7 verbe pentru 7 zile #55

        Când oare a trecut o lună din anul acesta? că parcă abia ieri am desfăcut bradul și am pus la loc paharele de șampanie. Să începem deci recapitularea ultimei săptămâni:

  • Am câștigat acest portofel frumos ca o bombonică la un concurs organizat de brandul Laura Maxim. Nu a fost cu tragere la sorți ci comentariile câștigătoare au fost alese pe baza unor criterii subiective pe placul celei care a organizat acest giveaway. Dacă era cu tragere la sorți poate nici nu mă băgam dar așa, când știu că pe baza inspirației de moment am șansa să fiu printre câștigători, nu am nici cea mai mică ezitare. Nu este pentru prima dată când am această onoare, ci în urmă cu câțiva ani am mai câștigat la o concurs organizat de Librăriile Cărturești iar altădată la Ivatherm.
  • Am descoperit un canal de YouTube care se cheamă Cecilia Blomdahl și care este despre viața în Svalbard, un arhipelag în Oceanul Arctic situat foarte aproape de Polul Nord și care aparține de Norvegia. Este (cred) cel mai nordic ținut de pe planeta care este locuit. Vlogurile pe care le face fata asta, Cecilia, sunt despre peisajele incredibile pe care le oferă acest loc, despre cum este să trăiești câteva luni pe an în bezna nopții polare dar și despre provocările pe care organismul le resimte atunci când soarele este sus pe cer la 3 noaptea. Despre obligativitatea de a purta o armă atunci când te afli în afara localității din cauza potențialului pericol de a fi atacat de urșii polari, despre cartela care limitează consumul de alcool sau despre faptul că în Svalbard este interzis să naști un copil (la opt luni de sarcină femeile sunt trimise pe continent). Nu doar lucruri la care nu te gândeai că există dar și modul în care sunt filmate este încâtător. Highly recommended!
  • Am fost la un pas de a da foc bucătăriei și nu exagerez deloc. Eram în plin proces de creație artistică, mai exact voiam să filmez niște cadre cu o tigaie în care prăjeam câteva legume pentru unul din vlogurile mele. Și pentru că nu găseam unghiul potrivit pentru a-mi instala mini trepiedul, am făcut o mică improvizație punând un fund de lemn pe aragaz oarecum în prelungirea tigăii, idee inspirată care a dus la găsirea poziției perfecte. Desigur că doar un ochi era aprins, cel de sub tigaie dar cum fundul de lemn pe care stătea camera era foarte aproape de acesta, a început la un moment dat să se simtă un vag miros de brad ars care nu înțelegeam de unde vine (am crezut că de la vecini) și care, fiind de-a dreptul plăcut, m-a dus cu gândul la focurile de tabără pe care le mai facem uneori vara în excursiile la munte. Liniștită și concentrată, mi-am văzut de treabă până când, brusc, o flacără de 20-30 de cm s-a înălțat cu putere din mijlocul aragazului  și imediat am realizat că fundul meu din lemn de brad ardea cu vâlvătaie. Mare noroc am avut că nu s-a aprins camera cu care filmam  pentru că un Canon G7x nu e chiar ieftin și mare noroc am avut că aragazul e chiar lângă chiuvetă așa că am reușit să sting imediat focul.
  • Mi-am instalat aplicația ghiseul.ro prin care poți plăti de pe telefon taxele, impozitele sau amenzile. E bine că acest lucru se poate face (în sfârșit!) și în România. După cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată dar mă întreb dacă era cazul să se țină o conferință de presă cu surle și trâmbițe la Ministerul Digitalizării pentru acest lucru atât de firesc în secolul 21. Sau poate că totuși da pentru că fiind ceva legat de virtual și mediul online nu avea cum să se taie o panglică 🙂 Aplicația funcționează, am testat-o, dar deja i-am găsit un minus. Nu poți să îți faci cont dacă nu ai card emis la una din băncile trecute în listă. Și Cristi, soțul meu, este în această situație. Este cetățean român, are CNP, are impozite de plătit dar cardurile sale sunt emise in UK. Și nu este vorba de a plăti cu un card din altă țară, hai să spun că asta aș înțelege (deși nu înțeleg), este vorba de imposibilitatea de a-ți crea un cont. Adică pur și simplu să vezi ce impozite ai plătit. Să vizualizezi, atât. Pentru că de plătit ar putea plăti cu un alt card. Al meu, de exemplu.
  • Am încins o discuție în contradictoriu (oare pentru a câta oară!) despre decizia de a-ți cumpăra o mașină nouă versus una second hand. Piața de vanzari auto este imensă la ora actuală și dacă nu știi exact ceea ce vrei, poate să fie destul de dificil să te hotărăști indiferent dacă este vorba despre o mașină de familie, de zi cu zi, sau despre una care să servească și altor interese gen transport de marfă sau o dubiță cum ar fi un Mercedes Sprinter. (Am dat exemplul acesta pentru că eu mă număr printre cei care adoră mărcile germane în timp ce soțul meu, francofil convins în  ceea ce privește mașinile, sigur ar fi spus Renault Master). Cu o mașină luată la mâna a doua economisești o grămadă de bani la prețul de achiziție – asta desigur dacă poți supraviețui fără mirosul de mașină nouă și este de departe motivul cel mai important dar și deprecierea valorică este mult mai mică și mai lentă la un vehicul care are cel puțin trei ani. Se știe că la o mașină nouă prețul îi scade brusc deja din momentul în care a ieșit pe poarta fabricii și după două zile sau 200 de km parcurși deja valoarea de piață i-a scăzut cu 10%. Cea mai abruptă și cea mai dramatică depreciere este în primii ani de utilizare. Apoi, după 2-3 ani chiar dacă valoarea (firește) continuă să meargă în jos, panta este mult mai lină. Cumperi o mașină de 5000 de euro, veche de 5 ani, o folosești un an și dacă o îngrijești bine, s-ar putea să o vinzi cu aproape același preț cu care ai luat-o ceea ce la o mașină luată de nouă, folosită un an, este exclus. Apoi merită abordat și subiectul costului întreținerii știut fiind faptul că la mașinile noi, pentru a beneficia de garanție, orice mică reparație sau revizie trebuie făcută doar în anumite service-uri agreate de dealeri și unde tarifele urcă până la cer. Alți bani, altă distracție.
  • M-am vopsit. Pe păr, evident 🙂 Pe mine toată afacerea asta mă costă 12 lei pentru că îmi cumpăr vopsea din supermarket și mă vopsesc la mine acasă. Nu e vorba de zgârcenie, deși să dau cel puțin o sută de lei pentru această operațiune nu mi se pare puțin, iar tariful ăsta e undeva la limita de jos. Pentru că în sus nu există opreliști.  Dar cel mai neplăcut mi se pare timpul de așteptare pe care l-aș pierde într-un salon, cel puțin două ore cu aplicarea vopselei, cu spălatul pe cap, uscatul și tot ceea ce mai implică. Cred că într-o zi o să stau să fac un calcul (măcar aproximativ) să văd câți bani am economisit de când am început să mă vopsesc în mod regulat. Poate nu sunt 20 de ani, dar 15 sunt cu siguranță.
  • Am găsit, în sfârșit!, farfuriile roșii pe care le caut în magazinele fizice și în online de cel puțin doi ani. Farfurii care să se potrivească în perioada pregătirilor pentru Crăciun și care să aducă în casă un pic din spiritul sărbătorii. Știu că suntem în ianuarie și mai avem încă un an de așteptat dar când le-am văzut nu m-am putut abține mai ales că erau la preț redus cu 60% iar culoarea… poza nu reflectă realitatea dar vă spun că sunt superbe! Nu e un roșu strident, nu sunt sclipitoare, nici lucioase, este exact nuanța pe care Moșul o adoră 🙂

        Alte noutăți nu mai am dar asta nu e neapărat ceva rău. Așa cum spune englezul, No news, good news. Voi ce ați mai făcut, ce ați mai lucrat?

Share This:

5 thoughts on “7 verbe pentru 7 zile #55

  1. Povesteste cum ti am reparat (distrus) camera foto care nu e ieftina cand de fapt incercam sa fac o fapta buna.

  2. Vă citesc blogurile cu mare plăcere.
    Îmi plac foarte mult farfuriile.
    De unde le ați achiziționat?
    Mulțumesc.

  3. 7 verbe pentru 7 zile…imi place mult aceasta idee, cum suna asta: verbul zilei, foarte cool, inspirational. In fiecare zi avem cate ceva de facut mai mult sau mai putin important, dar fiecare zi e importanta.

  4. Site-ul ghiseul.ro functioneaza de cativa ani buni.
    Nu stiu in ce an a fost creat, dar eu l-am folosit si inainte de pandemie pentru a-mi plati impozitele locale, iar in pandemie l-am folosit exclusiv (din 2020 pana in 2023; chiar acum 2-3 saptamani mi-am platit taxele pe anul asta).
    Probabil acum a fost creata si o aplicatie pentru telefon, aceasta sa fi fost noutatea conferintei.
    Incercati sa vedeti daca site-ul are aceleasi hibe in ceea ce priveste contul bancar pentru ca un site functioneaza diferit fata de o aplicatie pentru telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *