7 verbe pentru 7 zile #20

        Am avut o săptămână plină și caldă, cu zile lungi de vară în care ai timp să faci o mulțime de lucruri și nu m-am plictisit deloc.

  • Am revenit acasă după călătoria în Anglia unde m-am simțit mai bine ca niciodată (cred că și vremea excelentă a contribuit la asta). Înainte să plec, o mulțime de oameni mă întrebau despre cum îi merge lui Cristi, unde stă și cum se descurcă așa că am făcut un filmuleț despre condițiile de locuit de acolo, filmuleț pe care îl puteți vedea aici.
  • Mi-am încălcat promisiunea de a nu mai cumpăra niciun fel de cosmetice cel puțin două luni pentru că deja am un stoc uriaș însă nu m-am putut abține când am văzut în Kauflandf săpunurile adorabile de la  Le Petit Marseillais 🙂 Și dacă tot am luat un săpun, am zis că pe lângă el merge și un balsam de păr că nu am niciunul ca lumea, în ultima vreme numai peste produse mizerabile am dat. Și, în afară de asta, mi-am dat seama că nu pot trăi fără săpun solid, oricât de frumos colorate și mirositoare ar fi cele lichide. Nimic nu se compară cu senzația de curățenie pe care ți-o lasă un săpun ușor abraziv pe care îl treci dintr-o mână în alta frecându-l de piele până face o spumă densă care curăță toate bacteriile și murdăria din lume. Săpunul acesta nou este cu migdale dulci iar când te speli cu el,  miroase mai frumos decât într-un laborator de cofetărie.le petit
  • M-am înduioșat teribil aflând că actorul care l-a jucat pe Winnetou, Pierre Brice, a murit. Bine, a murit acum un an, pe 6 iunie 2015, dar eu abia acum am aflat. Winnetou a fost primul film pe care l-am văzut la cinematograf și mi-l aduc perfect aminte deși nu aveam decât 3 ani. Țin minte până și drumul de acasă până la cinematgraf cu autobuzul, cu tata de mână, și rochița de catifea roz cu care eram îmbrăcată și ghetuțele albe la care mi se tot desfăcea un șiret. Tata mi-a spus că mergem la matineu iar eu am crezut, ani de zile, că matineu înseamnă sala de cinema 🙂 Figura lui Winnetou împodobită cu penele acelea colorate, semnalele pe care indienii le făceau cu fumul, galopul cailor și stâncile spectaculoase din film le am pe retină de parcă le-aș fi văzut ieri. Aș putea oricând să revăd filmul dar nu vreau să-mi distrug amintirea aceasta minunată pentru că sunt sigură că astăzi o astfel de producție nu m-ar mai impresiona deloc.
  • Am mâncat mult pepene, și galben și roșu, adică lebeniță. Cred că aș putea trăi o săptămână numai cu lebeniță fără să simt nicio frustrare atât de mult îmi place.
  • Mi-am spălat (în sfârșit) pensulele de machiaj, lucru pe care îl tot amân de nu știu când. Știu că par multe dar nu am două la fel și nici măcar două asemănătoare. Fiecare este diferită și nu se pot înlocui una cu alta 🙂pensule ioana spune
  • M-am scârbit de toată golănimea care a ajuns în funcții înalte auzind încă un caz, cel al lui Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR care a luat mită un milion de euro. Nu o mie, nu zece mii, nu o sută de mii ci un milion! Este atât de revoltător ce se întâmplă în jurul nostru cu aceste haimanale înhăitate într-o rețea care care nu ține seama de partide sau idealuri politice ci doar de lăcomie și nesimțire încât mă indispun de fiecare dată când deschid televizorul să văd știrile.
  • N-am fost de acord , nu sunt și nici nu voi fi cu ideea de a aduna din donații 6 milioane de euro pentru Cumințenia Pământului. Și asta nu pentru că nu aș prețui arta ci pentru că guvernul ne ia din nou de proști. Adică să punem noi mână de la mână și să dăm sms-uri iar în timpul ăsta să uităm că ne mănâncă viermii în spitale și că zeci de mii de copii abandonează școala pentru că părinții nu au bani de caiete. Da’ de ce să nu luăm milionul de la Olteanu și alt milion de la Oprescu și de la Udrea vreo două și poate contribuie și Hrebenciuc cu ceva mărunțiș și uite-așa în două zile am avea Cumințenia la noi în muzeu. Că ăștia arestații stau câteva luni după gratii (sau poate chiar acasă că doar judecătorii resping cererile procurorilor), își dau ochii peste cap, își trimit avocații să mai dea niscaiva declarații despre nevinovăția lor, mai fac două-trei valuri în presă și rămân bine-merci cu banii la teșcherea.

       Da, m-am enervat. Voi ce părere aveți despre campania de adunare de fonduri pentru sculptura lui Brâncuși. Ați dona? sau ați donat deja?

Share This:

Read More

Cu Wizzair în Anglia

        Nu-mi vine să cred ce repede trec zilele frumoase. Am fost plecată în Anglia și totul s-a petrecut ca o clipire din ochi, dacă nu aș avea imaginile filmate, aș crede că totul a fost doar un vis 🙂 Nu a fost ceea ce s-ar numi o călătorie programată ci s-a petrecut sub impulsul momentului, mai exact totul a început cu un email pe care l-am primit de la Wizzair în urmă cu o lună. Toate zborurile în și dinspre Anglia aveau o reducere de 20% cu condiția să cumperi bilete în acea zi așa că n-am stat prea mult pe gânduri. Am găsit cea mai avantajoasă ofertă cu plecare în 22 iulie și întoarcere în 28, în total 350 de lei, dar înainte să dau click pe confirm, l-am sunat pe Cristi să mă înțeleg cu el, să văd dacă nu are cumva ceva programat la serviciu sau cine știe ce altceva pentru perioada respectivă. Mi-a spus că nu, așa că m-am așezat din nou la calculator dar mă deconectasem deja de la aplicație. Când am intrat din nou, și jur că nu trecuseră mai mult de cinci minute, biletele erau deja cu 100 de lei mai scumpe, deci 450. M-am enervat la faza asta dar tot le-am luat. Și ca să mă răzbun pe wizz, nu mi-am cumpărat bagaj mare ci mi-am spus că o să merg doar cu un bagaj mic, gratuit. Ideea s-a dovedit excelentă și cred că tot așa o să fac de-acum înainte. M-am descurcat de minune fără să mai car după mine o tonă de haine și de cosmetice 🙂

        Ce-mi place la Wizzair este faptul că poți să-ți alegi locul în avion (contra unei taxe, bineînțeles) așa că am mai plătit 12 lei pe sens și mi-am ales loc la geam ca să pot filma. Am făcut mai multe filmulețe pe care o să le postez, pe rând, pe YouTube. Primul dintre ele îl puteți vedea chiar acum, dând click pe imaginea de mai jos. Enjoy!

>

Share This:

Read More

Cum am trecut de la bere la ceai

        Foarte simplu și rapid, în urma unui șoc. Când mi-am tras pe mine blugii skinny albi pe care îi port numai vara și am văzut că nu mai pot să-mi închid fermoarul m-a apucat o disperare soră cu moartea. Erau blugii mei preferați, cumpărați de la Topshop și, fără nicio urmă de modestie, îmi veneau foarte bine. Acum nu îmi mai vin deloc. I-am pus înapoi în dulap și aștept să treacă luna iulie pentru a face o nouă încercare. Spun luna iulie, pentru că mi-am propus să slăbesc două kilograme dar fără să țin vreo dietă specială care să-mi distrugă vara și se pare că funcționează.

        Ce am schimbat, totuși, astfel încât să pot spera că mă vor încăpea blugii? Am înlocuit berea cu ceai. Nu că aș fi vreo bețivă dar de când au venit căldurile am cam băut la bere aproape în fiecare zi. Recunosc, îmi place 🙂 Preferata mea este cea cu gust de fructe, cu lămâie sau merișoare. Mai este una, light, cu zmeură, dar aia mi se pare că are un gust un pic sintetic. Aproape fără să-mi dau seama, în fiecare seară, pe balcon sau după ce mă băgam  în pat, beam câte o sticlă de bere pe îndelete, la o poveste sau în timp ce pierdeam vremea pe internet. Asta înseamnă 160 de calorii îngurgitate zilnic degeaba. S-au depus pe unde nu era cazul și după faza cu blugii am zis că trebuie să fac ceva. Așa că am trecut pe ceaiuri, dar nu din alea medicinale și rele la gust 🙂 E frustrant să mergi la o terasă și toată lumea să bea bere sau sucuri frumos colorate iar tu să ceri apă plată cu lămâie. Plus că nici nu-mi place. Un ceai însă arată altfel, poți să îl bei cald sau rece, te hidratează, are un gust plăcut și, cel mai important, are doar două calorii. Două! Adică de 80 de ori mai puțin decât o bere.

        Iar ca trecerea să fie cât mai lină, am început cu un ceai de merișoare. Bere, ceai, nu contează, cu merișoare să fie 🙂 Toate semnele Universului mi s-au arătat când am hotărât să comut pe ceai și nu glumesc deloc, altfel cum pot să-mi explic că, exact în acea zi, am primit acest cadou drăguț, o cană specială, de la nepoată-mea Paula. Se pare că nimic nu este întâmplător și că totul se întâmplă cu un anumit motiv. cana ioana spune

        Foarte greu nu mi-a fost pentru că eu, oricum, eram mare amatoare de ceai numai că pe timpul verii mă limitam la cana pe care o beau dimineața la serviciu. (Este oare o simplă coincidență că din cei patru colegi care suntem în aceeași încăpere, niciunul nu bea cafea la birou ci doar ceai?) De obicei beau ceai verde cu ananas sau cu ghimbir și am ales asta pentru beneficiile arhicunoscute, numai că dacă ceaiul verde nu este însoțit și de alte arome, mi se pare că este prea astringent. Și nu-mi place iar, atâta timp cât sunt sănătoasă, nu vreau să mă forțez să beau ceva care nu-mi bucură papilele gustative. În schimb uneori beau  ceai de ghimbir. Gustul acela iute și mirosul de prăjitură m-au făcut să-l ador.

        De curând am mai descoperit un ceai pe care îmi place să-l beau rece, cu gheață. De fapt nu știu de ce îi spun ceai pentru că nu are nici măcar o frunză din ceea ce reprezintă planta de ceai. Este o infuzie din bucăți de măr, cocos si pepene galben și este absolut delicios. Bineînțeles că toate astea le beau fără zahăr, altfel aș fi tot acolo unde eram cu berea 🙂 Dar până una-alta mai am nouă zile din cura mea cu ceai și apoi o să-mi probez din nou blugii. Presentimentul e optimist.

Share This:

Read More

10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a solicita un credit

        M-am întâlnit ieri cu o veche cunoștință cu care nu m-am văzut de mult și care, neștiind că nu mai lucrez la bancă, m-a abordat cu câteva întrebări legate de acordarea unui credit pentru firma ei. A început o afacere în urmă cu câțiva ani și are o mică țesătorie în care confecționează basmale și baticuri pe care le vinde prin piețe și târguri. M-a întrebat de dobânzi dar nu eram în temă cu date concrete așa că n-am știu ce să-i răspund. Am rămas în schimb șocată văzând cât de total în afară era chiar ea în legătură cu acest subiect. Tot ce știa era că voia ”niște bani că nu se mai descurcă”. Nu merge așa. Dacă aveți un business pe care vreți să-l dezvoltați apelând la un credit ar fi bine ca, înainte de toate, să vă puneți aceste întrebări.

  1. Mă încadrez la acest tip de credit? Unul dintre primele lucruri pe care băncile le verifică atunci când primesc solicitări de creditare din partea firmelor, este contul de profit, dacă nu mă credeți, verificați aici și o să vedeți că așa este. Afirmațiile de genul ”am făcut cheltuieli ca să ies pe zero (sau chiar pe pierdere) astfel încât să nu plătesc impozit” nu țin în fața consilierului bancar iar lipsa profitului exclude din start orice tentativă de a continua analiza.
  2. Care este suma de care am cu adevărat nevoie? Dă extrem de prost să spui ”maximul care mi se poate acorda”. Un om care își cunoaște afacerea și vrea să o dezvolte sănătos pe termen lung își face niște calcule ținând seama de termenele în care trebuie să încaseze de la clienți, respectiv în care trebuie să își plătească furnizorii. N-o să-ți dea nimeni un sac de arginți să stai cu fundul pe el doar ca să te simți bogat.
  3. Cu ce avans (contribuție proprie) trebuie să vin? E adevărat că la unele tipuri de credite nu se solicită avans dar este cumva în limitele bunului simț și al bunului mers al afacerii că o contribuție proprie ajută substanțial, în primul rând că pentru acea sumă nu se plătește dobândă, deci scad costurile. Și apoi pentru cineva care are obișnuința de a pune bani deoparte lună de lună (o mulțime de moduri de a face acest lucru găsiți aici), plata ratelor nu va reprezenta o schimbare radicală în derularea activității.
  4. Fluxul de numerar pe care îl am, îmi permite să rambursez creditul? Cash-flow i se spune și cu siguranță banca va solicita o prognoză a acestuia. Cu cât ai mai mulți clienți, chiar dacă mărunți, cu atât mai mic e riscul de a intra în incapacitate de plată. Un singur client colaborator care asigură toate intrările de cash în firmă, chiar dacă este un client foarte mare, reprezintă un risc. Dacă acesta intră în faliment, e foarte clar ce se va întâmpla cu firma voastră: se va activa principiul dominoului.
  5. Banii obținuți din credit mă vor ajuta să-mi cresc afacerea? Dacă veți investi banii obținuți în utilaje sau marketing și dintr-un leu veți obține doi, atunci merită, dar dacă aceștia se vor duce pe salarii sau amenajarea sediului , cu siguranță vă veți afla în același punct și peste un an de acum înainte.
  6. Care este scoringul pe care îl am la Biroul de Credit? Biroul de Credit este un fel de centru de colectare a datelor, atât pozitive cât și negative, despre împrumuturile și modul de rambursare a acestora de către persoanele fizice. Nicio bancă din lume nu o să riște dând bani unor firme ai căror administratori au o reputație proastă din acest punct de vedere. În spatele oricărei afaceri stă un om iar băncile știu exact acest lucru.
  7. Cât de bună este starea financiară personală? Punctul acesta are legătură directă cu cel de mai sus și ar fi bine să aveți grijă de separarea clară a ceea ce înseamnă firma și ceea ce înseamnă patronul pentru că nu e unul și același lucru iar banii firmei, sunt banii firmei iar aceasta are o personalitate juridică distinctă.
  8. Am toate actele solicitate de bancă?  Și aici nu mă refer doar la bilanțurile contabile fără de care este evident că nu se poate merge mai departe, ci la contracte de închiriere a sediului sau terenului, la acorduri date de asociați/ vecini/ locatari, contracte de colaborare și orice altceva care ar trebui să existe în firmă și care să anuleze principiul care spune că ”merge și-așa”. La bancă nu prea merge.
  9. Există comisioane de rambursare anticipată a creditului?  Uneori acestea pot fi destul de mari, mai ales dacă rambursarea se face la foarte scurt timp de la acordare pentru că și băncile, la rândul lor, își fac niște calcule. Mizează pe venituri viitoare și se trezesc peste noapte fără acestea așa că nu ne jucăm de-a baba oarba.
  10. Ce se întâmplă în situația în care mor înainte de rambursarea totală? Nu este plăcut să te gândești la acest lucru dar trebuie. Moartea nu anulează datoriile nimănui și cineva care ține la propria familie trebuie să ia în considerare costurile unei asigurări ca o măsură de protecție a celor dragi.

Vă las acum să vă gândiți, dar cam aceleași întrebări, poate puțin modificate, ar fi bine să vi le puneți și dacă vreți un împrumut pe numele vostru, nu pe firmă. Eu am fost și sunt pro-creditare atâta timp cât acest lucru este gândit la rece, fără să te arunci cu capul înainte. bani

Share This:

Read More

7 verbe pentru 7 zile #19

Până imi beau cafeaua de duminică dimineața, să trecem rapid în revistă săptămâna care a trecut:

  • Mi-am cumpărat bilet de avion pentru Londra și abia aștept să mă duc. De fapt o să merg mai departe de Londra,  în Coventry, 100 de km mai la nord, pentru că acolo lucrează Cristi. Sper să reușesc să filmez câte ceva pe acolo și să fac cel puțin două filmulețe pentru YouTube.
  • Am renunțat la codul de reducere suplimentară de 10% pe strawberry.net, un site de parfumuri și cosmetice, unde am deja un cod de loialitate, o reducere de 7.5% pentru orice comandă. Pentru că n-am mai cumpărat nimic în ultima vreme (cred că din ianuarie) m-au momit cu o extra-reducere dar am rezistat eroic deși încă mă întreb cum de am reușit. Adevărul este că am foarte multe parfumuri și nu apuc să mă dau cu toate.
  • M-am chinuit să calc, chiar acesta e cuvântul și senzația. Atât de cald a fost toată săptămâna și atâta zăpușeală am inspirat prin oraș că pur și simplu nu mai aveam niciun chef să mă încing lângă fierul de călcat însă n-am avut încotro, trebuie făcută și treaba asta deși mi-e tare urâtă. IMAG4165Mai nou, am văzut că există niște aparate de călcat vertical cu abur ca cele de aici și tare mă tentează unul. Nu știu exact cum funcționează așa că dacă aveți și folosiți, m-aș bucura să împărtășiți experiența. Sunt deschisă la orice idee care ușurează munca în gospodărie iar aici am găsit aparate de care nici nu știam că s-au inventat.
  • Am făcut sirop de zmeură. Din nou 🙂 Problema e că beau câteva pahare în fiecare zi deși are cam mult zahăr dar totuși cred că e mai puțin nociv decât cola. Sau decât berea 🙂 De când am descoperit cât de simplu se face (la rece, fără fierbere) nu mă mai pot opri, cum culeg un pic de zmeură din grădină, cum fac o sticlă de sirop.
  • M-a dezamăgit laptele Doina. Mă așteptam să fie altceva, așa cum îi spune numele un lapte, ceva care curge, un fluid cu care să mă pot demachia, dar are o consistență foarte vâscoasă și este extrem de gras. Dacă îl pun pe față nu pot să-l dau jos cu apă și trebuie să mă spăl cu încă o sută de produse ca să scap de pelicula grasă care se întinde pe piele. O să revin la demachiantul meu cu argan, tot de la Farmec, care este incomparabil mai bun. Laptele Doina o fi bun ca lapte de corp dar pentru demachiere mie nu mi se potrivește deloc. lapte doina
  • Am dat iama prin London Shop, asta probabil ca o răzbunare a faptului că nu am cheltuit banii pe parfumuri 🙂 Pentru cine nu știe, London Shop e un lanț de magazine din Cluj, un fel de outlet-uri cu haine, în cea mai mare parte de la Zara, dar și de la alte firme cum ar fi Mango sau  Massimo Dutti. Sunt haine noi, cu etichetă, care până nu demult se vindeau la kilogram (150-200 de lei kilogramul), haine din sezoanele trecute, aduse din străinătate. În centrul orașului cred că sunt cel puțin 5-6 magazine iar prețurile sunt foarte mici, de exemplu un sacou e 40 de lei. Orice sacou. Eu mi-am cumpărat 4 bluze și o eșarfă colorată cu 100 de lei toate. ioana spuneÎn afară de ce vedeți în poză, mi-am mai luat două cămăși albe, clasice, pentru serviciu, una cu epoleți și una care are o fundă care se leagă la gât. Super faine și care nu se vor demoda niciodată.
  • M-am enervat maxim din cauza unei firme de curierat. 23 de apeluri nepreluate, plus telefonul fix de la sediu care sună ocupat continuu, plus două zile întregi în care nu i-am putut contacta,  înseamnă ceva, nu? N-are rost s-o dăm cotită, este vorba despre Fan Courier și o să scriu un articol întreg despre toată această experiență negativă care m-a supărat foc.

        Parcă zilele, deși sunt mai lungi, trec mai repede vara și nu apuc să fac atâtea câte mi-am propus. Deja am trecut de jumătatea lui iulie și sunt în urmă cu activitățile. Abia aștept o vacanță adevărată dar depcamdată nu se întrevede nimic la orizont. Voi ați plecat pe undeva?

Share This:

Read More