Pregătiri pentru vacanță. Cel mai important lucru, cremele cu SPF

        Vorba vine ”pregătiri”… Practic, pentru vacanțe sunt pregătită de când m-am născut 🙂 Nu trebuie să-mi spui de două ori, nu am nevoie de invitație specială, nu pun o mie de întrebări și nici nu îmi ia două zile să îmi fac bagajele. Am o listă în agendă unde, înainte de fiecare plecare, bifez punct cu punct  lucrurile esențiale pe care nu trebuie sub nicio formă să le uit acasă gen lentile de contact, carduri de memorie sau încărcător de telefon, apoi îmi iau din baie port-fardul cu produsele cosmetice în format travel size, mai pun 3 haine în bagaj și aia e. Pot să ies liniștită pe ușă.

        Ideea de a avea un port-fard special pentru călătorii (pe care să nu îl folosesc în restul timpului) am preluat-o de la Cristina și de multe ori i-am mulțumit în gând pentru eficiența soluției. Am acolo tot ce îmi trebuie (și dacă mă cunoașteți cât de cât știți că îmi trebuie muuulte, fiind o devoratoare de cosmetice) începând de la demachiant și pastă de dinți până la șampon, balsam, mască de păr sau lotiune dupa plaja.

        Am de toate, iar pentru vara asta, pentru că voi călători cu nepoatele, am adăugat și o crema de protectie solara bebelusi. E adevărat că fetele nu mai sunt chiar bebeluși dar mai bine un SPF mai mare decât  unul insuficient. Sunt obsedată de arsurile solare de când, copil fiind, mergeam la mare în tabăra de la Năvodari, iar profesoara ne repeta mereu cât de sănătos este soarele și ne punea să stăm întinși pe cearceafuri ca să ne bronzăm ”peste tot”. Seara arătam ca niște raci proaspăt fierți și ne ungeam cu iaurt unii pe alții ca să ne treaca usturimea. De atunci iubesc soarele dar în același timp mă feresc de el.        Ca fapt divers, conceptul de SPF (Sun Protection Factor) a fost introdus în anul 1962 și măsoară eficacitatea aplicării a 2 mg de cremă pe un cm² de piele. Este deci un standard internațional. Există mai mulți chimiști și farmaciști   care își revendică titlul de a fi inventatorii cremei de protecție solară dar nu se știe exact cine a fost primul. Asta a fost o mică paranteză cu o informație care mie mi s-a părut interesantă.

        Desigur că de când au apărut cremele cu SPF și până au ajuns la noi a fost cale lungă, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Fetelor le-am cumpărat costume speciale cu mânecă lungă pentru stat în apă iar protecția pe care acestea o oferă nu poate fi comparată cu nicio cremă.  Pentru pielea feței nu există însă o altă soluție decât o cremă bună cu protectie solara pentru că până la urmă viața e făcută ca să ne bucurăm de ea și nu să stăm ascunși în pivniță de teama razelor care pot fi (și sunt) nocive.

        Deci, da. Am creme noi pentru protecție solară, școala s-a terminat și… a venit vacanța cu trenul din Franța! Voi sunteți pregătiți pentru o nouă vară fierbinte?

Share This:

One thought on “Pregătiri pentru vacanță. Cel mai important lucru, cremele cu SPF

  1. Bunâ Ioana, foarte utile recomandarile. Lista si portfardul special dedicat vacantei sunt ideii de ” furat”. As dori si eu aceea listă. In concediu, mereu uit cate ceva acasa si imediat ce am pornit la drum imi amintesc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *