Cu gleznuța la vedere

        Nu știu dacă numele Dana Budeanu vă spune ceva, în caz că nu, nu ați pierdut nimic deși femeia e totuși o apariție care stârnește multe controverse la TV. Apare în fiecare zi de luni (cred, nu sunt sigură) în emisiunea Vorbește Lumea de pe ProTV, acolo unde comentează și dă sfaturi esențiale vedetelor în legătură cu ținutele purtate la diverse evenimente. Nu urmăresc emisiunea dar recunosc că, din când în când, o văd în reluare pe YouTube și nu pentru că aș crede sau că ar avea importanță ce debitează ea acolo dar pentru mine e și asta o formă de entertainment. Adevărul e că subiectul ”modă” mă atrage într-o oarecare măsură, aș fi nesinceră să neg acest lucru, și de multe ori îi ascult pe părerologii de meserie chiar dacă aberațiile lor cel mai adesea mă intrigă în loc să îmi confirme (sau nu) propria-mi opinie.

        În urmă cu ceva ani, fără să se cramponeze de vreo urmă de modestie demodată, Dana Budeanu s-a autointitulat stilistul vedetelor dar, chiar dacă afirmația a stârnit polemici și un val de ură, de bine, de rău, creațiile sale au fost purtate cu mare succes de Mihaela Rădulescu și de Andra. Înțelegeți deci că tipa este designer vestimentar și, pe lângă asta,  a scris două cărți, un Manual de stil destinat doamnelor si un Manual de stil gentleman pentru domni. În plus are și un blog pe care e drept că nu a scris nimic de câțiva ani dar ceea ce am văzut acolo în mare măsură mi-a plăcut. Ceea ce vreau să spun este că, deși tipa îmi este antipatică, are creier și nu este vreo tâmpițică de genul fotomodel care și-a deschis casă de modă pe banii vreunui sugar daddy.

        Din păcate cuvintele și le găsește mult mai bine în scris decât atunci când vorbește liber și nu pot pricepe de ce un post cu prestanța protv-ului a pus-o să conducă o rubrică unde trebuie să vină cu replici spontane și unde ar trebui să-i meargă gura non stop. Ce trebuie ea să facă este să comenteze ținutele vedetelor care apar pe ecran, să spună dacă sunt bine sau prost îmbrăcate, dacă outfitul corespunde evenimentului iar dacă nu, ce sugestii ar da și ce sfaturi de viitor are pentru persoana în cauză. Cu siguranță în capul ei ideile se succed rapid una după alta, că doar asta îi e meseria, numai că exprimarea vine tare greu.

        De fiecare dată când o urmăresc aud o frază inteligibilă cap-coadă doar o dată la câteva minute, în rest discursul ei este alcătuit din cuvinte disparate, propoziții începute și neterminate sau expresii simple pe care le-ai putea pune în gura oricărei cucoane de pe stradă: accesorizarea nu este ok sau, dimpotrivă este ok, rochia arată ca un … din asta, înțelegeți ce spun, materialul… cum să spun, nu e cazul… dar…, rochia trebuie să aibă… cum să vă spun, ok?, da, mi-am dat verdictul, au revenit… eu n-am nimic, mi se pare… nu știu, nu înțeleg bijuteriile astea, nu știu, nu-mi dau seama, ăăăă, sper să revină… mă rog, ăăă, da, sunteți într-o eroare totală și… mă rog, sunteți dezinformați, bă, ziceți și voi, da, mă gata, prost! sau da, ești bine dar e o poșetă urâțică, nu-mi amintesc exact dar… stai bine pe… la noi nu se uită neprihănitele, la noi se uită femei care înțeleg. Bă, cele care vă machiați… fiți atente, băi, alo, astea cu lipitori… fără lamé, băi, lăsați băi…, mai pe lejereanu…

        Sunt total de acord cu limbajul colocvial care aduce o notă de familiaritate și o apropiere clară între reporter și telespectatori și nu asta mă deranjează ci lipsa continuității în ceea ce spune. De fapt, tu, ca telespectator, habar nu ai ce vrea să spună și mă întreb de fiecare dată ce caută obsesivul ”nu știu ce să spun” atunci când este chemată într-o emisiune pentru care ar trebui să fie pregătită și să știe exact ce să spună la apariția fiecărei ținute. Că doar de-aia stă un sfert de țară cu gura căscată așteptând părerea ei, să o audă ce are de spus. Deci cam asta se întâmplă la fiecare emisiune. Există totuși mici excepții iar una dintre excepțiile care au devenit virale pe internet s-a produs acum câteva zile când într-un exces de negativism a pornit o tiradă de un amuzament copios, un tir de observații mitraliate împotriva bărbaților care nu poartă șosete și apar cu glezna la vedere atunci când poartă costum sau alte ținute formale. Fiind un lucru care o zgârie atât de rău pe retină, limba i s-a descleștat dintr-odată și blocajul mental care nu o lăsa să-și găsească cuvintele s-a disipat instantaneu dezlănțuindu-se cu patos la adresa acestor masculi:

        ”Puneți-vă șosete, mai băiețeilor! Mai ales la costum! Puneți-vă șosete, terminați-vă cu nudismul la gleznă! Mergeți la nudiști dacă sunteți nudiști, nu faceți nudism pe gleznă… Terminați, nu mai fiți așa de nebuni și de fashioniști și de ce-o-ți fi voi, unde o-ți fi învățat… E o porcărie, măi băieți! Ce-aveți, mă, cu glezna goală?! Nu vă e rușine? Păi voi sunteți bărbați sau ce? Niste marțafoi! Păi nu vă e rușine cu păruțul pe picior la costum, să îți văd gleznuța? Îți scurtezi și pantalonii… Fătălăi, fătălăi! Bă, voi ați văzut mafioți fară ciorapi? Bă, voi credeți că aia sunt handicapați? Mafioții… credeți că sunt niște fraieri sau ce?? Păi dacă vedea un mafiot unul fară ciorapi îl împușca în cap! Băi, voi ați văzut la bărbați blugi colanți? Ce se întâmplă, mă, cu voi? eu înțeleg orice dar să îți iei blugi colanți cu vedere la gleznă …”

        Așa deci, Dana Budeanu asociază masculinitatea cu mafia. Presupun că aia italiană 🙂 Adevărul e că nici mie nu-mi plac bărbații efeminați și cei care au grijă în exces de aspectul lor. Pe de altă parte aș putea să-l am în față pe Einstein însuși, dacă are unghiile negre sau miroase a transpirație s-a dus totul naibii. Este o vorbă care spune că bărbatul trebuie să fie un pic mai frumos ca dracul și sunt total de acord. Dar de la gradul de curățenie  nu se poate face rabat. De fapt, aș merge un pic mai departe decât curățenia recunoscând că îmi place să văd că bărbații au grijă la felul în care arată și că pun preț pe imagine folosind produse cosmetice. Există totuși o limită cu care încă nu sunt obișnuită deși rațiunea îmi spune să-mi văd de treabă și să nu mai judec: bărbații care se machiază și aici nu mă refer la ascunderea sub fondul de ten a unui coș sau a unei pete inestetice ci vorbesc de un machiaj full face așa cum am văzut zilele trecute la un băiat, sales assistant (că nu le place să le spui vânzători deși pe românește tot aia e) în Sephora. Era machiat ca pentru o emisiune televizată, lucru cu care nu sunt obișnuită. Dar dincolo de acest aspect care m-a făcut să mă simt ciudat în prezența lui, băiatul avea cunoștințe vaste în domeniul industriei de beauty și realmente mi-a fost de un real ajutor în recomandările produselor de aici.

        Revenind la gleznuța macho la vedere, ce părere aveți, sunteți de acord cu Dana Bundeanu? e semn de cocălăreală sau e cazul să vedem și în afara cutiei?

Share This:

10 thoughts on “Cu gleznuța la vedere

  1. Nu imi plac gleznele goale. Cu prietenele mele am propus sa tricotam niste fularashe :D.
    ba mai mult, barbatii exagerat de efeminati ii consider ca isi neaga partea feminina si ingroapa tendinta de traverstire.
    La nivelul de cultura personala, pot zice ca nu stiu cine e Dana asta, dar imi place ce a zis despre glezna goala si fatalai. Mafiotii nu or fi ei modelul meu de masculinitate, dar sunt o masculinitate in sine, o punga de testosteron ce acum 100 mii de ani s-ar fi impuns toamna ca cerbii sa fure turma de femele a celuilalt, acum 1000 de ani ar fi mers la razbel sa isi dea in cap cu sabia pt o bucata mai mare de pamant, dar acum isi taie degetele unu la altul pt suprematia pe strada/droguri etc.
    Cat despre modul de vorbit al ei, si eu as fi timorata in fata camerei de filmare, dar zau ca daca ma enervez am cursivitate lingvistica in niste limbi pe care nu le stapanesc deloc atunci cand ma stapanesc pe mine :))))

      1. Dupa 10 min m-a obosit cu pauzele la vorbit, si are niste ticuri. E ca si cum nu s-ar fi pregatit pt emisiune, nu stia de rochii o sa vada sa le comenteze. Mai pe romaneste a venit fara temele facute.
        Altfel, cateva idei ce le-am ascultat, mi se par de bun simt (la materiale, la accesorii etc)

  2. Imi place Dana Budeanu de ani de zile, am urmarit-o si m-a amuzat mereu . Mi se pare autentica si naturala.
    Fata e scolita la Londra cu master si doctorat. Nu e o pipița cazuta pe sticla recomandata de cineva. E mobilata la mansarda. Parerile ei despre moda coincid in multe cazuri cu ale mele, ca si in cazul gleznelor goale..ce nu-mi place e ceea ce spui si tu…faptul ca ai imptesia ca nu e atenta, sau nu se poate concentra . Ma deranjeaza si totusi, ma ui.
    Imi place stilul fara sosete doar la mocasini cu jeans sau pantaloni scurti….pt un barbat inalt si suplu .La costum nu pot accepta si nici la stilul smart casual.
    Despre metrosexuali sunt misto..pâna la pensat , epilat si fardat.

    1. Și dacă scoți pensatul, epilatul și fardatul ce mai rămâne? doar igiena… și aia o au toți mafioții, deci și tu ești de modă veche :))))

  3. N-am ascultat-o pe Madam’, nici nu cred c-am s-o caut.
    Dar gleznele descoperite mi se par de un prost gust înfiorător.
    Urcând niște scări, ajunsă pe palier într-o anumită firmă, de sub un birou transparent , într-o încăpere cu pereți din sticlă, primul lucru pe care l-am zărit, a fost o pereche de glezne epilate, cu cu pantalonii de stofă cam până la jumatea gambei. Un sef macho -man cu sprâncene pensate și privire magnetică. Mi-am imaginat că are și manichiura perfectă și brusc mi-am dorit să nu fie persoana cu care urma să mă întâlnesc. Nu era.
    La ieșire mi-am studiat gleznele cam umflate si cu ocazia asta am observat și că e vremra să mă epilez.
    Mie mi se par dezgustători bărbații prea preocupați de fizicul lor. Am impresia că sunt aroganți, egoiști, vanitoși.

    1. Nu știu dacă putem să generalizăm pentru că de multe ori aparențele înșeală dar de plăcut (din punct de vedere estetic) nici mie nu îmi plac. Cred că suntem de modă veche și nu ne plac decât mafioții :)))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *