E o metodă simplă și eficientă, experimentată pe propria piele despre care cred că v-am mai spus eu odată, mai demult, dar atunci cumva nu o luasem în serios. Mi se părea ceva amuzant și atât. Despre ASMR vorbesc. ASMR este prescurtarea (acronimul) pentru Autonomous Sensory Meridian Response. Nu știu să traduc în limba română, adică știu dar nu are nicio relevanță, cel mai bine cred că ar fi să spunem că este o metodă de relaxare, un fel de masaj al creierului care induce senzații plăcute pe care cele mai multe persoane le experimentează atunci când aud anumite sunete care uneori pot fi combinate și cu imagini. Un fel de tingles (iar nu găsesc cuvântul în română)… Să spun fiori (pentru că frisoane sună prea abrupt), deci niște fiori care încep în creștetul capului și coboară plăcut înspre ceafă, gât și umeri făcând să-ți simți pleoapele din ce în ce mai grele iar apoi să închizi ochii.
Cum poți să testezi aceste senzații? foarte simplu, intrând pe YouTube și vizionând filmulețele unde (nici nu știu cum să-i numesc)… acești artiști? terapeuți? practicieni? influenceri? … mă rog, niște oameni se filmează în timp ce creează diverse sunete discrete fie din frecarea/ fâșâirea/ zgârierea sau lovirea unor mici obiecte, fie cu ajutorul vocii lor. Cu siguranță veți găsi o mulțime de astfel de clipuri, ASMR fiind unul dintre cei mai căutați termeni de pe YouTube. Desigur fiind vorba de experiențe video, sunetele se suprapun imaginilor cu persoane care se lasă pieptănate, masate, machiate sau mângâiate sau uneori nici măcar nu este vorba de persoane ci vezi doar o mână care se plimbă peste diverse suprafețe jucându-se ușor cu unghiile sau bătând tactul.
Cele mai bune exemple de stimuli care provoacă aceste senzații plăcute sunt vorbele (uneori neinteligibile) rostite în șoaptă, zgomotul produs de diverse lichide turnate în pahare, răsfoirea paginilor unei cărți, împăturarea șervetelor, a prosoapelor sau a altor materiale textile, foșnitul pungilor de plastic sau atingerea microfonului care înregistrează sunetul cu, de exemplu, vârful unei pensule. E greu de explicat în cuvinte așa că cel mai bine ar fi să vedeți (și să auziți) astfel încât să vă formați propria părere. Însă dacă ambientul nu este cel potrivit, adică acasă, în liniștea căminului, în stare de relaxare și pregătit pentru somn, cel mai probabil acest tip de video s-ar putea să vi se pară o aiureală completă.
Nu am probleme cu somnul și adorm relativ ușor însă uneori seara îmi face plăcere să mă las adormită vizualizând imagini din saloanele de frumusețe în care clientelor li se fac diverse tratamente faciale. De cele mai multe ori asta se întâmplă în Vietnam și toată procedura nu costă decât 3-4 dolari. Dacă o să ajung vreodată acolo, cu siguranță o să vreau să încerc și eu pentru că este ceva unic. Timp de 15-20 de minute, sau uneori chiar mai mult, mâinile vrăjite ale unei fete extrem de îndemânatice întind și masează cu mișcări care trădează o lungă experiență pe fața pacientelor super relaxate tot felul de creme și loțiuni care apoi sunt înlăturate cu dischete demachiante. La sfârșit aplică o masca pentru fata pe care o lasă să acționeze în timp ce îi spală părul. Sunt aproape sigură că aceste cliente adorm în timpul procedurilor dacă și pe mine, care doar mă uit prin intermediul unui ecran, mă ia un somn de abia îmi mai țin ochii deschiși. Iar când micuța vietnameză începe să ia șuviță cu șuviță și să întindă masca de păr pe toată lungimea firului, abia mai apuc să opresc telefonul ca să nu meargă în gol toată noaptea. Și dusă sunt!
La mine asta funcționează cel mai bine, altora însă le plac video-urile cu vorbărie. Cu șoptit la ureche, adică. Eu însă dacă aud că cineva vorbește, mă concentrez să aud ce spune și, desigur, nu pot adormi. De aceea criteriul meu de căutare pe YouTube este asmr no talking. La început mă gândeam că poate ceva nu e chiar în regulă cu mine, să stau și să mă uit cum unei tipe i se spală părul și cum se scurge apa în chiuvetă dar apoi, văzând că astfel de clipuri au milioane de vizualizări, mi-am dat seama că mă încadrez în normalitate. Sau, cel puțin, așa cred 🙂 Voi? nu vă întreb dacă sunteți normali ci dacă ați luat vreodată în calcul asmr-ul în caz de insomnie.