Supa de care o să vă spun azi nu e o mâncare de primăvară, ba chiar aș spune că merge mai degrabă iarna dar cum vremea de afară nu s-a pus de acord cu calendarul, eu spun că se completează foarte bine cu lapovița care, din păcate, încă bântuie prin zona mea. Este foarte ușor de făcut (evident, pentru că eu nu știu și nici nu vreau să învăț să gătesc complicat), este fină, gustoasă, are consistența unei creme, este fără carne deci se potrivește și vegetarienilor iar copiii o adoră pentru că nu are niciun fel de frunzulițe care să trebuiască a fi date deoparte. Având în vedere că aceasta nu este rețeta unei prăjituri unde cantitățile trebuie măsurate exact, puteți să puneți totul după ochi adică un broccoli, un cartof, o ceapă, smântână și orice fel de cașcaval vă place. Prepararea durează maxim 30 de minute, asta dacă nu faceți poze așa cum am făcut eu 🙂 Ceapa se taie mărunt, cartoful se curăță și se taie cubulețe mici, broccoli se desface în buchețele iar cașcavalul se rade. Eu folosesc nu doar florile ci și tulpina de la broccoli dar am grijă să îndepărtez partea lemnoasă, apoi o tai în bucăți cât mai mici astfel încât să fiarbă deodată cu inflorescențele. Cartoful îl pun în această supă ca să-i dea consistență dar nu este obligatoriu, am văzut că unii preferă să pună un pic de făină dar eu mă feresc de rântașuri. Primul pas este călirea cepei în ulei (sau unt, dacă vreți) apoi, când ceapa capătă o culoare aurie, se adaugă cartoful și codițele de broccoli și se mai călesc împreună vreo 5 minute. În timpul acesta să nu uitați să dați drumul la hotă. Dacă este ceva ce urăsc pe lumea asta, acela este mirosul de ceapă prăjită și, în general mirosul de prăjeală, răspândit în toată casa. Bucătăria e bucătărie dar în camere vreau să simt un miros plăcut de proaspăt, de lumânări parfumate sau pur și simplu să nu miroase a nimic. De aceea cred că hota sub care gătim trebuie să fie de cea mai bună calitate iar eu aș alege întotdeauna vârful de gamă.
Apoi se adaugă buchețelele de broccoli, sare, piper și apă cât să le acopere și se lasă la fiert. Cât? nu pot să spun exact dar cam 10, maxim 15 minute apoi, cu blenderul vertical se mixează până devine ca o pastă. Pasul acesta câteodată îl fac, alteori nu pentru că mie îmi place supa chiar dacă broccoli rămâne întreg (de fapt se zdrobește singur la fiert în bucăți destul de mici) dar rețeta spune că este o supă-cremă deci, da, ar trebui ca legumele să fie pasate.
Oala se pune înapoi pe foc, se adaugă smântâna, cașcavalul ras, se amestecă până ce acesta se topește cu totul și… gata supa. Am păstrat pentru decor o inflorescență de broccoli ca să-mi iasă și mie o poză de master-chef dar când am pus-o în farfurie s-a dus la fund 🙂 așa că am presărat un pic de cașcaval ras care, nu știu de ce, arată ca niște tăieței dar, credeți-mă pe cuvânt că nu sunt tăieței. Oricum, chiar dacă poza nu e foarte reușită (de fapt culoarea supei e verde intens), rezultatul este delicios.
Cel mai probabil de acum înainte o să postez mai des rețete, nu că aș vrea să concurez cu Jamila Cuisine, dar mi-am luat un aragaz nou de la Arctic și îmi vine tot timpul să stau pe lângă el. Dacă aveți alte rețete pentru supa de broccoli, nu ezitați să le împărtășiți. Eu abia aștept să aud și alte idei 🙂
Cred ca ar fi singurul mod in care as manca broccoli, imi plac teribil supele crema, tot cu smantana le fac, mai des am facut-o pe cea de dovlecel. Ai dreptate, daca e o reteta complicata nici macar nu incerc sa m-apuc de ea. Supa ta arata apetisanta tare, am o slabiciune pentru cascaval topit.
Mie îmi place broccoli sub orice formă. Și conopida îmi place foarte mult.
si eu fac des supe creme. Dar nu calesc ceapa ci pun totul la fiert. Unt si smantana adaug dupa ce trag de pe foc, blender.
In plus, pun toate legumele mari (ok, cartoful si morcovul fierb mai greu asa ca le pun primele si le tai rondele subtiri sa micsorez timpul fierberii si consumul de energie, dar si starea de foamete din casa 😀 – e o supa de cina).
Haha, si eu folosesc si tulpina la brocolli. Am invatat asta de pe youtube! Decojesc exteriorul, si centrul il consum, nu stiam inainte!
Iar o amica a spus ca ea tine o punga in congelator, si adauga resturile de legume: coaja de brocolli, coaja de morcovi, bucati neconsumate, etc. si le fierbe pt o apa cu gust si minerale, baza de alte mancaruri.