România în prag de sărbătoare cu bune şi rele. S-ar fi putut fără?

        La 1 Decembrie se împlinesc 100 de ani de Românie Mare și de credință că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat. Drept urmare, toți cei care simt românește sărbătoresc, fiecare în felul său, creativ și original, venind cu idei care mai de care mai frumoase și mai surprinzătoare:

  • Radio România Actualități are o dublă aniversare: 90 de ani de Radio și 100 de ani de Unire și abordează printr-o serie de emisiuni de divertisment contextul istoric al înființării Radioului public. Una dintre acestea este un serial de comedie radiofonică, UNDEva în 28, serial în care joacă nume mari ale teatrului românesc cum ar fi Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Rodica Mandache sau George Mihăiță.
  • S-Karp, o companie producătoare de încălțăminte, sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire cu o ediție linitată de pantofi sport: sneakers Box Centenar, un produs aniversar pe care românii să îl poarte cu mândrie 🙂 pantofi centenar
  • Kaufland sărbătorește centenarul cu un concurs în care poți câștiga unul dintre cele 100 de pachete pline cu produse Vreau din România. Trebuie doar să cumperi minimum 2 produse Vreau din România și să completezi un formular în perioada 23-30 noiembrie.
  • Uniunea Arhitecților organizează în foaierul Teatrului Național București, Expoziția ”România – 100 de ani în concursuri de arhitectură” unde prezintă proiecte publicate, unele realizate, altele ignorate ulterior (cum este cazul Concursului București 2000). Expoziția este o trecere în revistă a creației de arhitectură românească pe parcursul unui secol.
  • Un grup de maramureșeni refac drumul până la Alba Iulia exact cum au făcut bunicii sau străbunicii lor acum un secol. Cu căruțele umplute cu provizii atât pentru oameni cât şi pentru animale, îmbrăcați în costume populare, prin vânt, ninsoare și ploaie refac drumul simbolic al înaintaşilor pentru a retrăi cu adevărat momentele marii adunări a unirii. Astăzi am avut bucuria de a-i întâlni şi eu.carute
  • B&B shop, un magazin care comercializează ceasuri și bijuterii, are o campanie/concurs numită Poartă România în suflet și care promite la comenzile online până la 2 decembrie posibilitatea de a câștiga unul din premiile centenarului adică brățări de sfoară în culorile tricolorului sau unele din fir roșu cu un bănuț pe care este gravată harta țării.
  • Radio România Cultural organizează campania 100 de cărți pentru România. Elevii și profesorii de la școlile cu biblioteci care au nevoie de cărți noi, sunt invitați să trimită un scurt mesaj despre cum văd România în anul Centenar. La final, prin tragere la sorți, școala câștigătoare va primi 100 de cărți despre România sau scrise de autori români. Frumoasă inițiativă.
  • Coca Cola are sticle în ambalaj special inscripționate cu hashtagul #urmatorii100 și sloganul România reimaginată de tineri. Noile ambalaje pentru sticlele mici au fost gândite de tineri români, în urma unui concurs organizat vara aceasta.cola
  • Știrile ProTV celebrează evenimentul printr-o serie de 100 de mini-documentare difuzate în 100 de zile trecând în revistă principalele evenimente din fiecare an în ultimul secol. Filmulețele au început în luna august și o mare parte dintre ele le-am văzut și eu. Mi-au plăcut mult.

        Lista ar putea continua pe încă multe pagini pentru că toate firmele, toate instituțiile, autoritățile locale, organizațiile, școlile, și, în general, toți românii aniversează cu bucurie acest moment. Mă opresc însă aici cu exemplele pentru că sunt sigură că ați prins ideea pe care voiam să o transmit.

        În acest timp, cu trei zile înainte de marea sărbătoare, se trezește însă câte unul, genul care s-a născut supărat, nedreptățit și care are ciudă pe toată lumea, emițând idei salvatoare care, în opinia minții sale îngrămădite, ar ajuta România să depășească anumite impedimente care o împiedică să se dezvolte la adevăratul potențial. La trei ani de la propunerea tălâmbo-imbecilo-scandaloasă, care de altfel s-a dovedit un mare fiasco, de a impozita bacșișul, domnul ministru Teodorovici vine cu o altă idee, la fel de sclipitoare dar care de data asta are o arie de impact mai mare și mai dureroasă: îngrădirea dreptului de muncă al diasporei. Și, de fapt, nu numai al diasporei actuale ci al oricărui cetățean român care ar vrea să lucreze în afara României.

        Propunerea șoc (și groază) spune că românii care lucrează în străinătate ar trebui să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să-și caute naibii de muncă în altă țară. Adică după omul ce și-a făcut o pojghiță de rost acolo unde s-a mutat împins de cele mai multe ori de nevoie și nu din dorința de dezvoltare profesională, după ce a prins un pic de rădăcină firavă, să își din nou bagajul în spate și să plece în altă parte luînd totul de la zero. Maxim 5 ani și la revedere! după 5 ani te duci în altă țară și îți cauți alt loc de muncă! sunt exact cuvintele pe care le-a folosit ministrul.

        Știe oare Teodorovici că ideea care i-a venit în timp ce stătea pe budă încalcă tratatele europene privind dreptul la muncă și dreptul la libera circulație, adică exact fundamentul Uniunii? Eu cred că habar n-are. De ce oare nu putea veni cu o veste bună, de ce nu putea să aducă o bucurie în inima românilor, de ce mereu trebuie să fie totul contra, împotrivă, în ciudă, de ce să moară capra vecinului, de unde atâta ură și răutate?

        În perioada în care ar trebui să vorbim despre unitate și,  de fapt, nu doar să vorbim ci să fim uniți și să ne bucurăm de părțile pozitive pe care încă le mai avem, încă o ieșire a puterii atacă și divide națiunea prin propunerea restricționării dreptului la muncă în străinătate. Trist.

Share This:

6 thoughts on “România în prag de sărbătoare cu bune şi rele. S-ar fi putut fără?

  1. Pai cum poate Romania sa ingradeasca dreptul de munca prin alte tari, ca asta tine de legislatia tarilor respective?! Asa ca domnul asta poate sa tot viseze.

    1. Cica a trimis o scrisoare tuturor ministrilor de Finante din tarile UE in care le-a propus sa imbratiseze ideea lui iar astia s-au uitat la el ca la un nebun 🙂

  2. Si cum ramine cu Marea Britanie care vrea sa scape de romani “odata si pentru totdeauna” ? M-am saturat de atita vorbarie, unii zic “cea” si altii “hăis” .

  3. Ioana, spune-mi, te rog, părerea ta despre monarhie! Eu sunt pro pentru că îmi plac valorile care ii caracterizează pe membrii acesteia în general, modestia, onoarea și noblețea. Mi-ar plăcea să redevenim monarhie. Sper să nu mă înșel.

    1. Din păcate nu cred că mai este posibil ca România să redevină monarhie deși cred că ar fi liantul care ar mai atenua cât de cât încrâncenarea, ura și lăcomia partidelor politice. După ce am citit memoriile Reginei Maria pot să spun fără nicio ezitare că a fost poate cea mai marcantă personalitate a secolului XX și a făcut mai mult bine țării decât au făcut-o cei care s-au bătut mereu cu pumnul în piept. A avut un simț al datoriei extraordinar și a iubit țara asta mai presus de orice. Îmi este deci imposibil să pun în balanță o personalitate ca cea a Reginei Maria sau a Regelui Carol care ne-a scos din evul mediu cu oricine altcineva s-a perindat la conducerea României după al doilea război mondial încoace…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *