Caiet-jurnal pe 5 ani

        Știu că deja este mult prea târziu ca să vă mai dau idei de cadouri pentru Crăciun dar cărticica asta trebuie să v-o arăt neapărat atât de tare m-a entuziasmat.

         Se numește Q&A a Day: 5-Year Journal și nu este propriu zis o carte ci un fel de caiet-jurnal cu câte o întrebare care așteaptă răspuns, scrisă în partea de sus a fiecărei pagini, pentru fiecare zi a anului. Sunt câteva rânduri libere pentru fiecare an din cei cinci și fiecare paragraf are pretipărit ”20…” urmând ca celelalte două cifre ale anului să fie completate de proprietarul jurnalului.
         Micuțul jurnal îți arată gândurile , starea de spirit, sentimentele sau lucrurile care ți-au plăcut la un moment dat și cum s-au schimbat ele pe parcursul a cinci ani, cum ai evoluat, cum te-ai răzgândit sau cum te-ai maturizat. După ce ai scris răspunsul la întrebare, dai pagina și începi o nouă zi până se termină un an întreg. În anul următor vei răspunde la aceleași întrebări și, probabil, răspunsurile vor fi cu totul altele. E un mod surprinzător și foarte plăcut de a revedea trecutul cu alți ochi. 
         Jurnalul se poate începe oricând, în orice zi a anului, dar cum toți ne propunem rezoluții pentru Anul Nou mi se pare foarte potrivit să începem chiar cu prima pagină: 1 ianuarie dar nu spune nimeni că nu îl putem începe și cu altă zi, oricare ar fi ea, cu o semnificație aparte sau fără. Cred că este un cadou potrivit pentru oricine, indiferent de vârstă. Cui nu îi place să își rememoreze propria transformare sau, din contră, să i se reconfirme faptul că unele lucruri nu se schimbă niciodată?
         Unele întrebări sunt provocatoare, ca de exemplu Pe o scară de la 1 la 10 cât de fericit ești ? sau Ce problemă ai rezolvat astăzi ? Alte întrebări sunt interesante: Dacă mâine ai putea să călătorești oriunde în lume, unde ai alege să pleci ? iar altele sunt pur și simplu amuzante: Cu cine ai dormit azi noapte ? sau Care este ultimul sms pe care l-ai trimis ?
         În afara faptului că are un conținut foarte plăcut, cărțulia este și extrem de frumoasă. Are coperți tari, cartonate, dintr-o hârtie maro cu aspect de patină a timpului iar marginea paginilor este aurie ceea ce îi dă un aspect oarecum luxos. Este micuță, format de buzunar, adică 11 x 16 cm și are grosimea de aproximativ 3 cm. Faptul că nu este voluminoasă este foarte bine gândit, doar jurnalul trebuie completat și atunci când nu suntem acasă deci îl putem lua oriunde cu noi fără să ocupe prea mult loc în bagaj. 

         Prima dată am văzut cartea într-un filmuleț pe YouTube unde una din fetele pe care le urmăresc făcea un tur al apartamentului și descria toate lucrurile pe care le avea în casă. Pe măsuța de cafea era acest jurnal și ideea mi-a plăcut atât de tare încât am căutat imediat pe internet să văd de unde aș putea să-l cumpăr și eu. Am găsit imediat dar nu mai țin minte dacă l-am cumpărat de pe ebay sau de pe amazon, oricum se găsește pe ambele site-uri și costă în jur de 10 lire (55 de lei). Întrebările sunt în limba engleză așa ca acesta este un lucru de care trebuie să țineți cont dacă vă hotărâți să-l cumpărați deși poate ar fi un bun impuls pentru cei care nu știu limba să se apuce cu această ocazie de învățat. Pentru asta nu e niciodată prea târziu.
         Deci, cum vi se pare jurnalul ? Dacă l-ați primi în dar v-ar plăcea să-l completați în fiecare zi ? 
        
        

Share This:

2 thoughts on “Caiet-jurnal pe 5 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *