Un gest de bunăvoință

       În țara asta nu se face nimic… La cât se fură în țara asta și nimeni nu face nimic… În țara asta de hoți, milogi și cerșetori…Mă enervează în țara asta mizeria…În țara asta mori cu zile…
    Vă sună cunoscut, nu? Toată lumea observă, se plânge, critică, este revoltată, scârbită, dezamăgită… Dar câți dintre noi fac ceva să schimbe situația actuală? Câți dintre noi mișcă măcar un deget sau câți dintre noi iau atitudine? Cel mai ușor este să te plângi că statul nu face nimic. 
       Din când în când apar totuși oportunități care ne dau posibilitatea să facem un gest prin care să simțim că avem putere de decizie și că putem contribui la schimbarea în bine. Poate e o picătură într-un ocean dar întotdeuna 1 o să fie mai mare decât zero. Mai sunt 5 zile în care poți decide unde se vor duce banii tăi, adică 2% din impozitul pe veniturile realizate anul trecut. Dacă nu îți pasă sau dacă îți este prea lene să completezi un formular, nu cred că mai ai dreptul să fii revoltat atunci când vei auzi că nu-știu-ce instituție publică a cumpărat calculatoare cu 10000 euro bucata.
      Am întâlnit persoane pe care atunci când le-am întrebat unde vor direcționa acești 2% din impozit mi-au spus că nu știu încă sau că nu sunt deciși. Dacă aveți această dilemă și vreți să aveți siguranța că banii voștri se vor duce către o cauză bună și chiar vor fi folosiți așa cum trebuie, dacă vreți să aveți satisfacția că ați făcut ceva palpabil, puteți să vă alăturați campaniei Salvați copiii România.
       Până în prezent, în cadrul campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile, derulată începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii a dotat 54 de maternități din 33 de județe cu echipamente medicale performante în valoare de 4.800.000 lei. 

        Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România: ţara noastră se menţine pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
       Am făcut un mic calcul. La un salar brut de 1800 de lei, impozitul anual plătit către stat este de 2592 de lei. 2% înseamnă 52 de lei. Cu un simplu gest de bunăvoință, 52 de lei se pot duce pentru salvarea vieții unui nou născut. Dacă ar fi să scoatem din buzunar 52 de lei nu ar fi la fel de ușor dar așa, prin completarea formularului, nu simțim nici o gaură în buget.
       Deci… Au mai rămas 5 zile în care mai poți completa formularul pentru a redirecționa 2% din impozitul pe venit. Dacă nu redirecționezi, banii vor rămâne la bugetul statului. Chiar vrei asta?

Share This:

2 thoughts on “Un gest de bunăvoință

  1. sunt multe initiative frumoase in tara. Unele legale (cu acest 2% ) dar si multe facute la 'negru', ad hoc persoane participa si schimba ceva: bunavointa sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *