Cum am petrecut de Valentine’s Day

        De fapt n-am petrecut deloc 🙂 Măcar de-aș fi stat la coadă la Subway să iau și eu un sandwich gratis că au avut o super-ofertă de s-au înghesuit englezii la fast-food mai ceva ca ai noștri când se deschide un supermarket și se dau tigăi la promoție. Serios, nu știam de ce e plin orașul de pahare de carton de la Subway aruncate pe jos… Ăsta e unul dintre puținele lucruri care nu-mi plac în Anglia. Că e mizerie cam peste tot. Nu e nici pe departe curățenia din Germania sau Austria dar având în vedere faptul că vin din România, nu cred că am dreptul să comentez ceva. Cum a zis o duamnă deputat în urmă cu vreo 3-4 ani: ciocu mic!

        După murdărie, care credeți că ar fi al doilea lucru care nu-mi place în Anglia? Să nu cumva să vă gândiți la vreme pentru că sunteți departe de adevăr, de fapt pot chiar să spun că vremea e pe gustul meu. Nu e niciodată prea frig și nici prea cald iar faptul că plouă des înseamnă că nu există nicăieri norii de praf cu care ne umplem noi plămânii vara. Nici vorbă de ger, la minus 3 grade deja e cod roșu, și nici vorbă de caniculă. Diferența dintre temperatura minimă și cea maximă pe parcursul unui an este probabil undeva la 30 de grade pe când la noi între -25 și +40 amplitudinea trece bine de 60… Deci nu, nu e vorba de vreme, vremea îmi place. Ceea ce mă enervează sunt monedele.

        Nu reușesc să învăț cum arată monedele și de fiecare dată când ajung să plătesc la casă și trebuie să dau mărunțiș, mă simt ca o handicapată tot căutând și scormonind în portmoneu. Pentru că în Angleterra nu se respectă regula ordonării mărimii monedelor după valoare așa ca la noi (moneda de 1 ban e cea mai mică, apoi cea de 5 puțin mai mare, urmează cea de  10 iar cea de 50 de bani, cea mai valoroasă, are diametrul cel mai mare) … nuuu, de ce să fie ei în rând cu Europa? Moneda de 1 penny e cu mult mai mare decât cea de 5 pence iar cea de 10 pence e mai mare decât cea de o liră 🙂 Cea de de 50 de pence e cât aia de 2 lire dar măcar e mai subțire iar ca să te enerveze la maxim pe cele mai multe dintre monede nu e scrisă valoarea în cifre ci doar în litere, așa cum ne punea pe vremuri să completăm formulare la CEC. Adică pe monedă nu apare 20 ci doar twenty pence. Nu scrie pe nicio parte un 2 mare și lat ci doar two pounds așa, ca să lecturezi fiecare monedă în parte 🙂 Păi dacă vine unul care nu știe boabă de engleză mă întreb cum reușește să citească suma în litere? 🙂 monede

        Dar să vă spun cum a fost oferta de la Subway. Cică acesta a fost modul de a-și arăta iubirea față de clienți și cred că au reușit după cozile care s-au format. Pentru a primi un sandwich de 6 inches (15 cm) gratis trebuia doar să cumperi o băutura mare (o liră jumate’) și apoi puteai să alegi orice fel de carne, sosuri și verzituri să conțină sandwichul. Se pare că succesul a fost maxim pentru că eu așa cozi n-am mai văzut de pe vremea răposatului așa că am renunțat la ideea de a duce acasă un astfel de meniu festiv 🙂

        Și cred că am fost mai câștigată pentru că am mâncat friptură de pui cu piure de cartofi și salată de castraveți cu roșii, toate făcute de mine. Am băut bere, ceai verde și sirop de zmeură și cu toate că am amestecat băuturile nu m-a durut deloc capul 🙂 N-am sărbătorit în mod special deși cred că mi-ar fi plăcut dar ocaziile nu se lasă prea mult așteptate. Nu i-am înțeles însă niciodată pe cei care sunt împotriva lui Valentine’s Day. Că nu e sărbătoare românească? Nu, nu e, și ce dacă? Ce poate fi rău în a dărui câțiva trandafiri și o jucărie de pluș? Pe cine deranjează că printre atâtea datini și obiceiuri strămoșești s-a strecurat o zi în care sunt puse pe tapet dulcegăriile? Valentine’s Day și Dragobetele nu se exclud una pe alta, sunt doar ocazii de a aduce încă o dată zâmbetul pe buze.

        N-o să mai spun acum că eu de Dragobetele ăsta pur românesc și strămoșesc nu am auzit până în urmă cu câțiva ani că iar îmi ridic în cap o grămadă de oameni care o să vină să-mi spună că sărbătoarea există de pe vremea lui Burebista. Dar ce să fac, așa sunt eu, mai ignorantă 🙂 By the way, voi care sunteți din zona Clujului când ați auzit prima dată de Dragobete? Că de Valentine’s Day am auzit în clasa a treia la lecția de engleză.

Share This:

13 thoughts on “Cum am petrecut de Valentine’s Day

 1. Sincer? Habar nu am avut de Dragobete!!!:))) Dar nici de Sfanta Emilia, sarbatorita la 1 ianuarie, n-am stiut!!:)) Si prefer sa sarbatoresc, decat sa fiu o uracioasa!!!!!)))

  1. De Sf Emilia acum aud pentru prima data :)))) Dar pe 1 ianuarie nu era Sf Vasile? Da, da sarbatorim oricum si oriunde.

 2. Am aflat de asta de citiva ani.
  Dar nu sarbatoresc , nu vad de ce cumpărînd chestii cu inimioare sarbatorim dragostea, de ce ne-am lua dupa valul consumerismului ambiant. Parerea mea e ca ar trebui sa o sarbatorim in tot timpul anului, fara a gasi un pretext într-o zi anume.

 3. Din nou ne oferi lucruri interesante redate intr-un mod foarte plăcut, cu umor.
  Chiar “îmi place” de fiecare data să citesc ce scrii.

 4. Ai perfecta dreptate cu dificultatea “citirii” monedelor in Anglia.
  Eu, ca sa fiu mai operativ in magazine, la casa, intindeam palma cu monedele ca sa-si aleaga, si sa retina suma necesara. Presupun ca nu am fost inselat.

 5. Cred ca si eu am auzit pentru prima data de Valentine’Day tot in clasele primare, la ora de engleza. Popularizarea lui cred ca a inceput totusi mai incolo prin 98 cand eram prin clasa a 7a. Nu am sarbatorit niciodata, dar nici nu am suferit daca nu eram cu cineva in acea perioada. Pur si simplu e o sarbatoare pe care o ignor, nici nu o urasc dar nici nu o sarbatoresc 😀

  1. Așa cred că ar trebui să procedeze și cei care ”urăsc” ziua asta: să o ignore, pur și simplu. De ce să-i deranjeze în loc să închidă ochii și să o lase neobservată?

 6. De cate ori fusei in Londra m-am intors cu un pumn de monezi: fix din acelasi motiv ca si tine 😀

  Cat despre sfantul Valentin, eu sunt moldovianca, imi place orice motiv de petrecere 🙂 dar fara inimioare de plastic 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *