De fapt nu știu sigur dacă englezii sunt cei care au făcut descoperirea dar în orice caz eu la ei am văzut prima dată minunăția. Mie, care nu-mi place deloc să stau în bucătărie și aș face orice în afară de a găti, așa mi s-a părut: o minunăție. Cum mă plimbam eu printre rafturile din Sainsbury’s (un mare lanț de supermarketuri din Anglia) căscând ochii la toate conservele și studiind toate condimentele pe care nu le găsesc la noi, am ajuns la raionul unde se vinde folie de aluminiu, hârtie de copt, pungi de nylon și saci de gunoi. Bineînțeles că și pe astea le-am luat la studiat pe rând, în primul rând pentru că timp aveam berechet iar în al doilea rând pentru că îmi place în magazine. În orice fel de magazine.
Ochii mi-au căzut, și nici nu era prea greu pentru că deasupra era o mare etichetă roșie pe care scrie cu litere de-o șchioapă NEW, pe un pachețel verde pe care scria microwave steaming bags adică pungi pentru gătit la aburi la microunde. 10 bucăți costau 2 lire așa că n-am stat deloc pe gânduri și le-am pus în coș. Abia am așteptat să ajung acasă să le testez pentru că tot ce promite că scurtează timpul de gătit îmi merge drept la inimă iar faptul că metoda păstrează mare parte din nutrienți, este un bonus suplimentar. De retete de mancaruri rapide si gustoase nu duc lipsă niciodată, mai greu e însă cu pusul în practică 🙂
Aveam în frigider câțiva dovlecei din cei cu coajă verde închis, zucchini carevasăzică, (chiar, oare de ce în România se insistă a-i denumi zucchini când de fapt tot dovlecei sunt doar că un alt soi? În italiană zucchini nu înseamnă de fapt dovlecei?), i-am spălat, i-am tăiat și i-am pus în pungă cu un pic de sare și oregano. 500 de grame, deci 5 minute conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Au rămas al dente fără să se fleșcăiască deloc, culoarea intactă iar gustul o splendoare. Singurul minus a fost că s-au micit foarte tare dar asta se întâmplă și la cârnați și la grătare 🙂 Când începi să gătești ți se pare că ai în față niște cantități impresionante dar după ce le iei de pe foc rămâi cu mai nimic.
Anyway, experimentul a fost o reușită așa că ulterior l-am repetat cu morcovi și fasole verde. Soțul a mâncat legumele ca și garnitură la friptură eu însă am preferat să-mi fierb niște paste. Ca de obicei, după Crăciun sunt sătulă de cărnuri până peste cap.
Pungi din astea eu n-am mai văzut însă cu siguranță vor apărea și la noi cât de curând și după cum am spus, tot ceea ce mă face să stau cât mai puțin la cratiță mă încântă foarte tare. Îmi plac gadget-urile de bucătărie dar nu toate. Din punctul meu de vedere există două categorii: unele care te scot din bucătărie și altele care te fac să stai mai mult acolo 🙂 De exemplu eu nu mi-aș lua în vecii-vecilor un aparat de făcut pâine sau cel puțin nu atâta timp cât lângă casa mea sunt două brutării și patru supermarketuri la distanță de mers pe jos. Pentru mine să fac pâine înseamnă o muncă suplimentară și oricât de simplu ar părea, prefer să fac altceva în timpul ăsta. Ca să nu mai spun că atâta mi-ar mai lipsi – să am mereu pâine caldă în casă și să mănânc până mă fac cât China 🙂 Rămân așadar la pungile pe care tocmai le-am descoperit și la alte chestii ca cele de aici care îți oferă minute de viață liberă în plus. Deci, din cunoștințele și experiența voastră, ați văzut pungi pentru gătit la aburi la microunde pe undeva?
faina ideea – un gatit la aburi, rapid. Punga poate fi refolosita? Morcovi ai facut asa?
Nu am eu microunde acasa, dar in vacante/deplasari peste tot erau, ma gandesc ca pungutele astea pot inlocui cu brio oale si vase de gatit.
Pe ambalaj scrie ca e de unica folosinta dar eu am studiat-o cu atentie si daca e spalata nu vad de ce nu s-ar putea refolosi. Mai ales ca trebuie doar limpezita nefiind murdara de ulei. Si eu m-am gandit la asta 🙂
Si, da, am facut morcovi si fasole verde. Au iesit perfect.
Cand mai mergi in UK, sa te uiti intr-un magazin tkmaxx, sunt niste recipiente speciale pt gatit tot felul la microunde. Tot plastic e, dar e o solutie mai durabila decat pungile
Sa stii ca per ansamblu noi petrecem mai putin timp in bucatarie datorita inventiilor, numai cand ma gandesc ca bunica trebuia sa faca focul in soba si sa gateasca pe plita cat dura sa faci orice…
Paine la masina de paine dureaza mai putin decat sa cobori scarile pana la chiosc 🙂 maxim 3 minute dureaza sa pui in ea chestii, si dupa ce faci de cateva ori nici nu mai masori nimic, pui automat. Dar da, eu nu mai fac paine pt ca o mananc :)))
Stiu magazinele TK Maxx sunt super faine numai ca acolo nu gasesti de doua ori acelasi produs pentru ca sunt un fel de outlet-uri si de cele mai multe ori depinde de noroc. Ce vreau sa spun e ca nu se reinnoieste stocul cu aceleasi articole.
Ador pâinea calda insa mereu parca o aud pe bunica-mea cand spunea ce bucurie acum ca doar te duci la magazin sa o iei si nu mai muncesti o zi intreaga pentru un cuptor de pită 🙂 Deci, nu, este exclus sa ma intorc la traditii 🙂
Citesc mereu cu drag postarile dvs si nici acum nu o fost o exceptie. Adevarul e ca orice se face rapid in bucatarie si fara multe vase de spalat este un miracol si pt mine. Voi cauta pungile acestea cu siguranta. Cat despre inovatie, anul asta am desoperit aparatul de gatit cu aburi pentru care efortul e minim, trebuie doar aruncate alimentele si in 30 de minute totul e gata!
Multumesc, Raisa 🙂
Eu pun la fiert legumele in oala in cosul ala special pt aburi, mai rapid decat la aparat: 10-15 minute si zero plasticuri. Dar cum facem f multe, nu ne prea ajunge coșul. Tocmai am descoperit ca exista cuptor cu aburi si studiez problema asta, ca tot vreau eu sa imi schimb cuptorul.
N-aveti idee ce pasionati exista pe lumea asta. Am intrat într-un grup fb de persoane ( din Franta si Canada) care fac paine cu maia: ma simt mica, mică fata de ei, desi eu fac paine cu maia de 10 ani.
Nici de cuptor cu aburi n-am auzit dar suna interesant. Cos din acela special pentru fiert la aburi am si eu dar al meu e prea mare pentru mine acum si din cauza asta il folosesc mai rar. Ce mi-a placut la pungile alea e ca legumele se fac extrem de repede.
Ah, daca ne spuneai mai repede…😁 Eu maine plec de aici din America spre casa, bagajul e facut, nu mai incape nici un ac… Pana una alta, poate o sa apara si pe la noi pungile astea…
Ha-ha 🙂 Stiu cum e sa faci bagajele astfel incat sa nu mai incapa niciun ac iar greutatea sa fie calculata la ultimul gram 🙂 Drum bun, te asteptam cu drag acasa!
Am ajuns cu bine, mulțumesc! Am trecut cu bine la cantar 😁 dar mai voiam… Oricum trebuie să menționez că la Otopeni am avut parte de zâmbete la vama! Nu zâmbet american, ceva mai timid, dar l-am remarcat și m am bucurat!!
Cand ai mers in USA la vama cu cate zambete ai fost intampinata ?