Mare pocinog pe mine aseară în timp ce-mi uscam părul deși nu pot să spun că m-a luat chiar prin surprindere. După ce în ultimele dăți a hârâit din ce în ce mai tare și mai urât, uscătorul meu s-a oprit definitiv. Nu a mirosit deloc a ars, nu a pocnit, nu a plesnit, nu a făcut flamă sau să apară vreo scânteie, nu s-a întâmplat nimic altceva decât că a încetat să funcționeze ”brusc, instantaneu și dintr-odată” cum obișnuia să glumească o profă de fizică din liceu. Iar acest lucru care m-a indispus teribil.
Ce credeți că o să fac? O să-l arunc, bineînțeles, pentru că ”în zilele noastre” nimeni nu mai repară nimic. La Kaufland există chiar un loc special unde poți să arunci aparatele electrice de mici dimensiuni și știu asta pentru că nu demult mi-am dus acolo placa de întins părul. Desigur că nu chiar sari într-un picior când ți se strică ceva prin casă dar nici nu este o tragedie să înlocuiești un aparat care și-a trăit veacul. În primul rând pentru că acum se găsesc de toate și nu ai nevoie de pile pentru a cumpăra ceva, iar, în al doilea rând, pentru că prețurile au devenit foarte accesibile majorității dintre noi. Poți compara placi de indreptat parul ca să îți dai seama că am dreptate. Slavă domnului că nu trăim într-o țară din lumea a treia și că oricât am cârcoti, suntem de fapt privilegiați de soartă.
Dacă stau să mă gândesc un pic cred că am toate aparatele electrice pe care mi le-am dorit vreodată și aici nu mă refer doar la chestiile care țin de beauty gen ondulator de păr, perie rotativă, placă de întins, perie cu aer cald, bigudiuri electrice, epilator, încălzitor electric de ceară sau lampă cu ultraviolete pentru manichiură semipermanentă. De fapt nu le am chiar pe toate, pentru că îmi lipsește un aparat cu IPL (pentru cei care nu știu, asta este o tehnică de epilare definitivă cu lumină intens pulsată, în engleză Intense Pulsed Light) și deci, pentru că este la mine pe wishlist, de câteva zile stau pe google căutând după ”compara aparate Lumea IPL” și citind review-urile utilizatorilor. M-am fixat pe gama asta pentru că am înțeles că raportul calitate/preț este cel mai avantajos.
Și în bucătărie am cam tot ce-mi dorește sufletul (sau mâinile, în cazul de față). Roboți, roboței, mixere, blendere, storcătoare, ”makere” de sandwich-uri, wafe, popcorn și alte alea, ba chiar am și un ascuțitor electric pentru cuțite. Și un desfăcător de conserve, tot electric, pe care nu îl mai folosesc de când toate conservele pe care le cumpăr vin cu cheiță. Trebuie să scap de el la fel cum m-am debarasat și de aparatul de feliere sau de cuțitul electric de tăiat pâinea. La momentul în care le-am achiziționat (în urmă cu 25 de ani) păreau de mare viitor însă între timp lucrurile au evoluat și acum poți să cumperi de oriunde pâine sau mezeluri feliate.
Ce nu am în bucătărie deși toate prietenele și colegele mele au, iar asta mă face să mă simt cumva ciudat, este un slow cooker, multi cooker sau air fryer, aparatele despre care lumea zice că îți ușurează munca și că, practic, mâncarea se face singură. Nu știu ce să zic, pentru că nu știu cum funcționează, dar dacă ar avea atâta magie, de ce s-ar mai plânge fetele că au pierdut tot weekendul gătind?
Am si eu multe aparate in casa achizitionate in timp.Pe unele le folosesc din plin ,altele zac pe raft in camara(ex masina de facut paine).Cele de ingrijire personala le exploatez din plin, pe cele achizitionate de barbatul meu ,nu comentez ca-mi zice ca sunt foarte utile si nu mai apelam la asazisi mesteri.Am si eu tot felul de uscatoare de par dar inca nu am una sa-mi placa si tot pe cea mai veche o folosesc.Placa nu mai merge dar nu-i simt lipsa.Am vazut in reclama de la Kaufland un vas electric pt baie calda la picioare si cred ca-mi cumpar.Imi propun demult sa cumpar o statie de calcat dar sincer nu-i prea vad utilitatea ca am grije sa nu trebuiasca sa calc mult(ex lenjerii de pat nesifonabile etc.)In privinta acelor aparate de facut mancare rapid sunt sceptica si de moda veche,imi place sa condimentez si sa gust mancarea pe care o fac,am timp berechet ca sunt pensionara si mancarea pregatita la aburi nu-mi place desi se spune ca e mai sanatoasa.Incerc sa ma disciplinez si sa invat sa ma limitez la achizitii doar pt strictul necesar dar pt asta am nevoie de timp.
Si eu am prea multe…
Eu am luat un slowcooker in decembrie, l-am folosit putin, dar nu stiu ce ce ii lauda lumea. Acum regret: vasul roman in cuptor e mai bun. Poate consuma mai putin curent decat cuptorul, n-am verificat. Il mai folosesc la supa, desi supa o făceam bine mersi pe inducție, lăsată peste noapte. Si nu pare deloc sa functioneze sub 100°, supa fierbe cu bule, trebuie sa verific cu un termometru.
Se pare ca părerile despre slow cooker sunt foarte impartite. Unii il lauda peste masura si adevarul este ca sunt putin curioasa.
Am verificat eu, la 90gr era high temp slow cooker. Da, clocotele mici incep la temp asta.
La mine e diferenta la curent si costa, plus ca am spart vasul ceramic ce faceam la cuptor (ca vasul roman) . Ma gandeam sa iau un vas ceramic marocan echivalent.
Cine insa gateste pe gaz, nu are problema cu costul electricitatii si nu vad motivul. La fel, cine nu are frica sa lase aragazul nesupraveghiat (ca mine….).
La fel, depinde ce feluri de mancare se consuma – cine e obisnuit cu prajeli, slow cookerul nu isi are locul pt ca gateste la abur la foc mic si carnea iese mai degraba fiarta decat coapta.
Da, am facut confit la slow cooker si nu mi-a iesit asa bun ca la cuptor. Dar eu ma folosesc de vasul roman cu mare succes.
Dar il folosesc la fiert porridge fara sa mi se prindă, ca pe plita se prindea.
La noi consuma mult cuptorul cand facem pâinea, dar suntem pe punctul de a ne pune celule fotovoltaice, asa ca probabil o sa ne iasă mai ieftin curentul.
Decat sa mananc carne fiarta, de o mie de ori mai bine legume la gratar 🙂
Statie de calcat? vaaaai, nici nu vreau sa aud de călcat…
Waw! Si eu am o lista lunga. Pe langa uzuale ( frigider, masina de spalat cu uscator, uscator de par, epilator), mai este: espressorul de cafea ( folosit zilnic de 10 ani deja), espressorul pentru lapte praf, aparat de wafe, prajitor de paine, aparatul pt sandwich, robot de bucatarie, oala,,magica” Tefal cook 4 me. Dintre toate cel mai des folosesc espresssorul de cafea si pe cel pentru lapte praf. Mi-ar trebui probabil o masina de spalat vase, dar nu gasesc spatiu pentru ea.
Eu am foarte multe, două rafturi adânci în debara pline, și le folosesc pe toate, chiar dacă nu cu aceeași frecvență.
Cu slow cookerul nu m-am împăcat, l-am dat unei prietene, însă am Instant Pot, o folosesc de ex când vin de la muncă, pun ce am de pus în ea deodată (orez cu legume, cartofi cu legume, de ex) și cât mă schimb de haine, fac un duș, mâncarea e gata. Soup maker-ul e fast-food-ul nostru, la fel, le pun pe toate acolo și în 20 min avem o supă bună și proaspătă și tot așa.
Altfel fiecare e cum alege, noi mâncăm mult salate și chestii care mai mult le asamblezi decât gătești, dar simțim nevoia și de mâncare caldă și mă asigur că rămâne o porție și pe a doua zi când vine copilul de la școală să își încălzească singur până ajung eu, altfel mănâncă numai biscuiți și sandvișuri
Cel puțin în pandemie cât am mâncat toate mesele acasă toți și am și lucrat și școală cu copilul, dacă nu aveam aparatele astea o luam pe câmpii sau mâncam cine știe ce
Mancarea calda e pentru zilele de iarna 🙂 Cand afara sunt -20 de grade nu prea imi vine sa mananc salate 🙂
Draga Ioana, iata, iti scriu si aici.
Vin si eu sa sustin ideea unei “oale electrice”, insa nu doar “slow cooker”, ci, asa cum spunea o doamna mai sus, este vorba de “Instant Pot”.
Iti recomand cu muuulta caldura aparatul “Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot, 1200 W, 6 L”.
Eu o am de doi ani si nu mai folosesc aproape deloc aragazul.
In primul rand, firma Tefal este garantia calitatii de top. Vasul este dintr-un material antiaderent care, dupa sute de intrebuintari, arata ca nou. Desigur, nu vom folosi decat palete de plastic sau lemn.
Functia de gatire sub presiune este extrem de folositoare, reducand cu mult timpul de gatire si, avand vasul antiaderent, nu ne mai temem ca mancarea s-ar putea vreodata lipi sau arde pe fund.
Aceasta oala electrica cu adevarat magica, include, pe langa multe altele, si functia de slow cooking, deci o economie mare de pret din start.
Marele avantaj al acestei minunatii pe care eu o ador este faptul ca o mancare se gateste in aceeasi oala, de la cap la coada. Adica nu trebuie sa calesti in tigaie legumele, ceapa sau carnea, pur si simplu apesi butonul “Rumenire”, calesti, apoi adaugi orezul sau legumele, si apesi pe “Pressure”, pui capacul si mancarea e gata in 10-20 minute, fara a trebui sa amesteci sau sa stai zeci de minute pe langa cratita, umplandu-ti parul si hainele de miros si obosindu-te fara rost.
In timpul asta, poti sta relaxata pe canapea sa savurezi un ceai negru cu lapte si sa citesti o carte buna sau sa te simti bine urmarind ceva dragut pe You Tube!
Iti mai dau un pont, daca te hotarasti sa achizitionezi oala, sa iei si un vas de rezerva, deoarece vei avea nevoie de multe ori sa gatesti doua feluri si atunci al doilea vas iti va fi de mare folos.
Pe eMag gasesti Oala Tefal cu 442 lei, cu o reducere de 266 lei.
Pe site la Tefal costa 600, iar la Altex peste 500.
Am folosit aproape 30 de ani oala sub presiune clasica, draga Ioana, caci si eu sunt aproape de varsta ta, insa, crede-ma, aceasta oala electrica reprezinta visul oricarei gospodine. Curaj si succes!
Te imbratisez!
Adina
Interesant. Pana acum nici macar nu am auzit de oala asta dar am luat in considerare si o sa fac niste investigatii 🙂
Tot ce nu am mai folosit am donat /vandut. Asa a plecat masina de facut inghetzata, masina de paine, un blender, peste cativa ani am cumparat altul si nu am niciun regret pt ca am scutit cativa ani de sters praful de pe el etc. Slow cookerul cumparat la mana a 2a il folosesc saptamanal pt ca noi avem aragaz electric si anumite ingrediente se fierb lent si indelungat si e mai econom energetic la slow cooker (naut, fasole, oase, vita etc) dar nu ii vad interesul pt o familie mica sau ce nu mananca doar de acasa (si mie nu imi place sa stau in bucatarie, asa ca programez slow cooker-ul 4 ore) si facem des salate si sa am naut si linte si fasole fiarta gata e mare chestie.
Feonul are si el cateva luni de cand nu e folosit dar inca il mai tin pt ca o mai apuca pe fiica mea ideea de a face dus si pleca – asa o mai interceptez si usuc oleaca inainte :)) . Are ea si placa de intins parul si e folosita la fel de des 🙂 .
Fara uscator de par nu as putea trai 🙂