SPF de la Eucerin

         Nu stiu cand au aparut in Romania cremele de protectie solara dar sunt aproape sigura ca numai dupa revolutie. Copil fiind, imi aduc aminte ca mergeam la mare, in tabara la Năvodari, iar profesoara ne repeta mereu cat de sanatos este soarele si ne punea sa stam intinsi pe cearceafuri ca sa ne bronzam ”peste tot”.
         Nimeni nu folosea , de fapt nici nu auzisem de crema de protectie solara . Pe piata exista un ulei de corp (cred ca
singurul din comert) care se numea ”Bronzol” si care avea ca efect intensificarea bronzului. Sau cel putin asa scria pe sticluta. Nu avea factor de protectie iar pielea ramanea teribil de unsuroasa si neplacuta la atingere. Iar ca bonus primeai nisip lipit pe pielea unsa. Eu nu am avut niciodata Bronzol dar unele fete mai emancipate il foloseau si ca sa ne faca un favor ne mai ungeau cateodata si pe noi, novicele. Seara aratam ca niste raci proaspat fierti si ne ungeam cu iaurt unele pe altele ca sa ne treaca usturimea.
         Din fericire pielea mea este destul de rezistenta si nu am suferit vreodata arsuri grave dar aveam colege blonde, cu pielea mai alba decat a mea care pătimeau teribil dupa aceste bai de soare. Nu stiam atunci cat de periculoase pot sa fie razele soarelui si ce dezastre pot produce asupra pielii. Habar nu aveam la ce riscuri ne expunem si ca am putea face cancer de piele. Din fericire intre timp am intrat si noi in randul lumii civilizate si am aflat ce ne face si ce nu ne
face bine…
         Am facut un mica documentare pe internet  sa vad ce si cum e cu acest SPF si am gasit doua lucruri pe care nu le stiam, interesante zic eu :
         1 Conceptul de SPF (Sun Protection Factor) a fost introdus in anul 1962 si masoara eficacitatea aplicarii a 2 mg de crema pe un cm2 de piele. Deci este un standard international. Exista mai multi chimisti si farmacisti   care isi revendica titlul de a fi inventatorii cremei de protectie solara dar nu se stie exact cine a fost primul.
         2 SPF-ul se calculeaza matematic, deci ceea ce vedem pe produse (factor 15, 30 sau 50) rezulta in urma unui calcul strict.  Asa arata formula de calcul a SPF-ului:
         Brrrrr !! Este pentru specialisti, evident, eu oricum nu am inteles nimic. Am citit doar ca simbolurile acelea reprezinta spectrul de iradiere solara, factorul de protectie monocromatica si alte date masurabile. Deci e treaba serioasa.
         Treabă serioasă fac specialistii de la Eucerin, firmă care are deja mai mult de 100 de ani de existență (si experiență!)  si  care are produse exceptionale pentru si dupa expunerea la soare. Despre acestea scrie Adela Sirghie, pe care eu o citesc cu mare placere, aici.
         Am folosit crema cu SPF25 de la Eucerin cand am fost in Turcia in urma cu 2 ani. Nu am stat la plaja in mod exagerat, oricum ar fi fost insuportabil pentru ca la ora 10 dimineata deja erau 35 de grade dar am umblat mult pe jos (prin soare) in micile excursii prin imprejurimile oraselului in care am stat. Nu m-am ars deloc. Va intrebati daca fac reclama la Eucerin ? Să zicem că da, fac reclama, în sensul că atunci cand imi place ceva spun la toata lumea. Sau cum ar spune englezul: ”word of mouth”. Deci merita sa incercati.

Share This:

5 thoughts on “SPF de la Eucerin

  1. Gerovital este fabricat la Farmec Cluj iar produsele Farmec le-am apreciat intotdeauna si folosesc multe dintre ele. Chiar am laudat crema de maini pe Facebook in urma cu ceva timp iar demachiantul cu ulei de argan e nelipsit din rutina mea zilnica. E adevarat insa ca gama Gerovital nu am incercat-o dar nu pentru ca ar fi o marca romaneasca. Pur si simplu asa s-a nimerit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *