Gelul pentru curățarea mâinilor omoară coronavirusul?

        Și pentru că nu suntem politicieni să o luăm pe ocolite, răspunsul este scurt, cuprinzător și la obiect, adică DA. Cu o singură condiție: acest gel să conțină minim 60% alcool. Gelurile sau soluțiile igienizante (hand sanitizers) sunt calea cea mai simplă și eficientă de dezinfectare a mâinilor atunci când nu avem acces la apă și săpun iar ingredientele principale, adică alcoolul etilic sau alcoolul izopropilic (sau uneori, ambele) ucid germenii prin dizolvarea membranelor de protecție ale acestora. Nu am studiat fenomenul științific dar dacă medicii, farmaciștii și chimiștii spun acest lucru, eu îi cred 🙂 Totuși gelurile pentru curățare nu sunt atât de eficiente ca apa și săpunul (care sunt sfinte) din cauză că uneori stratul de murdărie și grăsime de pe mâini este prea gros pentru a fi penetrat în totalitate. Dar tot e mai bine decât nimic atunci când suntem pe stradă, în autobuz sau în orice alt loc public.

        Regulile de igienă personală n-au fost niciodată mai importante ca acum în această perioadă de criză și să sperăm că bunul obicei al spălatului des pe mâini se va păstra și după ce coronavirusul va intra în normalitatea de zi cu zi adică se va pierde printre celelalte mii și milioane de virusuri, bacterii și microbi cu care ne-am obișnuit să conviețuim de când există omenirea. Din fericire nu sunt genul care să intre ușor în panică și pe perioada izolării nu am avut stări de anxietate chiar dacă m-am întrebat adesea  dacă am intrat în contact cu cineva bolnav sau ce voi face dacă se îmbolnăvesc ai mei. N-am fost niciodată ipohondră și nici nu m-am temut de microbi dar cu toată nebunia asta complet nouă, de proporții nemaivăzute, care a paralizat o planetă întreagă parcă mi-am schimbat și eu comportamentul. Nu mi-am spălat fructele cu detergent și nici nu mi-am dezinfectat conservele și salamul la chiuvetă dar am început să cumpăr ca nebuna  geluri de duș. Ce-i drept e o activitate care mi-a făcut și îmi face plăcere mai ales de când am descoperit o mulțime de branduri noi.

        Și nici n-am crezut vreodată că din poșetă n-o să-mi lipsească un gel pentru curățarea mâinilor. Sinceră să fiu înainte de pandemie mi-era puțin greață de textura lui (care în mintea mea părea oarecum lipicioasă în primele secunde, deși nu este) și îmi ziceam că niciodată nu o să car așa ceva după mine dar uite cum mi-am revizuit atitudinea cât ai zice pește 🙂  Ce nu face frica din om… iar acum chiar îmi place senzația de prospețime și mirosul pe care îl lasă pe piele. Așa că vara asta pe lângă ochelarii de soare și portofel o să am tot timpul la mine o mască și un gel dezinfectant. La vremuri noi, produse noi. Pentru voi care este articolul indispensabil atunci când plecați de acasă?  

 

 

Share This:

8 thoughts on “Gelul pentru curățarea mâinilor omoară coronavirusul?

 1. Nu folosesc gel, asa ca n-am la mine. Oricum acum în orice loc ai vrea sa mergi au la intrare gel, deci cine foloseste ar avea din belsug. Imi place ca magazinul de unde imi fac cumpărături alimentare a instalat in strada, chiar la intrare, o mica chiuvetă sa te speli pe mâini, cu săpun lichid si servetele. La serviciu avem gel la intrare, avem gel in birouri si am primit fiecare câte un flacon plin pe care suntem îndemnați să îl aducem la re încărcat. Dar măști tot nu sunt cate ar trebui.
  Am descoperit de cand cu epidemia ca pot pleca foarte bine de acasa fara poșetă, doar cu o carte de credit sau o bancnotă într-un buzunar si cu masca in celalalt. Asta daca prevad ceva de cumparat. Altfel e si mai simplu, ori fara nimic, ori cu telefonul ca sa imi contabilizez pașii.

 2. Sa stii ca am in geanta, de multi ani, un flacon micut, cu pulverizator, umplut cu spirt normal, obisnuit, de 70%.
  Inainte de pandemie drumul meu de acasa la serviciu era cel mai adesea cu mijloace de transport in comun. Adesea stateam in picioare, din cauza aglomeratiei, tinandu-ma de bare.
  Nu-mi placea ideea sa ma tin cu mana si cate 30 de minute de o bara atinsa de sute de persoane. Asadar, daca dupa munca nu mergeam direct acasa, dupa ce coboram din tramvai/autobuz, pulverizam spirt in palme si ma stergeam cu un servetel de hartie.
  Partea rea e ca si spirtul, si gelul dezinfectant usuca destul de tare pielea de pe maini. Asadar nu sunt de folosit in exces, ci chiar cand nu avem o alta posibilitate.
  Nu pot sa mentionez un singur obiect indispensabil, am cateva: spirt, servetele de hartie, telefon, portofel (cu cativa bani si card).

 3. Nu folosesc gel. ba mai mult, iesirile sunt si fara poseta, fara telefon, sa nu am chestii sa pun/contact – mainile le spal cand ma intorc dar poseta? telefonul? . Oricum in orice magazin vreau sa intru au la intrare gel.

   1. Are maică-mea vorba ca o doamnă nu iese niciodata fara poșetă. Deci nu mai suntem doamne 🙂
    Am descoperit acum ca se poate bine mersi fara si e chiar mai practic.

   2. ca o copila 🙂
    Mai ales ca in ultimile luni cu magazinele inchise, am iesit doar sa alerg/sa ma plimb, cu mainile goale.

    Dincolo de gluma, pana acum 6-7 ani eu nu m-am considerat doamna, abia abia dupa 30 ani am inceput sa ma vad ca o femeie…

 4. Eu foloseam gel și înainte. Bine, preferam un fel de spirt spray, un recipient foarte mic și slim așa, se găsea la o farmacie aici, cu alcool peste 70%, încăpea în orice buzunar, nici nu-l simțeai. Foloseam gel/dezinfectant pentru că-s mare fan mâncare indiană și o mănânc cu mâna, de multe ori e vorba de street food deci n-aveam unde mă spăla pe mâini. Așa că ceva dezinfectant era musai. Din punctul ăsta de vedere + spălatul pe mâini nu s-a schimbat nimic. La mască a fost greu, o detestam, simțeam că nu pot respira. Dar m-am obișnuit și cu aia.

  Eu trebuie să-mi iau telefonul cu mine, aici dacă vrei să mergi în mall/la cumpărături, trebuie să scanezi un QR code la intrare și la ieșire și faci un fel de check-in și check-out. Dacă cineva care a fost în același magazin e depistat pozitiv, te anunță și pe tine să mergi să te testezi. La ieșire, când faci check-out, e și un fel de survey scurt în care bifezi dacă s-au respectat standardele de curățenie, distanțare socială etc. Se poate și fără telefon și QR code, te semnezi într-un registru și îți lași nr de telefon să te poată contacta, dar e un pix folosit de toată lumea, la fel și registrul ăla a fost atins de toți cei ce au scris în el. Prefer varianta cu telefonul.

  1. Mi-a fost greu cu masca la inceput dar intre timp m-am obisnuit si nu ma mai deranjeaza deloc. Si cu dezinfectantul, la fel, acum mi se se pare indispenssabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *