7 lucruri pe care sa NU le spui niciodată atunci când ceri o mărire de salariu

        Venind aseară de la București am nimerit în avion lângă două fete care au purtat tot timpul drumului o discuție aprinsă despre situația din firma la care lucrau. Am ascultat fără să vreau și fără să fiu neapărat interesată de subiect dar era imposibil să nu le aud fiind cu urechea la câțiva centimetri de ele. Din câte am înțeles, lucrau într-un mare lanț de supermarketuri și erau cam nemulțumite de cât câștigau. Intenționau să ceară o mărire de salariu și se tot socoteau ele ce și cum să spună atunci când vor ajunge în fața șefului. Drept să spun m-am îngrozit auzindu-le dar mi-a fost jenă să intervin în discuție. Cine eram eu să le dau sfaturi? Aici însă îmi vine ușor să scriu, e teritoriul meu și mă simt confortabil mai ales că de-a lungul timpului am avut de multe ori puterea de a lua astfel de decizii pentru oamenii pe care i-am coordonat. M-am situat de ambele părți ale baricadei și nu de puține ori am avut, așa cum se spune, pâinea și cuțitul în mână. Iată deci ce nu ar trebui să spui niciodată atunci când ceri o mărire de salariu:

  1. Știu că nu e momentul… Într-adevăr, momentul în care ceri mărirea de salariu este elementul cheie, tind să cred că este cel mai important lucru. Dacă firma în care lucrezi este pe un trend ascendent, deschide noi puncte de lucru și are vânzări care cresc de la lună la lună, deci dacă este cum s-ar spune pe val, înseamnă că este momentul oportun și sfatul meu este să bați fierul cât e cald. Dar dacă, în schimb, apar zvonuri privind reduceri de personal sau rapoartele indică scăderi de profit nu are rost să începi vreo negociere pentru că, în afară de faptul că nu ai șanse, riști să pari ridicol fiind în afara problemelor firmei și atât de rupt de realitate.
  2. Lucrez deja de un an… sau de doi, nu contează, ideea e că șeful tău cunoaște cu siguranță momentul în care te-ai angajat și nu are nevoie de un calendar. Are deja unul fie pe birou, fie pe perete, fie măcar în telefon așa că nu are rost să începi discuția cu ceva absolut irelevant. În afara cazului în care era prevăzută renegocierea contractului după, să zicem, primul an, faptul că ai lucrat pe o anumită poziție o anumită perioadă de timp nu înseamnă absolut nimic.
  3. Nu mi s-a mai mărit salariul de când… Când încerci să convingi pe cineva că merită să investească în tine nu ar trebui să începi prin a te plânge. Pângăcioșii sunt enervanți. Ar fi bine să te concentrezi pe punctele tale forte și pe ceea ce te face să fii important ca angajat, să scoți în evidență lucrurile pozitive și să nu lași să răzbată negativismul prin tonul tău.
  4. Am făcut tot ceea ce mi s-a cerut să fac… Așa, și? Prin definiție, o mărire de salariu înseamnă că ai făcut ceva în plus față de sarcinile curente. Cu siguranță, șeful o să te întrebe de ce crezi că meriți mai mulți bani iar dacă nu ai o explicație mai bună decât am făcut ceea ce îmi scria în fișa postului, atunci ai o problemă. Creșterile salariale sunt pentru cei cu performanțe adevărate și cu rezultate excelente, în niciun caz pentru mediocri.
  5. Am nevoie de o mărire de salariu pentru că am probleme personale… Da, știu că pare incredibil, dar există și așa ceva. Oricât de multă simpatie ar simți șeful pentru persoana ta, nașterea unui copil, îmbolnăvirea cuiva din familie sau creșterea îngrozitoare a ratei la bancă nu sunt motive de creștere a salariului. Firmele nu sunt societăți filantropice.
  6. Am auzit că X-ulescu are un salariu mai mare decât mine… Niciodată, dar absolut niciodată să nu faci această greșeală care nu va avea alt efect decât să te pună în postura unuia care apleacă urechea la bârfe. E o atitudine de mahala și chiar dacă în realitate așa este, nu ai de unde să știi cum și-a negociat X-ulescu salariul. Acum însă este vorba de tine, concentrează-te pe calitățile tale și nu te plânge de altcineva. În plus, este foarte posibil ca menționându-i numele, să îi aduci un mare deserviciu colegului și să provoci o atmosferă neplăcută de tensiune și invidie în cadrul biroului. Îmi pare rău să-ți spun dar în afară de faptul că toți se vor uita urât la tine nu vei obține nimic altceva.
  7. Dacă nu primesc un salar mai mare îmi dau demisia… Aruncarea mănușii e o abordare îndrăzneață și totodată riscantă. E adevărat ca s-ar putea ca uneori (foarte rar) să funcționeze dar în caz contrar, dacă ameninți să ieși definitiv pe ușă dacă nu obții o majorare, fii pregătit să faci ceea ce ai spus. În caz contrar, dacă doar ai blufat, orice pârghie de negociere viitoare este pierdută din start și practic vei fi considerat un mare mincinos (ceea ce nu este departe de adevăr).

        Indiferent de abordarea pe care o alegi, atunci când ceri o mărire de salariu este important să fii pregătit și stăpân pe situație mai ales atunci când vine vorba de cifre. Iar cum începând cu anul acesta s-au modificat o mulțime de termeni în ceea ce privește calculele (așa zisa revoluție fiscală), ar fi bine să te duci cu temele făcute. Dacă arunci un ochi aici, o să știi exact cât să ceri astfel încât ambele părți să fie mulțumite iar dacă te uiți aici poate o să-ți reconsideri strategia de negociere. Oricum ar fi,  mie nu-mi rămâne decât să-ți urez mult succes!

Share This:

13 thoughts on “7 lucruri pe care sa NU le spui niciodată atunci când ceri o mărire de salariu

  1. Va rog, in urmatorul articol sa mentionati si cele 7 lucruri pe care sa le spui cand se doreste o marire de salariu :))

    Angajatorii in general dau targeturi de neatins pt. a-ti inchide gura, mai ales in sistemul bancar (cel in care ati si activat)

    1. Ar fi frumos sa existe un scenariu dupa care oamenii sa solicite o marire de salariu dar nu aici nu merge dupa un script. Ideea principala e ca omul sa isi sustina rezultatele si calitatile personale pe baza carora a obtinut aceste rezultate in mod cat se poate de concret.

      1. Multumesc pt. raspuns, cu toate ca e un pic evaziv…

        Ca sa fiu putin ironic…promit ca daca nu reveniti cu un articol asa cum v-am rugat, nu mai accesez acest blog (aidoma pct. 7)

      2. Fix azi am căzut din întîmplare peste un articol cu cele 7 fraze pe care sa nu le spui daca vrei o marire de salariu, iar autorul judeca la fel ca tine. Tot acolo apar si 6 argumente cu care sa te vinzi mai bine: ti-ai depășit obiectivele, echipa ta și-a depășit obiectivele,in anul care a trecut ai acceptat noi responsabilitati, ai avut initiative in cadrul firmei, iti cunosti valoarea si stii cat valorezi pe piata muncii ( deci poti sa ceri un nivel echivalent de salariu cu cei care au aceleași competente) . Al 6lea argument tine de chestiile colaterale, gen ai organizat un eveniment umanitar, sportiv sau festiv sau te-ai implicat in diverse acțiuni de sensibilizare.
        Eu nu pot profita de sfaturi, ca lucrez la stat, iar sotul a avut măriri când era la firma mica si era simplu de negociat direct cu patronul.Intr-o firma mare totul e foarte rigid, într-un fel e ca la stat.

  2. nu am cerut niciodata marire de salariu deci habar nu am cum e. Dar au fost momente cand am profitat sa ma “vand”, de genul discutiilor cu sefii ca am livrat proiectul inainte, sau discutat cu echipa (nu pe la colturi) despre cum merge piata joburilor si unde pleaca/ce salarii se mai dau la alte firme etc.
    Dar la interviuri am cerut (firesc) un salariu mai mare decat cel anterior si zis cifra de pe cartea de munca.

  3. Eu am lucrat (și lucrez) la stat, deci nu pot face o astfel de solicitare. Cat despre mărirea salariilor bugetarilor, stați liniștiți, totul e pe hârtie.

    N-ar fi rău să scrieți și despre greșelile ce pot fi comise la un interviu.

    1. Da, clar, in cazul bugetarilor totul e batut in cuie si din pacate nu exista nicio parghie de crestere a productivitatii.

  4. In corporatiile mari e cam ca la stat 😁 nu prea ai ce cere /negocia, sunt reguli clare cat se maresc salariile in functie de performanta personala, a echipei, a companiei, etc. Cred ca se aplica si la lanturile astea de magazine
    In companii mici abia de 3 ani lucrez intr-una, n-am asa mare experienta. Pana acum n-am negociat sau cerut nimic, la oferta mi-a zis ca e maximul pe care si-l permite si ca o sa imi mareasca pe parcurs pe masura ce isi permit. Si mi-au marit substantial in fiecare an, deci n-am avut ce cere. Anul asta cer zile de concediu in plus, ca bani daca cer, trec la alta treapta de impozitare si de fapt imi scade salariul :)))

    1. Eu am lucrat intr-o banca foarte mare si nu era ca la stat nici pe departe 🙂 Existau grile de salarizare între un nivel minim si maxim pentru fiecare pozitie in parte iar diferenta dintre cele doua era uriasa. Adica nivelul de sus putea ajunge si la de 3 ori nivelul minim deci aveai camp de negociere cat vedeai cu ochii 🙂

  5. Aici la firmele mari, la un nivel echivalent, cu sarcini identice, esti platit diferit in functie de facultatea facuta ( mai bine zis de prestigiul ei).
    Iar la sotul la servici ( firma mare) nu se poate negocia nimic, totul e batut in cuie, inclusiv tipul mașinii de serviciu in functie de statut. De vreo 7-8 ani salariile nu numai ca nu le-au crescut, ci le-au scazut pentru ca de ex de anul asta a crescut contribuția socială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *