Anul Nou chinezesc cu Wu Xing

         Îmi place mâncarea chinezească dinainte să o fi gustat vreodată, adică de pe vremea când încă în România nu apăruseră restaurantele chinezești. În schimb, în mai toate filmele americane, vedeam secvențe în care protagoniștii își comandau mâncare chinezească pe care o mâncau cu bețișoare din cutii de carton. Pur și simplu îmi făceau poftă când îi vedeam mâncând, deși habar n-aveam ce gust poate să aibă și tare îmi doream să am și eu o cutie din care să mănânc cu poftă. Și să vorbesc cu gura plină, exact cum fac americanii, dar asta e o altă poveste 🙂
         Apoi, când am ajuns prima dată în Franța, mi-a fost dat, în sfârșit, să mănânc pui Sichuan iute. Ăsta a fost primul fel pe care l-am gustat și poate de aceea a rămas preferatul meu. Mi-a plăcut foarte mult și întoarsă acasă am încercat să recreez rețeta. A ieșit ceva bun dar, vorba lui fiu-meu, era o mâncare chinezească cu gust românesc. Aspectul era asemănător dar din gust lipseau aromele specifice Chinei așa că am renunțat la astfel de experimente.
         Din fericire pentru mine (și pentru mulți alții) acum se găsesc și la noi restaurante chinezești iar mâncarea acestora nu este scumpă deloc, mi se pare foarte bună și, în plus,  se pot crea o mulțime de combinații pe gustul oricui. Iute, dulce, dulce-acrișor, mie îmi plac toate. 
         Dar să vă spun de ce m-am apucat să scriu astăzi despre mâncarea chinezească. Pentru că astăzi, 18 februarie la ora 18 (ora 0:00 în China) începe Anul Nou Chinezesc. Va fi Anul Caprei de Lemn și zice-se că va aduce foarte multe schimbări benefice în lume. Indiferent dacă credem sau nu în zodiace, o veste bună și gândirea pozitivă nu pot decât să ne bucure, așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să sărbătorim. Și cum altfel decât cu mâncare chinezească ?
      Cu ocazia acestui, să-i zicem revelion, Wu Xing (primul restaurant chinezesc cu livrare din Bucureşti) s-a gândit să ofere un lampion la fiecare comandă care se face astăzi, 18 februarie. Asta pentru că la început de an, chinezii înalţă câte un lampion (simbol al norocului) şi îşi pun câte-o dorinţă.
        Deci la comanda pe care o să o faceți astăzi, veți primi un lampion și pe lângă acesta posibilitatea să participați la un concurs cu 20 de premii a câte 1000 de lei în preparate Wu Xing (da, chiar o mie, nu am greșit) dacă vă fotografiați aprinzând și înălțând lampionul. Adică pe lângă faptul că vă distrați, puteți să și câștigați. Na, că fac și versuri 🙂 Toate amănuntele concursului le găsiți pe site-ul Wu Xing .
         Am o recomandare pentru desert: banane, mere și ananas prăjite. Credeți-mă, sunt delicioase. Când o să mâncați, gândiți-vă și la mine pentru că eu nu sunt în București azi.
         Era să uit ce era mai important: când veți înălța lampionul, să vă puneți o dorință care sigur se va îndeplini în acest an. Dacă așa spun chinezii, sigur așa este, doar ați văzut câtă dreptate au și cu acupunctura și cu alte terapii cărora noi nu le-am dat importanță până acum. Dorința mea pentru anul acesta este să ajung în Olanda și deci ca să mi se îndeplinească mai trebuie doar să fac rost de un lampion. 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *