Cum să alegi mașina de spălat perfectă

         Vorbeam zilele trecute cu o cunoștință care mi-a spus că i s-a stricat iremediabil mașina de spălat și că este nevoită să își cumpere una nouă dar că habar n-are ce să își ia pentru că toate i se par la fel. Cum eu am trecut nu de mult prin aceeași experiență m-am gândit că n-ar fi rău să împărtășesc cu voi criteriile pe care  le-am avut în vedere la achiziționarea mașinii de spălat:

 1. Dimensiunea. Un factor cheie în alegerea modelului este locul de care dispunem deci asigurați-vă că mașina de spălat încape în spațiul preconizat instalării acesteia. Dacă spațiul pe care îl aveți este limitat, varianta de luat în calcul ar fi cea a unei mașini cu încărcare verticală, acestea fiind de obicei mai înguste decât cele cu încărcare frontală. O problemă total neprevăzută cu care m-am confruntat atunci când am cumpărat ultima mașină de spălat a fost ușa de la baie. Acum îmi vine să râd dar atunci m-am enervat maxim când am văzut că nu încape pe ușă 🙂 Pur și simplu nu mă gândisem la acest aspect și a trebuit să scoatem tocul ușii ca să băgăm mașina la locul ei.
 2. Capacitatea. Cu cât tamburul este mai mare, cu atât încap mai multe haine deodată. Ca referință, o ținută completă adică o pereche de blugi, un pulover, lenjeria și șosetele cântăresc aproximativ 1 kg. Mașinile de mare capacitate vă permit să spălați mai puțin frecvent ceea ce înseamnă facturi mai puțin costisitoare și un impact mai mic asupra mediului dar acestea se potrivesc celor cu familii mari și deci cu multe haine de spălat. Pentru o familie formată din două-trei persoane o mașină cu capacitatea de 5 kg este suficientă.
 3. Viteza de centrifugare. Prima mea mașină de spălat automată avea 500 de rotații pe minut și, la vremea respectivă, la începutul anilor 90’, am considerat o mare realizare faptul că nu mai trebuia să storc hainele manual. Acum îmi dau seama că era destul de primitivă. Cu cât numărul de rotații pe minut este mai mare, cu atât hainele se usucă mai ușor. Găsiți aici modele care au 1000-1200 de rotații/ minut și din care veți scoate hainele pe jumătate uscate. Pentru mine acesta a fost unul dintre cele mai importante criterii în alegerea mașinii de spălat pentru că nu prea am loc unde să țin mult timp rufele la uscat.
 4. Nivelul de zgomot. Se măsoară în decibeli (dB) și este crucial mai ales atunci când mașina este instalată într-un spațiu deschis sau atunci când alegem să-i dăm drumul în timpul nopții. Numărul de decibeli diferă în timpul ciclului de spălare față de ciclul de centrifugare și, pentru acesta din urmă, nu ar trebui să depășească 70. Ca să vă formați o idee despre nivelul de zgomot al aparatelor electrocasnice, gândiți-vă că bâzâitul unui frigider are cam 35-40 de decibeli, o bormașină în funcțiune 80 dB iar o motocicletă care merge cu 140 km/h produce 110 dB. Mașina mea veche bubuia la centrifugare de scula tot blocul în picioare 🙂
 5. Eficiența energetică. Conform directivelor UE, toate mașinile de spălat care se produc începând cu decembrie 2013 trebuie să se încadreze minim în clasa de eficiență A+ dar am observat că încă există pe piață mașini cu clase inferioare, asta însemnând facturi mai mari pentru energia electrică, deci uitați-vă ca pe etichetă să scrie un A urmat de cât mai multe plusuri. (A+++)
 6. Funcții suplimentare. Unele modele au funcții la care probabil nici nu v-ați fi gândit că există dar care s-ar putea să vi se potrivească foarte bine, de exemplu, programe de spălare rapidă, anti-șifonare, spălare de mână (adică ceva similar), îndepărtarea părului de animale (ăsta e pentru mine și mâța mea) sau programare pentru pornirea mașinii la o anumită oră. Acesta din urmă este util pentru a programa sfârșitul ciclului de spălare astfel încât să coincidă cu întoarcerea acasă pentru a nu lăsa mult timp hainele ude în tambur.
 7. Termenul de garanție. În timp ce majoritatea producătorilor oferă garanție de un an, am văzut și termene mai lungi, chiar și 3 ani ceea ce mi se pare demn de luat în calcul.
 8. Prețul. Chiar dacă l-am lăsat la sfârșit nu este, evident, ultimul criteriu atunci când alegem să cumpărăm o mașină de spălat iar raportul calitate-preț mi se pare excelent  la ceea ce găsim aici din producția autohtonă. Pentru un plus de economie merită să urmăriți campaniile care oferă vouchere de reducere pentru electrocasnicele aduse la schimb. Când mi-am cumpărat mașina de spălat am dus la schimb un frigider ruginit și am primit o reducere de 200 de lei. E ceva, nu?arctic

 

Share This:

11 thoughts on “Cum să alegi mașina de spălat perfectă

  1. Normal, daca nu ai bani sa acopere pretul masinii, restul nici nu mai conteaza. Dar pentru mine a fost foarte important sa scot rufele aproape uscate din masina pentru ca nu am unde le tine intinse o zi intreaga.

   1. Mai demult am luat una care spala si usuca, a fost o mare greseala. Consuma apa ca sa usuce(nu stiu de ce) si nici nu le usca. Unde pui ca si spala foarte prost. Deci nu recomand nimanui masina care face si uscator.

 1. Eu daca n-as avea bani as mai astepta, dar n-as face alegerea in functie de bani.

  La a mea, apropo de functii, am o chestie super faina, care imi indica , pentru orice program si temperatura alese ,consumul de apa si curent. Cu niste liniute(1, 2, 3…pina la 5). Asa pot compara. Si imediat dupa ce-am spalat pot vedea cit a consumat efectiv (dar asta nu prea folosesc).
  Si imi place ca pot deschide usa in timpul spalarii ca sa adaug lucruri.

  1. Cel mai mult îmi place programul de spălare rapidă (17 minute cu totul), mai ales vara îl folosesc foarte des, doar ca să împrospătez hainele purtate peste zi. Altfel ar trebui să le las să se învârtă câte două ore degeaba…

 2. da imi aduc aminte de prima mea masina de spalat…stateam in chirie la Bucuresti si pe atunci nu costa mult curentul….criteriul nu era tocmai important…
  La bani pe care ii aveam (minimum posibil ) puteam sa imi cumpar o masina Albalux sau o masina de spalat la second hand… Am ales masina la second hand . Am cumparat un model AEG cu tambur din inox …hahah NU s-a stricat NICIODATA ….am vrut sa o arunc dar era atat de buna… am mai tinut-o 15 ani dupa care am facut-o cadou unei matusi la tara care a mai folosit-o alti 10 ani….. si spala de toate …covoare si alte alea etc ….cred ca numai e in uz…oricum a venit la mine o prietena din italia si mi-a zis ca si ea avea aceiasi masina de 20 de ani si ca nu se indura sa o arunce la cat i-a fost de fidela…..Urmatoarea masina cred ca iti dai seama ca a fost tot AEG…

  1. La noi în familie există un frigider Arctic cu o vârstă matusalemică, a fost dat de la unul la altul și, după ce a stat o iarnă întreagă într-o curte, încă funcționează 🙂

 3. Si eu am cumparat o masina de spalat acum un an. Ne-am dus de câteva ori sa le vedem, pâna am reusit sa alegem una. Sunt, adevarat, zeci de modele într-un singur magazin… fara cele de pe internet.
  Am ales una cu uscare inclusa, deci, un fel de “2 în 1”. La început am fost extrem de încântata: silentioasa, programe pe care mi le pot face si memora, bord electronic, capacitate mare pentru spalare si destul de mare pentru uscare. Un vis, cu alte cuvinte. Acum începe sa-mi para rau ca nu am ales fara uscare, pentru ca dupa fiecare tura trebuie s-o curat prin toate, absolut toate, “cotloanele”, altfel, la urmatoarea spalare, scamele se pun pe rufe. Si mor sa stau sa le “ciupesc” de pe fiecare rufa în parte. hehehe!

  1. Asta cu scamele chiar n-o stiam… dar la cât păr de pisică am de curățat, n-ar mai conta o scamă-două 🙂

 4. Parerea mea este ca pretul in alegerea unei masini ar trebui sa fie ultima problema.Eu nu vad sensul.Ce rost are sa cumperi o masina de spalat de la second hand si sa te tina 1-2 ani maxim.Cel mai bine mi se pare sa mai analizezi putin piata si sa mai pui niste bani in plus si sa iei o masina noua ,pe care ai garantie si care sigur o sa mearga mai mult decat una de la second hand.Ultima mea masina de spalat am cumparat-o acum 5 ani si am avut in vedere capacitatea,viteza de centrifugare,nivelul de zgomot si eficienta energetica.Dupa 5 ani functioneaza la fel de bine fara nici-o defectiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *