5 motive pentru care prefer să stau la bloc decât la casă

  1. Nu trebuie să lucrez în grădină. Pentru cei care stau la casă ar fi cel puțin ciudat să se înconjoare numai de betoane fără să aibă o curte cu iarbă. Curtea este principalul avantaj pe care îl aduc în discuție cei care aleg o casă în defavoarea unui apartament la bloc, o curte unde să stai în aer liber (pentru că, de cele mai multe ori, nu putem vorbi de aer curat). Dar pentru ca o curte să arate bine gazonul trebuie tuns tot timpul, trebuie plantați bulbi de flori, îngrijite rondourile, scos buruienile, curățat frunzele uscate, udat, săpat, plivit… bibilit și încă multe altele. Iar eu nu sunt genul care să iubească munca în grădină. Pur și simplu urăsc acest lucru deși ar fi plăcut ca în serile de vară să stau pe o băncuță înconjurată de multă verdeață. Prefer însă ca această verdeață să fie rezultatul muncii altora 🙂 Iar cum nu-mi permit să angajez un grădinar, o terasă de 20 de metri pătrați cum au multe din apartamentele de aici mi-ar fi mai mult decât suficientă.
  2. Siguranța și securitatea. Văd uneori din goana mașinii câte o căsuță complet izolată înconjurată doar de copaci și un eventual gard cu design fancy și, deși pare idilic, nu pot să nu mă gândesc că dacă locuiești acolo, se întâmplă ceva și ai nevoie de ajutor, nu te vede și nu te aude nici naiba. Ușa de de la intrarea din bloc care se deschide numai după ce a fost activat interfonul și apoi încă o ușă la propriul apartament mă fac să mă simt mult mai safe.
  3. Curățenia. Cu cât suprafața e mai  mare, cu atât e mai mult de lucru cu întreținerea. O casă are de obicei  mai multe camere, beciuri, poduri, anexe, subsoluri și alte acareturi decât un apartament de bloc. Ca să nu mai spun de câte ferestre care trebuie spălate are o casă 🙂 Și la fel cum nu-mi place să lucrez grădina, nu-mi place nici să-mi petrec după amiezele făcând curat.
  4. Localizarea. De cele mai multe ori casele, mai ales cele care se construiesc acum,  sunt situate la distanțe mari față de magazine, școli, piață, restaurante și tot ceea ce presupune centrul orașului iar traficul care pe zi ce trece devine tot mai aglomerat te face să pierzi ore bune din viață pe drum. Și e păcat. Dacă m-aș muta în București în niciun caz nu mi-aș lua casă, să zicem,  la Otopeni sau Snagov, oricât de frumoase ar fi zonele astea. E doar un exemplu și sper să nu se simtă nimeni ofensat dar mie îmi place să simt pulsul orașului în alt mod decât blocată în trafic pe drumul de acasă la serviciu și înapoi. Mai degrabă aș alege un apartament din complexul rezidential Doamna Ghica Plaza în apropiere atât de parc (Lacul Tei) cât și de mall 🙂
  5. Costurile întreținerii. Deși acestea nu sunt de neglijat nici la bloc, sunt substanțial mai reduse în special pe timp de iarnă și nu mă gândesc doar la facturile pentru încălzire ci la toate cheltuielile care apar. Și cele legate de acoperiș, de instalații, de gard, de curte, de gazon, de stricăciunile pe care le produce o ploaie mai puternică și așa mai departe. Ca să nu mai spun că, stând la bloc, de rezolvarea multor din aceste probleme se ocupă administratorul scutindu-mă de grija lor.

        Concluzionând, sunt foarte fericită cu apartamentul pe care îl am, nici prea mare, nici prea mic și în care mă întorc cu drag în fiecare seară. A, și ar mai fi un motiv, al șaselea. Din apartament nu am pierdut nicio pisică, niciodată, pe când din curtea părinților mi-au dispărut de-a lungul timpului patru! a house

Share This:

12 thoughts on “5 motive pentru care prefer să stau la bloc decât la casă

  1. 🙂 da, cred ca sunt oameni facuti sa stea la bloc si oameni facuti sa stea la casa. Eu am stat la bloc iar dupa casatorie m-am mutat la casa si n-as intoarce timpul inapoi pentru nimic in lume. Eu sunt aia facuta sa stea la casa.
    Iubesc sa gradinaresc – ma deconectez, ma relaxez… dupa o zi de munca petrecuta in fata calculatorului imi tresalta inima cand pot sa mangai niste flori.
    Si eu am interfon, ca la bloc, plus alarma asa ca nu-mi fac griji privind securitatea.
    Curatenia – noi nu avem covoare, asa ca timpul dedicat curateniei scade simtitor (traiasca mopul!). Geamurile nu sunt chiar o problema, ca doar nu le stergem toata ziua…
    Ca si locatie noi stam relativ in centrul orasului, pe o straduta plina de verdeata, copaci falnici si pasarele care canta non-stop 🙂 Nici eu n-as suporta sa pierd un sfert din viata pe drumuri.
    Costurile intretinerii nu sunt cu mult mai mari, pentru ca e casa noua. Iar costurile la incalzire sunt similare cu cele de la bloc – avem centrala si incalzire prin pardoseala. Conteaza foarte mult cum e gandita casa, pentru a fi cat mai eficienta termic.
    In plus, beneficiile cu care vine casa sunt mari (daca e bine gandita, sa nu devina o corvoada) – doar simplul fapt ca pot sa-mi beau cafeaua in curte, in timp ce citesc o carte cuibarita in leagan face toti banii 🙂 E o senzatie de relaxare si libertate incredibila… nu mai sunt dependenta de vecini – pot da cu aspiratorul si la 12 noaptea, nu-mi mai tropaie nimeni in cap, nu adorm in zgomot de manele, nu mai cobor pe scara inabusita de miros de ceapa prajita, etc…

    1. Nici mie nu imi plac covoarele si perdelele/draperiile groase, mi se pare ca sunt o continua sursa de adunat praful 🙂

      1. Da, noi nu avem covoare pentru ca suntem alergici (si eu, si sotul). Si e atat de simpla viata fara ele! Iar perdele avem doar la sufragerie. In rest doar draperii din material sintetic, care nu retin praful.

  2. Nici noi n-avem covoare.
    Eu imi doresc sa stau la casa, desi n-am stat niciodata.
    Apropo de securitate, vorbeam cu cineva la care i-au intrat hotii peste noapte in casa(stiu 2 persoane care au patit asta in ultima luna), i-am zis ca macar asta-i avantajul de a sta la bloc, dar mi-a raspuns ca nu-i chiar asa, niste prieteni de-ai lor au fost furati. Mi-a mai zguduit putin sentimentul de siguranta pe care-l am… Ma gindesc totusi ca hotilor li-e mai greu sa vina cind sunt si vecini, si ceva usi in drum.

    1. Ca fapt divers – in ultimii 2 ani apartamentul de pe acelasi etaj cu al socrilor mei a fost spart de 4-5 ori de hoti. Nimeni nu a vazut nimic.

    2. la casa te cunosc toti vecinii,e destul sa aprinzi gratarul si sa socializezi la o bere odata cu ei, un caine oricat de mic da alarma in curte iar majoritatea vecinilor cunoscandu-se intre ei intra la idei daca cineva strain se infiinteaza la poarta ta,cunosc oameni de la bloc care au ramas fara mobila in apartament fiindca lucrau full time si nici RADARELE (babele) de pe bancutele amplasate in fata blocului nu au stiut sa spuna decat ca au crezut ca hotii erau proprietarii de drept ai locuintei unele chiar ajutandu-i prin deschiderea usii …

  3. 1: mie imi place sa gradinaresc, asa ca am inchiriat gradina in apropiere de bloc
    2: siguranta si securitatea e importanta si pt mine. Si eu cred ca la bloc suntem mai putin expusi, evident daca avem vecini ok si cu care ne intelegem bine. Inainte sa cumpar aprt asta am vizitat si alte aprt. in bloc ( erau de inchiriat), am stat pe strada sa vaz cine trece/intra etc.
    3+4+5 depind de alegerile proprii. Adica putem sa le avem si la aprt si la casa. E alegerea proprie sa am un singur covor, sa iau o casa mica (am cautat si o casa de 80-100mp2…dar nu am gasit in zona la pretul dorit). Pt ca deja am o varsta si o experienta, vazui ca 70mp2 pot ingriji dar 85mp2 inseamna mai mult efort.

    Alte avantaje la bloc:
    -administratorul ce se ocupa de multe cheltuieli si probleme. Doar ganditi-va de e musai de reparat acoperisul, cat costa la o casa si cat la un bloc.
    – liftul. Acum suntem tineri, dar la o varsta…
    – vecinii si senzatia de familie.

  4. Da-mi voie sa iti transmit ca ai nevoie de o viata mult mai activa! Eu locuiesc la casa si ai nevoie doar de 5 secunde de inventivitate sa te poti pazi de hoti. Daca tu crezi ca sa vii acasa in apartamentul tau drag si te trantesti in pat este o viata super,cred ca suferi de lene! Eu am 6 mp de gradina unde pun doar flori si atit,restul sunt pavele peste tot! La florile alea nu lucrez mai mult de 3 ore! Nu tu noroi,nu mizerie sau alte tampeni.Pentru te daca este posibil ca magazin,piata,forarie si carciuma sa fie in fata usi ar fi perfectiunea.Nimic nu se compara in lumea asta sa iesi in gradina sa te pui in sezlong si sa iti bei cafeaua in timp ce pisica si cainele ti se incolotocesc printre picioare.

    1. Din fericire oamenii sunt diferiti si fiecare are alte pasiuni. Te asigur ca nu sufăr de lene dar nu m-a atras niciodată să lucrez pământul, nici măcar de florile la ghiveci nu sunt atrasă. Și nici să stau în șezlong 🙂
      Cu toate astea admir curțile și grădinile îngrijite și cu atât mai mult îi admir pe cei care le aduc în acest stadiu iar dacă tu ai o astfel de curte cu flori frumoase și cu animăluțe iubitoare nu pot decât să te felicit!
      Eu prefer să-mi petrec altfel timpul liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *