Bonsai

         Pentru mine bonsai înseamnă cruzime față de plante. Nu mi-au plăcut niciodată copăceii crescuți în ghivece fără pământ suficient, fără apă destulă și fără îngrașăminte. Niște plante chinuite, chircite, cu crenguțele tăiate de cum încercau să se îndrepte spre cer. Nu înțeleg această formă de artă. Mai mult decât atât, o urăsc. Este ca și cum ai închide o vietate într-o cușcă forțând-o să se dezvolte după forma pe care vrei să i-o dai tu, alta decât cea lăsată de natură.
 
 
         Bonsai este un cuvânt japonez format din bon care înseamnă vas, tăviță cu margini joase și sai care înseamnă plantă. Bonsai reprezintă ”arta” de a crește copaci în miniatură. În Japonia această ”artă” a început prin secolul al IX-lea și a fost importată din China unde se numea penjing . Deosebirea dintre arborii bonsai și penjing este că cei cultivați în China sunt mai mari, pentru că stilul penjing creează miniaturi care sunt expuse în aer liber. Deci cumva chinezii dau arborilor un grad de libertate în plus față de japonezi.
         Un bonsai nu este genetic o plantă pitică. Este o plantă normală (cel mai adesea pin, ulm, arțar, glicină, jneapăn, cireș sau cais) , căreia i se  limitează spațiul de creștere, i se taie rădăcinile și ramurile și , în timp, devine un exemplar pitic al speciei. Deci dintr-o plantă sănătoasă și viguroasă artiștii o transformă într-o plantă cu handicap.

Glicină (wisteria) bonsai

Glicină în mărime naturală

 
          Care din cele două poze de mai sus vă place mai mult, vă îndeamnă la visare și vă dă chef de viață ? De ce să vrea cineva să condamne o plantă la o altfel de formă decât ceea ce reprezintă explozia de vitalitate a naturii ? Este ca și cum cineva ar vrea să crească un animal de o altă formă și mărime decât cele programate genetic. Sper că nu sunt astfel de persoane. Și atunci de ce să nu fie pedepsită cruzimea față de plante la fel cum e pedepsită cruzimea față de animale ?

Share This:

3 thoughts on “Bonsai

  1. Toate astea ma revolta tot atât de mult cât ma revolta si metoda de obtinere a ficatului de gâsca sau rata prin indopare (foie gras), subtilitate a gastronomiei franceze si nu numai, de care nu ma mai pot atinge dupa ce am vazut cum se obtine.

  2. Părerea dumneavoastră despre bonsai MI SE PARE o ipocrizie fără margini ! Să compari un bonsai cu un animal maltratat MI SE PARE absurd. Să-ți imaginezi că obținerea unui copac în miniatură este similară cu tăiatul picioarelor unui câine pentru a deveni mai mic ESTE o prostie !
    Doar în casa unui imbecil un bonsai este o plantă în suferință. Nici o plantă din natură, fără intervenția omului, nu are parte de de grija pe care o are un bonsai. Udat chiar de mai multe ori pe zi vara, hrănit, curățat frecvent de dăunători ! CRED că ar trebui să reconsiderați opinia despre bonsai. Gândiți-vă la săracul spanac pe care îl omorâți și îl mâncați, al cărui “cadavru” îl aruncați la canalizare !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *