Și nu glumesc deloc pentru că am găsit jobul care, în cazul în care îl voi primi, îmi va schimba viața. Chiar dacă este pentru o perioadă determinată și, mai exact, pentru trei luni, aș fi în stare să renunț la actualul loc sigur și oarecum călduț și să pornesc în aventura vieții mele în însorita Italie. Am aflat de job de unde altundeva dacă nu de pe Facebook, locul unde știrile apar de multe ori chiar înainte de a fi publicate în ziare. Este vorba despre un proiect sponsorizat de airbnb, platformă de care sunt de-a dreptul îndrăgostită pentru multele şi superbele experiențe pe care mi le-a oferit, deci din start mi-a sunat bine.
Pentru a salva Grottole, un sat cu doar 300 de locuitori din sudul Italiei care există încă din paleolitic iar acum este în pericol de dispariție, airbnb împreună cu un ONG au venit cu ideea de a resuscita turismul în localitate și, nu pot să zic că au scos la concurs, dar caută patru doritori care să se mute aici în vara lui 2019 și să trăiască timp de trei luni precum localnicii. Aceștia vor locui în case tradiționale și vor petrece timp alături de săteni pentru a deprinde olăritul, recoltarea mierii de albine, producția uleiului de măsline și prepararea pastelor italiene autentice. Toate astea se vor întâmpla în prima lună apoi, în perioada următoare, cei patru vor fi gazde pentru turiști și îi vor învăța toate meșteșugurile pe care le-au deprins în timpul trainingului iar veniturile astfel obținute vor fi reinvestite în comunitatea italiană.
Nu știu care sunt criteriile de selecție dar, în orice caz, nu este necesară cunoașterea limbii italiene. În formularul de înscriere erai chestionat doar despre nivelul stăpânirii limbii engleze ceea ce am bifat cu succes. În rest trebuia doar să spui de ce îți dorești jobul, cum crezi că te va afecta, ce îți va aduce și, mai ales, ce te pricepi să faci. Iar când angajatorii voiau să afle ce știi să faci , se refereau la hobby-uri, la dexterități manuale sau talente artistice și în niciun caz nu îi interesa că la jobul actual faci tabele în excel sau întocmești contracte de vânzare-cumpărare.
După ce am parcurs toți pașii și am trimis formularul am căzut un pic pe gânduri. Întrebările la care tocmai răspunsesem împreună cu filmul despre sfârșitul lumii la care mă uitasem cu o seară înainte m-au făcut să mă întreb câţi dintre noi am fi în stare să supravieţuim în condiţiile în care toată structura civilizaţiei pe care ne întemeiem traiul de zi cu zi s-ar prăbuşi brusc. Să presupunem că ne-ar lovi un cataclism natural şi ar trebui să o luăm de la zero cu agricultura, cu meşteşugurile, cu prepararea mâncării şi cu tot ceea ce implică viaţa unei familii. Concret, ce aş şti eu să fac? Prin grădină, nu mare lucru iar de ogor habar n-aş avea. Nu ştiu cum stă treaba cu cerealele, când se seamănă, când se recoltează sau ce lucrări trebuie efectuate. Nu ştiu să construiesc o casă deşi chiar dacă poate la pereţi m-aş descurca, cu siguranţă la acoperiş m-aş împotmoli. Lista cu ce nu ştiu să fac e lungă rău dar cred totuşi că până la urmă mi-aş găsi utilitatea.
Ştiu să împletesc sau să tricotez, spuneţi-i cum vreţi, deşi nu mi-am mai exersat talentul de 20 de ani cel puţin, asta până zilele trecute. Mi-am cumpărat de curând un pulover senzaţional, model pe care mi-l doream de mult, alb, pufos și cu ”opturi”, în engleză i se spune cable-knit dar în românește nu știu 🙂 L-am luat de pe internet şi avea mânecile mult prea lungi însă mi-a plăcut atât de mult încât nu m-am îndurat să-l trimit înapoi. Drept urmare m-am ambiționat și am zis să-i scurtez mânecile, operațiune nu tocmai simplă și destul de meticuloasă pentru că trebuie luat ochi cu ochi în sensul invers de tricotat normal și refăcute manșetele. Nu intru în amănunte tehnice, cert este însă că operațiunea mi-a reușit foarte bine ceea ce m-a făcut să mă umflu în pene. Atunci cînd vezi că din mâinile tale iese ceva concret, satisfacția e foarte mare.
Revenind la Italia, abia aștept să învăț să fac paste tradiționale și ulei de măsline. Și neapărat roșii uscate la soare 🙂 Asta ar însemna să mă mut în străinătate și să-mi schimb complet viața așa cum n-aș fi crezut că o s-o fac vreodată. Să renunț la parcursul liniar, la stabilitate și previzibil pentru ceva total necunoscut și să încep un nou capitol. Până la urmă n-aș fi singura care lasă totul în urmă încercându-și norocul pe alte meleaguri deși marea majoritate a celor care își iau lumea în cap căutând un job in strainatate, se duc la ceva mai bine definit. Se documentează din articole ca cele de aici și apoi știu exact ce pași trebuie urmați. Eu, deocamdată, nu știu decât că dacă această oportunitate mi se va deschide, o să o înșfac precum o pradă. Mă simt complet pregătită.
O ce fain pare! Mi-ar place si mie, dar nu singura. Paste tocmai am facut duminică, dar nu mi-ar prinde rau sa ma perfectionez. Eu stiu si imi place sa fac multe lucruri: gatesc, crosetez, cos, tricotez. Pt casa cred ca e buna si o coliba la nevoie. Am fost într-o vreme într-un grup fb care facea totul ca sa fie autosuficienti. Ceea ce e diferit de survivalisti, ca exista si asta. Exista o disciplina (sau stiinta?) care se numeste colapsologie, dar n-am studiat problema, ca m-ar deprima prea tare. In toamna am fost într-o padure in Germania: într-un loc era un izvor si lumea venea cu damigenele la umplut. Atunci ne-am gandit ca poate ar trebui sa sapam un puț in gradina.
Elena, se poate si cu sotul, nu trebuie sa mergi, pardon, sa vii :)))) singura in Italia. Uite linkul https://italiansabbatical.com/
Mersi! Nu cred ca o sa fac, ca :
1.pare ideal, dar serviciu, școala, casa…Sotul in toamna se interesa de curs de apicultura si a invatat de unul singur italiana.
2.ți-aș lua painea de la gura 🙂
Ha-ha 🙂 Iti dai seama ca s-au inscris vreo cateva mii 🙂
Interesanta oferta, practic e voluntariat ! Mie mi-ar placea sa fiu pe cont propriu si sa invat de pe acolo meseriile lor ajutindu-i in acelasi timp fara sa am norma de lucru. Felicitari pentru inscriere si-ti doresc succes !
“Opturi” in romineste se numesc “torsade” !
Daaaa, torsade, uitasem complet acest cuvant. Merci mult 🙂
Si eu le zic opturi…desi stiu de torsade 🙂
Cat de exciting! Iti urez succes, Ioana, mi-ar placea foarte mult sa primesti jobul, ar fi bine si pentru noi, cititoarele tale – ne vei lua cu tine!! 🙂
Nu poti sa-ti iei un an sabatic de la serviciul actul? Mi se pare ca ai optiunea asta daca lucrezi la stat…
Ba da, cred ca se poate. Te pup cu drag din Ro 🙂
draga mea te astept la mine pt o mica incercare…
Multumesc, sa stii ca intr-o buna zi voi veni.
La 25 de ani m-am mutat la țară, undeva la “marginea lumii”, în gura pădurii – trăind în vecinătatea lupilor. Am stat 12 ani (din care 10 complet singură). Și nu regret nimic. Chiar dacă m-am trezit în fața multor provocări.
Dar, la 25 de ani, orășanca din mine habar n-avea la ce se înhamă. Mă trezesc adesea jinduind la acele timpuri.
Sper să-ți reușească proiectul. Aș aștepta cu încântare poveștile tale.
Succes!
Multumesc. Mare curaj ai avut, eu nu m-as înhăma la un astfel de experiment.
ioana, iarta-ma ca te intreb, dar tu stiai de cerinta aceasta? Eligibility. The Selection is open to residents, aged eighteen (18) or over, of the
following countries only: United States, Mexico, Argentina (except for the
province of Mendoza), Italy, UK, Ireland, Germany, France, Spain, Portugal,
Netherlands, Australia, Canada (except for Quebec), India and Japan. If you are
not resident in one of the listed countries, you are not eligible to enter or participate
in the Selection.
apare in documentul – selection rules de pe site-ul al carui link ne-ai lasat.
Da.
Buna Ioana, vroiam sa iti trimit un documentar facut de deutsche welle despre air bnb. Stiu ca esti o clienta fidela a acestei platforme, dar vroiam neaparat sa stii si repercusiunile ei. https://www.youtube.com/watch?v=aHNWZ018ln8
O sa ma uit, merci!
Tare interesant, l-am vazut acum o vreme. Dar no, eu am folosit f putin airbnb si am renuntat acum, ca in afara de faptul ca sunt contra platformelor mari, mi se pare muult mai confortabil la hotel.