Cum să fii un bărbat bine îmbrăcat

        Cred că v-am mai spus că am lucrat foarte mulți ani într-o bancă și, ca în orice bancă, codul vestimentar era foarte clar și bine definit. Făcea parte din regulamentul de organizare și funcționare, se întindea pe câteva pagini și detalia în amănunt tot ceea ce ține de aspectul exterior: culori, lungimea fustei, coafura, imprimeuri permise, număr maxim de inele, tipul cerceilor, înălțimea tocurilor, tatuaje, machiaj și orice altceva se vede cu ochiul liber. Eu aș spune că acest cod era cam rigid și chiar scorțos față de ce am văzut prin alte țări unde angajații se îmbracă mult mai lejer decât aici, în România dar acum subiectul acesta pentru mine nu mai este de actualitate. Ideea e că ne îmbrăcam cu toții în costume închise la culoare, negre, bleumarin sau gri și nu ne băteam capul cu ce vom purta a doua zi totul fiind destul de uniformizat și repetitiv. În fiecare săptămână același costum, aceeași cămașă albă sau o culoare pastel și lunea următoare o luam de la capăt. Moda și trendurile erau doar pentru orele de după program.

        Îmi aduc însă perfect aminte de un moment care ne-a luat oarecum prin surprindere și ne-a dat ceva bătăi de cap atunci când am fost invitați la un eveniment (o combinație între conferință și training) care se ținea la Brașov. În mailul primit se menționa că ținuta recomandată este smart casual.  Asta se petrecea prin 2006-2007 când încă nu eram așa destupați la minte și nu știam atâtea 🙂 Sau, în orice caz, nu eram atât de informați ca acum. Nimeni din grupul nostru nu știa exact ce este smart-casual iar tabloul pe care l-am oferit la întâlnirea cu președintele băncii a fost extrem de… pitoresc (nu găsesc alt cuvânt). Fetele erau cât de cât ok dar băieții făceau parte din alt film. Unii erau în costume de ginerică, alții în costume Armani, unii în pantaloni scurți, alții cu tricouri cu înscrisuri, unii în blugi și adidași, alții cu cravată la gât, unii cu geantă diplomat, alții cu rucsacul în spate, unii păreau că urmează să plece la munte iar alții veneau de pe Wall Street. Era o adunătură eterogenă contrastând total cu evenimentul.

        Adevărul este că te simți la fel de nelalocul tău și atunci când ești prea bine îmbrăcat cât și atunci când ești prea prost îmbrăcat, adică atunci când faci notă discordantă cu cei din jur. Stilul smart casual, considerat a fi o soluție de mijloc între elegant și sport, este de multe ori greșit înțeles în special de către bărbați și nu vreau să supăr pe cineva cu această afirmație dar am ajuns la această concluzie prin observațiile mele empirice 🙂 așa că m-am gândit să dau câteva sfaturi.

        Așadar, dragi bărbați, iată care sunt piesele cheie ale stilului smart casual cu ajutorul cărora veți găsi echilibrul perfect, indiferent de ocazie și cu care vă veți simți bine îmbrăcați atât într-o situație relativ formală cât și dacă ieșiți seara într-un club. De fapt vă veți simți bine oriunde.

  1. Sacoul, mai bine spus un blazer lejer, într-o culoare nedefinită, de preferat o nuanță de gri care să meargă cu orice, atât vara cât și iarna, în orice caz nu negru sau culori stridente la modă doar un sezon. Trebuie să fie versatil și ușor de purtat. Un sacou care dă senzația de stil relaxat se potrivește perfect atât cu blugi cât și cu pantaloni din alt material, este elementul principal al ținutei și merită o mică investiție într-un model clasic ce va putea fi purtat ani la rând. Mai bine unul și bun decât trei de calitate slabă.
  2. Pantalonii pot fi și blugi atâta timp cât sunt închiși la culoare, fără să fie rupți sau destrămați, bine croiți și cu fundul la locul lui, nu la nivelul genunchilor 🙂 iar denimul din care sunt făcuți trebuie să fie de calitate altfel vor distruge toată ținuta. Pantalonii ideali pentru o ținută casual trebuie să arate bine pe tot parcursul zilei iar asta înseamnă o țesătură care să nu se șifoneze ușor și să fie confortabilă la purtat, de exemplu unul dintre modelele care se găsesc aici.
  3. Cămașa cu năsturei la capătul gulerului arată foarte bine fără cravată dar se poate merge și pe varianta unui tricou de tip polo (adică acelea cu guler) dar fără să aibă inscripții pe el.
  4. Pantofii sunt, după părerea mea, cea mai importantă parte a unei ținute, obiectul unde nu trebuie sub nicio formă a se face rabat de la calitate. Modelul Oxford, cum sunt aceștia de mai jos pe care îi găsiți aici, face parte din stilul deja consacrat de smart casual. Nu doar că arată bine dar sunt și foarte comozi și au talpa flexibilă (știu exact cum fac toți bărbații când merg la cumpărături: iau pantoful într-o mână și cu cealaltă îl îndoaie ca să verifice cât de moale e talpa. Să ridice mâna sus cine nu are acest gest deja intrat în reflex).pantofi-oxford_70_2
  5. Accesoriile. Un ceas frumos și o curea de piele întregesc ținuta și sunt detaliile care fac diferența. Dacă vă place să purtați ceva pe cap, luați în calcul o pălărie Fedora și nu o șapcă de baseball sau o căciulă. Cred că nu mai e cazul să spun că lanțurile de aur de care atârnă cruci supradimensionate purtate peste cămașă sau ghiulurile bătute cu pietre ostentative nu au ce căuta în stilul smart casual. Genul acesta de bijuterii vin din mahala style și e un cod vestimentar care îmi doresc să dispară cât mai curând.

        Stilul smart casual înseamnă a purta ceva confortabil însă nu adidași și tricouri. Smart casual este confortabil dar arată elegant și sofisticat. smart

 

Share This:

2 thoughts on “Cum să fii un bărbat bine îmbrăcat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *