă mirosul de alcool din respirație sau chiar prin porii pielii.
Cele 5 întrebări de mai sus par a fi cele mai frecvente dar am găsit unele la care nu m-aș fi gândit niciodată și în jurul cărora s-au creat adevărate controverse pe forumuri și o să vă dau câteva exemple ca să vedeți ce le poate trece unora prin cap: pot să mă spăl pe dinți cu săpun/ detergent de vase/ scorțișoară/ ulei de cocos/ miere/ înălbitor? Putem să folosim mai multe persoane aceeași periuță de dinți? Este comestibilă ața dentară? Da, sunt oameni care chiar întreabă așa ceva… dacă tot au dat banii și are aromă de mentă, portocale sau pepene, de ce să o arunce la gunoi după ce au folosit-o?
Mai râdem, mai glumim, dar va trebui să-mi iau inima-n dinți și să-mi fac programare la un control cât de curând pentru că virusul văd că nu dispare, ba din contră i-au apărut în peisaj o mulțime de rude. Voi cum stați? ați fost la stomatolog de când cu pandemia?