Inițial, adică pe la sfârșitul lunii februarie când au început să apară zvonurile unei posibile pandemii, am râs de cei care începuseră să-și facă provizii de parcă urma să vină sfârșitul lumii. În supermarketuri rafturile cu făină, zahăr și mălai se goliseră subit dar în rest nu lipsea nimic așa că m-am gândit că nu am de ce să îmi fac griji. Oricum pâine de casă nu am copt niciodată și slabe speranțe să mă apuc de această îndeletnicire tocmai acum deși unii din colegii mei m-au îndemnat să le urmez exemplul și să îmi comand o mașină de făcut pâine. La mine la birou s-au comandat trei astfel de aparate. Doamne ferește, sper să nu vină foametea dar dacă vom ajunge vreoadată aproape de apocalipsă cu siguranță nu o să mai avem curent electric așa că mare folos nu am cum să trag de pe urma unei astfel de mașini. Mai tare mă bântuie gândul că va trebui să tai gâtul unei găini ca să supraviețuiesc ceea ce mi se pare înfricoșător dar probabil că instinctul de supraviețuire va fi mai puternic decât fițele de mironosiță așa că o voi face și pe asta mai ales că de o săptămână le am sub aripă pe cele două nepoate care au venit să-și petreacă vacanța de coronavirus la mine.
După ce gluma s-a îngroșat bine am început să îmi fac și eu provizii serioase și am început cu uleiul. Mi se pare normal având în vedere că am o mare traumă legată de lipsa uleiului pentru gătit, traumă rămasă de pe vremea cartelelor comuniste când acest aliment de bază nu era niciodată de ajuns. Îmi aduc aminte că am avut odată invitați la masă și am făcut o salată de vinete care a ieșit ca naiba, tare, seacă și uscată pentru că nu am avut să pun în ea suficient ulei de floarea soarelui. Untdelemn cum zicea bunică-mea. Mi-a fost foarte jenă de musafiri servindu-le așa o porcărie dar după ce lucrurile au intrat în normal și la noi în țară (adică după revoluție), nu s-a întâmplat niciodată să am în casă mai puțin de 2-3 sticle de ulei. Iar să rămân fără niciun strop nici nu se pune problema. Am în stoc ulei de floarea soarelui, de avocado, de susan, de nuci, de sâmburi de struguri, și, evident, de măsline. De măsline cu trufe, de măsline cu usturoi, de măsline cu chili și de măsline cu busuioc. Apoi mi-am umplut un sertar de la congelator cu pâine, unul cu legume congelate și unul cu înghețată pentru că doamna doctor Mihaela Bilic zicea că înghețata ridică moralul. Deci decât cârnați, mai bine înghețată. În rest am luat și eu ca tot omul paste făinoase, conserve de pește, brânză, năut, fasole, orez și iaurt natur cu termen de expirare peste o lună. Iaurt am luat en gros. Să fie 🙂
Tot zic ăștia la radio că românii au dat iama să cumpere alimente și băuturi dar de săpun și detergent nu s-au atins. Nu e chiar așa, rafturile erau mai goale ca de obicei și mi-am făcut și eu un mic stoc de săpunuri pe care le-am pus printre haine ca pe vremuri. Comenzile făcute online mi-au venit toate iar când am fost la poștă după ultimul pachet pe care îl așteptam m-am întâlnit cu o cunoștință care se opintea să deschidă ușa cu umărul, îngropat fiind sub un colet uriaș în care primise cartuse pentru imprimanta Canon și cartuse pentru imprimanta Epson destinate micii lui afaceri pe care spera să o poată țină deschisă și pe perioada crizei. Fiecare cu ce-l doare. Unii cu cartușe, alții cu tablouri. Adică eu care îmi comandasem niște printuri pe care să le înrămez pentru că mi-au venit niște idei noi de a redecora casa așa că expresia țara arde și baba se piaptănă întărește încă o dată ideea că universul fiecăruia este diferit.
Deci am de toate și dacă nu ar trebui să merg la serviciu, aș sta în casă liniștită fără să îmi mai bat capul cu nimic. Un singur lucru mai aveam pe listă și nu am mai apucat să îl cumpăr înainte de a se închide magazinele: șosete cu unicorni strălucitori pentru Silvia. Dar să sperăm că nu durează mult și ne vom relua viața cu care eram obișnuiți. Voi cum sunteți? Aveți de toate?
Avem ceva-ceva…am facut cateva provizii (nu masive): 3 pungi in plus de paste, 2kg de faina, 1 kg de malai, 2 pungi de gris, 4l de ulei, cateva kg de cartofi…cam asa…plus 3 litri de sapun lichid si vreo 4-5 sapunuri solide, 3-4 paste de dinti (astea le-am luat la o promotie, nu ca si stoc de izolare), 1,5l de domestos, vreo 2-3 kgde detergent pudra si detergent lichid cat pentru 30 ture la masina.e mult? E putin? Habar n-am…sper sa treaca repede perioada asta urata si sa nu fie nevoie sa folosim cele de mai sus
Eu sunt destul de ingrijoratá. Lucrez ca instructor de educatie intr- o casa de tip familial, care este un mic apartament, ca daca ar fi casa cum e numele, ar fi super. Lucrám in ture de 12 ore cu 6 adolescenti, care foarte greu constentizeaza ce se intampla dintr- o datá… Unde e libertatea? Suntem foarte expusi virusului. Nu tu mascá, nu tu dezinfectant.. doar sápun si ceva clor.. Imi place meseria mea, dar acum sincer as vrea sa pot inchide bolda si sa ma izolez o luná de toate..
Upps suná a pesimistá.. cánd colo eu sunt o optimistá incurabilá😊
Si eu mi-am permis sa iau in gluma pe cei care-si faceau stocuri, dar cand am vazut ca mai am un kg de malai si nu se gaseste la bolda,m-am mobilizat si am dat sfara in tara si acum am 3 kg gratie cumnatei care a fost mai prevazatoare.La schimb eu i-am dat pastile de cloramina pe care le-am cumparat de cand au venit primele vesti cu ce se intampla in China.Primele stocuri le-am facut la capitolul igiena si de medicamentele de care am nevoie pt bolile mele.Am avut noroc ca le-am gasit.Am pus niste carne in congelator,am primit o masina de facut paine de vreo zece ani dar nu cred ca am folosit-o cam tot de atatea ori si chiar daca m-ar apuca harnicia nu am faina(eu imi faceam paine neagra cu o faina amestec speciala pe care nu o mai gasesc) O sa urmez sfatul unei prietene si o sa-mi fac un stoc de orez daca mai gasesc.Stau mai mult in casa si nu ies numai pt strictul necesar .Aseara trecea msina politiei cu girifarul si megafonul pornit si ne cerea sa respectam noile reguli.M-a trecut un fior de frica si urat.
Noi nu prea am facut provizii, dar s-au adunat în timp diverse. Faina o cumpar oricum in saci de 5kg, minimum 10 kg la o comanda, ca pâinea o fac eu. Pe de alta parte suntem 5 in casa, de 10 zile n-am mai pus niciunul piciorul afara, deci se duc repede proviziile. Mancam lucruri uitate prin congelator, improvizam. Eu am si moara electrica si cuptor solar 🙂 Vad ca mi se termina detergentul, dar oi face fiertura de iedera si buna o fi decat deloc. Ma simt o privilegiată cu gradina de unde culeg zilnic diverse frunze pentru salate si cu cele 3 gaini de la care avem zilnic 2-3 oua. Si chiar si cu faptul ca ieșim în soare, facem miscare la aer. Fericirea sta in lucruri asa de mici: azi am reusit sa plasez o comanda la cora drive, o sa o ridicam sambata seara 🙂 Incercam de vreo 3 zile sa fac asta, dar nu erau intervale orare libere. Ma simt ca in comunism cand apucam cate ceva la coada. Oricum comanda e mai ales de gura fetelor, ca noi am putea sa mai ținem. Cand gata cea mare ne-a zis ca se termina parmezanul, i-am raspuns in cor eu cu sotul ca la varsta ei nici nu stiam ce e ala parmezan. Pentru ei, care au avut de toate, e si o lecție.
Ma gandesc ca celor care stau la bloc le vine f f greu. Mai ales ca la noi condițiile de iesit sunt mai aspre de aseara. Oricum, în situații de astea vezi ca bogăția unor țări asa zis dezvoltate era doar poleiala. La noi e scandalul măștilor, nici macar doctorilor nu li s-au furnizat măști, acum li se dau cu taraita 18 bucăți pe saptamana.
PS: n-am știut ce e aia bolda, am cautat si in dex, n-am gasit, m-a lămurit pana la urma sotul 🙂
Pe la noi in Ardeal mai avem amestec de cuvinte provenind din maghiara .Am vrut sa dau o tenta glumeata spuselor mele.Mi se intampla uneori sa-mi amintesc graiul pitoresc din satele noastre si in loc sa spun ca ma duc la magazinul din colt spun ca ma duc la bolda din colt cum il auzeam pe bunicul meu ca spunea.
Nu am stocuri si nici nu am luat in plus. Suntem acasa si mancam mai putin, si ardem calorii mai putine. Partea buna e ca am scos la consum resturi din colturi de dulap (am gasit 6 pungi de paste, desfacute, fiecare probabil nu ne-a mai placut la momentul X, asa ca acum mancam de 2 ori pe sapt. paste fara gluten). Situatia nu imi e complet schimbata ci doar simplificata, pt ca oricum inainte pregateam si 3 caserole la pachet – acum pot pune ciorba la pranz ca mancam pachetul …impreuna.
Am luat, din neglijenta, extra unt. Am luat 3 pachete de juma de kil – am uitat ca mai aveam …
La ulei sunt fix ca tine – eu iau toamna 2-3l de la Dimitrios de la tata lui din recolta proprie si il pazesc sa ajunga pana la runda urmatoare.
Se foloseste in Ardeal expresia.. magazin😊😊Am scris- o asa in glumá😎😎sá mai zámbim o leacá😉😉
M-am referit la boldá😉
Eu sunt ardeleancă, dar am crescut la oras cu mama si bunica, bănățene. Asa ca mai degraba stiu cuvinte de prin Banat. Țin minte ca in liceu am auzit pt prima data cuvintele laboș si ler.
Da ‘ nu-i bai, ca sotul face de vreo luna lecții intense cu fiica cea mica, născută în Franța, de vorbit ardeleneste. Sa vezi ce bine ne pronunța seara “noapte bună” cu accent ardelenesc. Cu ocazia asta învăț si eu cuvinte noi. Ii explica nu de mult de ex diferenta dintre ronghios si piscos. Astea le stiam. Dar nu stiam de cinaș si nialcoș. Si nici bolda 🙂
Asa mândră de mine m-am simtit azi: vorbeam la telefon cu o prietena ardeleanca de aici si imi spune la un moment dat ceva cu “bolda”. Si n-a mai trebuit sa o intreb ce-i aia, ca stiam deja 🙂
Pe nepoata mea nascuta in Belgia cu( tata belgian) daca nu o cicaleam eu nu fi vorbit romana atat de bine .Mi tare draga cand mai prinde cate un ardelenism de la prietenele ei de aici si e tare haioasa spunand no bine no buni.La cuptor eu si acum -i spun ler cu toate ca si eu m-am nascut la oras.Acum cu nenorocitul asta de virus nu o sa vina in vacanta de Pasti si e tare suparata pt ca-i place mult in Romania.Sa speram ca vom trece cu bine si peste perioada asta grea.
E mai greu cand unul din părinți nu-i roman, noua ne-a fost usor. Fetele o mai iau pe frantuzeste intre ele, dar baiatul le pune la punct ca la noi in casa se vorbește românește 🙂 Nu folosim cuvinte frantuzesti, de aia mi se pare oarecum trist cum romanii folosesc plin de cuvinte englezesti. Fiul era indignat de cate afise cu reclame in engleză sunt peste tot in Cluj, pe când în Franța orice e in engleza e obligatoriu sa aiba traducerea in franceza.
Oricum, mi se pare o bogăție pentru un om sa fie bilingv. Si cred ca ajuta mult la invatarea altor limbi.
Sigur o sa trecem, am trecut si peste altele, chiar citeam ce zicea o dna de 90 ani ce greu era cand cu războiul si cum ei i se pare mai bine acum.