Hecto-kilo-mega-giga-tera

        Televizorul merge în camera alăturată și comentatorul îi dă înainte cu un mega-scandal, ceva cu demisia în bloc a șefilor de la ANRP (Autoritatea Nașională pentru Restituirea Proprietăților).  Știrea a fost mega-difuzată și mega-mediatizată iar prefixul mega mi-a zgâriat auzul toată ziua. Mai bine spus, m-a mega-deranjat. 
        Mega este un multiplu al unităților de măsură din Sistemul Internațional, la fel ca și kilo, ca și hecto sau ce am mai învățat noi la școală. Unele dintre aceste noțiuni se predau chiar în ciclul primar. Mega este de 1000 de ori mai mare decât kilo, deci un megametru înseamnă 1000 de kilometri sau 1000000 de metri. Un megagram înseamnă 1000000 de grame, adică 1000 de kilograme. 
       Dar încă nu am auzit de nici un kilo-scandal, asta dacă ar trebui să ne poziționăm pe scara scandalurilor și să folosim corect toți multiplii. Toate sunt mega-scandaluri?? Nici unul nu e mai mare? sau un pic mai mic? Că dacă e vorba de scandaluri, sigur nimeni nu o să utilizeze submultiplii referindu-se la un mili-scandal… așa unul, micuț, micuț, mort încă din fașă. Poate un mini-salar? Sau o micro-alocație de creștere a copilului? Asta mai degrabă.
       Cam atât am avut de spus și m-am mega-răcorit. Nu, m-am giga-răcorit 🙂

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *