5 motive pentru care septembrie este cea mai bună lună pentru a călători

        Cred că cele mai reușite vacanțe pe care le-am făcut de-a lungul timpului s-au întâmplat în septembrie iar ultima, cea de anul trecut din Normandia, mi-a rămas la suflet. Dar și când am fost în Thassos la început de toamnă a fost minunat (niciodată n-am găsit Grecia mai spectaculoasă  ca atunci) iar roadtrip-ul de pe Riviera Engleză de la sfârșit de septembrie 2018, nu o să-l uit niciodată. Au mai fost vacanțe în septembrie și cu siguranță vor mai fi pentru că:

  1. Aglomerația din plin sezon estival dispare odată cu începerea școlilor. Este evident că familiile cu copii vor alege întotdeauna sejururile care se suprapun peste vacanțele școlare însă odată ce acestea iau sfârșit, numărul turiștilor se înjumătățește. Fără valul de copii  liniștea și pacea se vor așterne rapid peste majoritatea locurilor super aglomerate până în urmă cu ceva timp. Nu spun că stațiunile devin pustii peste noapte dar în orice caz dispar cozile de la înghețată, șezlongurile nu mai sunt toate ocupate, găsești cu ușurință locuri la terase și, până la urmă, cine nu-și dorește să aibă marea doar pentru sine?
  2. Vremea este mai blândă și valurile de caniculă se diminuează sau chiar dispar în totalitate. De asemenea și fenomenele extreme aproape dispar sau, în orice caz, scad în intensitate și aici mă gândesc la furtunile cumplite pe care le-am prins de atâtea ori în zilele fierbinți, în special pe litoral. Dar nu numai la mare pentru că și la munte am avut parte de ruperi de nori. Se pare însă că septembrie este luna cu cele mai puține precipitații. De altfel îmi displac și temperaturile extreme și nu mai sunt demult adepta statului la soare în prostie.
  3. Prețurile la biletele de avion, la hoteluri, pensiuni și airbnb-uri scad simțitor în această perioadă iar asta nu necesită niciun fel de demonstrație. Se vede cu ochiul liber pe toate site-urile companiilor aeriene sau de cazare care arată clar cum funcționează piața în funcție de cerere și ofertă. Din observațiile mele ante-pandemie am văzut că în unele cazuri prețul biletelor de avion scade aproape cu jumătate după ce începe școala însă acum, în această perioadă tulbure, mai intră în calcul încă un element legat de culoare: destinații verzi, galbene sau roșii ceea ce, este adevărat, este total imprevizibil. Dar acum ne referim doar la vremurile normale la care sperăm să revenim cât mai curând.
  4. Apare extrem de plăcuta senzație că vara s-a prelungit. Probabil ați trecut și voi prin tristețea, sau hai să-i spun ”melancolia”, la întorcerea din concediu când luminița de la capătul tunelului se întrezărește ca fiind foarte departe și aici mă refer la următoarea vacanță. Adică te întorci la serviciu cu forțe proaspete în iulie dar în același timp te gândești cu groază că până la Crăciun nu mai ai nicio pauzî și vei fi nevoit să intri în programul zilnic care te seacă de toate puterile. Dacă îți iei concediul în septembrie, o socoteală simplă îți arată că până la sfârștul anului mai sunt doar trei luni. E o iluzie, desigur, vara este la fel de lungă dar face bine la psihic.
  5. Este o lună fantastică și pentru cei pasionați de shopping. End of summer sale sună bine pentru cunoscători, nu? De ce să plătești prețul întreg pentru articole de plajă, prosoape de baie, pantaloni scurți, bustiere sport, șlapi sau bărcuțe gonflabile când poți să le iei la jumătate din bani și oricum multe dintre ele sunt lucruri care nu se demodează niciodată? Oricât ți-ai propune să nu faci cumpărături în concediu este greu să reziști tentației de a intra în magazinele, pe care de multe ori nu le găsețti acasă, și care afișează reduceri imense. Am trecut de faza în care mă întorceam din concediu cu valize suplimentare pline de haine luate la reduceri dar tot mi se întâmplă să mai calc pe alături.

        Încă nu am programat nimic pentru acest septembrie dar mai e timp pentru că oricum sunt adepta ofertelor last minute. Voi în ce lună plecați de obicei în concediu? Țineți cu orice preț să fie august?

 

 

 

Share This:

Read More

Easybox – o experiență plăcută de livrare

        Acum, pe când s-a terminat canicula, mi-am cumpărat și eu tăvițe de silicon pentru cuburile de gheață. Văzusem la Cristina și mi-au plăcut atât de mult când am văzut cu câtă ușurință se scot cuburile încât am zis că e musai să le înlocuiesc pe cele vechi din plastic obișnuit în care gheața se lipea mai rău ca de calota glaciară. Am găsit unele foarte drăguțe în formă de hexagon pe emag și le-am comandat mai ales că și prețul era bun.        Desigur că la o valoare mică nu găsești nicăieri transport gratuit iar chestia asta cu taxa de transport mă roade foarte tare deși n-aș spune că sunt o zgârcită însă să îți crească prețul cu 30% nu este convenabil pentru nimeni. Și ca să nu mai plătesc 15 lei pentru curier am ales varianta preluării coletului din easy-box (e și acolo o taxă dar mult mai mică). Mi se pare atât de comodă, simplă, eficientă și de viitor metoda asta încât nu pot să nu o recomand cu toată căldura oricui se nimerește.

        A fost pentru a doua oară când am primit un pachet în easy box (prima dată s-a întâmplat tot în această vară, comandasem o geacă de blugi de pe fashiondays dar am fost în altă locație). Emag însă are amplasat dulapul acesta (sau cum să îi spun, practic e ca un fel de dulap mare cu multe compartimente, ceva asemănător cu cutiile poștale din scara blocului) chiar la mine pe stradă. În momentul în care pachetul ajunge în easybox primești o notificare pe email și prin mesaj pe telefon cu un cod de acces și termenul în care poți ridica pachetul (vreo 2 zile dacă bine țin minte).  Te duci la easybox cănd ai timp, chef și bună dispoziție, nu contează că e zi sau noapte, nu mai aștepți acasă curierul și de descurci pe cont propriu. Codul primit se introduce pe ecranul  ”dulapului” (sau se scanează codul QR) și automat se deschide ușița corespunzătoare pachetului tău. Simplu ca bună ziua. Am fost super-mega încântată de acest sistem iar ca totul să fie și mai frumos, drept mulțumire că am utilizat această procedură și probabil pentru a o încuraja și promova, cei de la emag mi-au dat un voucher de 50 de lei pentru următoarea cumpărătură cu condiția de a alege același mod de livrare a coletului.

        Mie nu-mi trebuie multe, când aud de vouchere gratuite mă activez imediat și urgent mi-am găsit portofeleul de piele mult visat. Dintr-o piele groasă, solidă, cu fermoar cusut perfect, l-am comandat în secunda doi și în loc de 150 de lei am plătit doar 100. Mare chilipir 🙂 A venit la fel de repede și, la fel de ușor, am ridicat pachetul. Din păcate însă acasă am constatat că modelul ales de mine era mult prea mare pentru ceea ce aveam eu nevoie așa că am hotărât să îl returnez. Incredibil de simplu a fost și asta. După ce am completat pe site formularul de retur am primit din nou un cod cu care de data asta am lăsat pachetul în compartimentul a cărui ușă se deschisese și… gata. Fără să mă mai obosesc să chem vreun curier, să aștept să mă sune, să nu vină la timp, să ratez apelul… știți voi epopeea cu firmele de curierat prin care am trecut cu toții.

        Tare îmi place sistemul acesta și mă bucur că s-a implementat și la noi, îl știam din Anglia (așa lucrează cei de la amazon de mai mulți ani) dar văd că mai nou ținem și noi pasul cu tehnologia. Singurul lucru de care mi-e teamă e să nu se ajungă la vandalizarea acestor locații pentru că multe dintre ele sunt în spații deschise (pe stradă adică) și la noi chiar și  coșurile de gunoi sunt în pericol permanent de a fi distruse. Însă cel mai probabil există o camera de supraveghere fara fir care înregistrează tot ce se întâmplă și în caz de nevoie cei cu rele intenții ar putea fi identificați. Mie camerele de supraveghere îmi dau un sentiment de siguranță și niciodată nu am avut senzația neplăcută că mi s-ar încălca intimitatea indiferent dacă acestea sunt amplasate în magazine, la medic, pe stradă, la poștă, la aeroport sau în orice altă instituție. Adică știu că imaginile înregistrate au fost adesea utile prinderii diverșilor infractori. Chiar și când vorbim de camere spion lucrurile stau bine dacă ne gândim la câte bone au fost oprite la timp din a maltrata copiii de care trebuiau să aibă grijă sau câte cazuri revoltătoare petrecute în grădinițe au ajuns pe posturile de televiziune.

        Dar, revenind la lucrurile pozitive, la easybox carevasazică, cunoașteți sistemul? vă place? îl folosiți?

Share This:

Read More

Epilare la mine acasă

        Să-mi fi spus cineva atunci când eram în liceu că o să scriu sau o să vorbesc liber și cu non-șalanță despre epilare i-aș fi spus că e complet nebun. Era un subiect nu neapărat tabu, dar ceva care se trata cu destul de multă discreție și în niciun caz fetele nu făceau public faptul că se duc la o ședință de epilare. Spun fetele pentru că la băieți nici nu se punea problema să își înlăture părul de pe picioare sau piept sau cel puțin eu nu îmi aduc aminte să fi văzut așa ceva în anturajul meu. De fapt nu am văzut nici la ștrandul din oraș și nici pe plajă la Costinești unde mergeam în fiecare vacanță. Oricum termenul de metrosexual (un bărbat deosebit de meticulos în ceea ce privește îngrijirea și aspectul său) cu tot ceea ce implică el, a apărut undeva pe la sfârșitul anilor 90. Deci până atunci totul era lăsat ”au naturel”. Iar când eram și mai mică, părul de la subrațul femeilor nu era nimic neobișnuit. Acum însă mi se pare ceva dizgrațios și sincer nu le înțeleg pe vedetele de la Hollywood care aleg să apară pe covorul roșu sau la evenimente pompoase  în rochii elegante care costă mii sau zeci de mii de dolari etalându-și axilele păroase. Mi se pare o neglijență de neconceput și trendul acesta cred că a venit doar ca să șocheze.

        Despre părul de pe picioare am aceeași părere și cu toate că știu că este ceva natural,  prefer pielea fină, netedă și mătăsoasă. Ca să nu mai spun că și din punct de vedere estetic totul arată mult mai bine iar procesul de îndepărtare a firelor de păr este atât de simplu cu un epilator așa cum îl am eu.        Pe acesta îl am de câțiva ani buni și încă își face bine treaba. Înainte am avut unul tot de la același brand, adică Braun, pe care l-am schimbat doar pentru că a îmbătrânit din punct de vedere moral. Altfel, tehnic vorbind, sunt sigură că ar fi funcționat bine-merci până în ziua de azi. Există însă și alte firme care produc epilatoare electrice (a se vedea pe Notino) însă eu mă pronunț cu fermitate pentru Braun pentru că e testat pe propria piele. Singurul dezavantaj (dacă pot să îl numesc așa) este că epilarea cu un aparat electric îți ia ceva timp, poate 20-30 de minute la un picior dacă ești foarte meticulos și vrei să iasă totul perfect. Pentru situații urgente există însă soluția cu benzi depilatoare care în doi timpi și trei mișcări (la propriu) rezolvă problema din rădăcini 🙂

        Încălzitorul electric este simplu de folosit și aduce ceara la temperatura optimă pentru o aplicare delicată și sigură. Nu există riscul să te arzi așa cum se întâmpla cu metoda rudimentară prin care încălzeai ceara pe sobă și încercai apoi pe o suprafață mică de piele să vezi dacă ”suporți” sau nu. Ca să nu mai spun de mirosul care se simțea pe toată scara blocului și de mizeria care se făcea cu ceara care picura exact în locurile cel mai puțin accesibile și greu de curățat.

        Nu am mai fost la salon pentru o astfel de experiență de nici nu mai țin minte când și nici nu îi duc dorul. Prefer să-mi economisesc timpul și banii făcând totul în intimitatea casei mele. Voi? tot acasă sau preferați tortura de la saloanele de frumusețe?

Share This:

Read More

Am finalizat actele apartamentului la 14 ani după ce am plătit avansul

        În general eu cred că fiecare om are o meserie la care se pricepe și este un fel de specialist pe domeniul lui chiar dacă acesta reprezintă o foarte mică bucățică din totalitatea abilităților de care, per ansamblu, ar putea da dovadă. Nu prea se întâmplă să fii bun la toate deși în ultima vreme au apărut academicienii de ocazie care țin prelegeri științifice și de medicină, și de economie, și de finanțe în același timp. Ba chiar și de politică externă. Nu cred că cineva poate fi bun la toate deși, cu mici derogări, am văzut profesori de chimie care scriau romane de succes sau ingineri de excepție  care s-au lăsat de meserie ca să își deschidă un restaurant. Ce vreau de fapt să spun este că dacă mie mi se strică un robinet o să apelez la un instalator și nu la un zugrav care a mai făcut mici reparații la rude și prieteni, dacă mă îmbolnăvesc o să merg la medicul de familie și nu la doctorul facebook, dacă vreau să mă tund o să mă duc la coafor și nu o să mă las pe mâna lui fiică-mea iar dacă vreodată o să îmi cumpăr un apartament o să apelez la serviciile unui avocat. De ce zic cu avocatul? Pentru că sunt pățită așa că acum suflu și-n iaurt.

        În urmă cu ceva ani, mai exact 14, căutam să cumpăr un apartament în Cluj iar procesul acesta nu a fost deloc ușor mai ales că încă nu începuse criza imobiliară și prețurile erau undeva la cer. Într-un final am găsit ceea ce căutam, adică apartamentul care să bifeze toate criteriile de care aveam nevoie. Era un bloc în construcție, relativ central și urma să ne fie predat semifinisat asta însemnând fără parchet, gresie și faianță, urmând ca toate acestea să le facem pe cheltuiala și după gustul nostru. Blocul era ridicat până la ultimul nivel dar încă nu avea geamuri și dacă plăteai un avans de 90% prețul era mai avantajos decât la un avans de 50%. Am făcut antecontractul la agenția imobiliară care a intermediat tranzacția, am plătit un comision destul de mare, dacă bine țin minte 2% și … Și ne-am bucurat, normal, că în curând vom fi proprietari. Lucrările la bloc mergeau destul de repede și din când în când mai treceam pe acolo să vedem stadiul la care s-a ajuns. Numai că într-o bună zi am constatat cu stupoare că lângă blocul ”nostru” se mai construia o clădire. Dar când spun ”lângă” asta însemna 30 de centimetri fără să exagerez absolut deloc. Geamul meu de la bucătărie dădea în peretele celeilalte clădiri. Șoc și groază. Nu știu și nu am reușit să aflu nici până în ziua de azi care dintre cei doi constructori a obținut autorizația de construire dând șpagă la primărie pentru că nu știu care dintre ei a depus primul actele, dar cert este că acolo s-au întâmplat niște nereguli uriașe. Banii nu aveam cum sa îi mai recuperăm și având în vedere că oricum voiam să modificăm structura apartamentului făcând o bucătărie deschisă care ar fi primit lumină naturală din altă parte, ne-am înțeles cu vânzătorul ca în schimbul acestei neplăceri să renunțăm la plata diferenței de 10%. Zis și făcut, am semnat un act adițional la antecontractul de vânzare cumpărare. Noi între noi, fără avocați, fără juriști, fără nimic.

        De altfel și antecontractul inițial l-am semnat în sediul agenției imobiliare fără să ne gândim că pe parcurs ar putea apărea probleme de natură juridică și fără să avem habar că un antecontract poate fi notat în cartea funciară, lucru care ne-ar fi scutit de multe emoții pe parcurs. Pentru că la un moment dat, după aproximativ un an după ce dădusem banii și apartamentul era gata, ne-am trezit că firma care ne vânduse a intrat în faliment și tot blocul era ipotecat în favoarea unei bănci.  E adevărat că se putea și mai rău, adică să nu se fi finalizat construcția, dar asta era o slabă consolare. Și uite așa nu s-a mai făcut procesul verbal de recepție și, cu toate că în fapt aveam apartamentul, în acte nu figuram nicăieri adică eram un fel de fiii ploii. Presupunând că am fi vrut să vindem apartamentul nu am fi avut cum. Ca să ajungem la intabulare am așteptat 14 ani și am reușit acest lucru doar cu ajutorul unui avocat. Da, timp de 14 ani am regretat în fiecatre zi faptul că nu am apelat la serviciile unui profesionist care ar fi știut toți pașii de parcurs de la începutul începutului. La un moment dat îmi pierdusem orice speranță și, pentru liniștea mea sufletească, am trecut această investiție la capitolul pierderi adică mi-am luat gândul ca să nu îmi mai fac sânge rău și mi-am spus că dacă va fi să fie, o să mă bucur atunci, dacă nu, nu, asta e, în viață mai și pierzi. Alții au tecut prin războaie și bombardamente sau le-au confiscat comuniștii casele și au reușit să treacă peste impas.

        Acum  dacă vrem, putem să vindem. Dar nu vrem încă deși valoarea a crescut foarte mult de atunci nu doar prin creșterea ”organică” dacă pot să o numesc așa, ci și prin îmbunătățirile și amenajările interioare pe care le-am adus apartamentului. Flipping houses in Romania nu este încă o activitate foarte răspândită. Adică să achiziționezi o casă  și să o îmbunătățești pentru a fi vândută ulterior la un preț mai mare decât cel de cumpărare. Și desigur după un timp scurt pentru că așa apare profitul, nu după ani lungi de așteptare cum ni s-a întâmplat nouă. Dar mi se pare o idee bună de business dacă ai banii pentru investiția inițială și dacă pui și tu mâna atunci când faci renovarea. Am văzut la tv multe emisiuni pe tema asta și ador să le urmăresc.

        Anyway, ce mai voiam să vă spun, de fapt să repet că am mai spus o dată dar sunt super entuziasmată, este că am finalizat actele apartamentului. Și drept urmare dau de băut 🙂  Sunteți  deci  invitații  mei.

 

Share This:

Read More

Unde preferați să mergeți în concediu? În țară sau în străinătate?

        M-am întâlnit ieri cu o veche cunoștință și am avut timp să stăm puțin de vorbă. Pe îndelete, fără să ne grăbim, fără să ne împingă nimeni de la spate, așa ca în vremurile bune de dinaintea telefoanelor mobile. După întrebările tipice începutului de discuție gen ce îți fac copiii, cum mai sunt părinții, cine s-a mai căsătorit și așa mai departe, a venit și momentul de actualitate legat de planurile de concediu. Prietena asta a mea urma să plece peste câteva zile undeva în județul Satu Mare și era super-mega-încântată de vacanța ce urma să înceapă. Mi-a spus numele localității de care nu auzisem în viața mea și mi-a povestit de condițiile de cazare, de faptul că împreună cu grupul de prieteni cu care mergea a închiriat întreaga vilă, că vor avea piscină cu apă termală și că totul va fi minunat. Plajă, bălăceală, grătare, leneveală… un dolce farniente pentru o săptămână întreagă. Entuziasmul ei m-a fascinat și în același timp m-a pus pe gânduri întrebându-mă dacă (și în ce context) aș alege să îmi petrec concediul în țară având alternativa unei ieșiri pe meleaguri mai îndepărtate.

        Sincer vă spun că de când avem libertatea de a călători aproape oriunde fără să avem nevoie de vize și de când am constatat că se poate să vezi lumea fără să cheltuiești o grămadă de bani, parcă nu îmi mai vine să merg la Eforie sau la Azuga. Știu că avem locuri minunate în țara asta dar, vorba unui contemporan celebru, păcat că sunt locuite. Desigur că există și excepții dar mie mi-a fost destul de greu să găsesc locuri care să îndeplinească toate criteriile pe care le caut atunci când mă uit după o destinație de vacanță. În primăvară, prin aprilie parcă, atunci când turismul se redeschidea timid după criza pandemiei, am fost la Felix pentru trei zile și la hotelul la care am stat am găsit condiții minunate, personal amabil, ospitalitate cât cuprinde, curățenie lună și bec, mâncare excelentă și tot ceea ce mi-am dorit. Dar, pentru că vine acel DAR care estompează tot ceea ce am spus mai înainte, cu banii pe care i-am lăsat acolo pentru trei zile, stăteam o săptămână în Thassos. Cu drum cu tot. În general mi se pare scump și nu neapărat pentru că aș fi o zgârcită ci pentru că nu mă pot abține să nu fac comparații.

        Nu zic că nu există și excepții dar, așa cum se spune, acestea vin de obicei să întărească regula. În urmă cu câțiva ani am fost în zona Herculane și am avut parte de o cazare la Cazanele Dunarii pentru care nu am avut nimic de comentat, a fost exact așa cum îmi setasem așteptările.  Și nu doar cazarea ci totul a fost perfect. De fapt când ajungi în partea aceea de țară nu ai cum să nu rămâi cu gura căscată și poate și din cauza frumuseților locului treci mai ușor peste toate neplăcerile care inevitabil apar atunci când te fluturi pe drumurile patriei.

        Deci, da, prefer să îmi petrec concediile în afara țării și nu neapărat în locuri exotice pentru care aș plăti o căruță de bani ci și în locuri mai modeste dar bine documentate înainte de plecare unde știu că merg la sigur. Totuși pe lista destinațiilor autohtone pe care încă nu le-am bifat mai am un loc în care de zece ani îmi propun să ajung și dintr-un motiv sau altul asta încă nu s-a întâmplat: Delta Dunării. Într-un fel e de-a dreptul rușinos că am văzut Copenhaga, am zburat la Londra, m-am plimbat prin Paris și am făcut plajă în Tenerife dar nu am catadicsit să ajung la Sulina să mănânc un autentic borș de pește. Însă îmi fac mea culpa și mai amân un an că n-o fi foc pentru că tare departe e delta de unde locuiesc eu și deplasarea până acolo mi se pare cel mai complicat lucru.

       Ce m-ar încălzi însă acum, pentru că vara e aproape pe sfârșite, ar fi să găsesc o cazare la Colibita că asta e la doi pași de mine și nu aș pierde două zile pe drum. Aș da o fugă într-un weekend pentru că am auzit multe lucruri bune  despre acest loc, asta incluzând desigur și sintagma ”marea de la munte” care m-a făcut mai mult decât curioasă. Pe de altă parte despre facilitățile existente în zonă știu că părerile sunt împărțite așa că dacă aveți experiențe proprii le aștept cu interes. Dar, până atunci, revin la prima întrebare: unde preferați să vă petreceți concediile? în țară sau în străinătate?

 

Share This:

Read More