Voi ce mai faceți de mâncare?

        Cică dacă n-ai nevoie de un obiect într-o perioadă mai mare de un an, aproape sigur nu o să mai ai nevoie de el niciodată. Se confirmă? de cele mai multe ori da, dar cum eu sunt rudă apropiată cu Murphy, nu este valabil în cazul meu și pot să vă dau o grămadă de exemple. Cel ”mai de proporții” dacă pot să spun așa, a fost cazul cu colecția de reviste Gazeta matematică. Aveam două teancuri mari, numere apărute în decursul a patru-cinci ani în perioada când am fost eu la liceu și le țineam într-o debara pe raftul cel mai de sus.

        Le păstram degeaba pentru că nu umbla nimeni la ele. Cât au fost în școală copiilor mei nici prin cap nu le-a trecut să le frunzărească măcar, atât de dragă le-a fost matematica iar eu nici pe-atât nu aveam nevoie nemaiavând nicio tangență cu materia pe care odinioară o stăpânean cu ușurință și plăcere. Drept urmare, după ce am fost refuzată din toate părțile în încercări repetate de a le dona cuiva care și le-ar fi dorit, într-o bună zi în mijlocul unei curățenii generale, după mai bine de douăzeci de ani de  zăcut pe raft, le-am luat fain frumușel și le-am aruncat la tomberon. Îmi aduc perfect aminte că era într-o vineri și sâmbăta urma să avem musafiri, un fost coleg de liceu cu soția. Ce credeți că m-a întrebat a doua zi prietenul meu? dacă nu cumva mai am gazetele din liceu pentru că ar avea nevoie de ele… se apucase să dea meditații la matematică pentru admiterea la facultate. Când l-am auzit, am simțit că m-a trosnit ceva în moalele capului. Nu trecuseră nici 24 de ore de când tocmai le făcusem vânt.

        Mi-am adus aminte de întâmplarea asta printr-un fel de similitudine cu ce am simțit ieri când stăteam în fața congelatorului gol goluț întrebându-mă ce a fost în capul meu de astă toamnă nu am pus decât două punguțe de vinete coapte pe care le-am devorat rapid, chiar înainte de a da primul îngheț. De când mă știu, vinetele congelate au fost nelipsite și toată iarna, cel puțin o dată pe săptămână când eram în criză de timp trânteam rapid o salată și cina era rezolvată. Puneam cantități industriale încât la un moment dat chiar mă gândeam să fac un upgrade la bucătărie cu ceva de genul acesta. Nu a mai fost cazul pentru că în ultimii doi, trei ani parcă nimeni din casă nu mai aprecia salata de vinete și ajungeam în luna iulie cu un sertar de la congelator plin cu vinete. Risipă de timp, energie și bani așa că am decis să renunț la această tradiție. Anul acesta nu am mai pus pe iarnă vinete dar să vezi drăcie! Culmea, tot familionul numai asta mi-a cerut. Știu că acum se găsesec vinete în orice lună a anului, am luat din supermarket și am copt dar, sincer, mie salata din vinete modificate genetic mi se pare complet lipsită de gust.

        Din vinete din astea iernatice lipsite de sâmburi și aduse de prin Turcia sau Zanzibar fac în schimb o altfel de mâncare. O vânătă, o roșie, o jumătate de ardei, ceapă, usturoi, oregano sau cimbru, sare și piper, toate stropite cu ulei de măsline și puse la microunde 10-15 minute. Iese ceva foarte gustos și care umple toată bucătăria de un miros de mâncărică din care făcea bunica în copilăria mea. Vă spun, este un deliciu, chiar dacă nu sunteți fani vegetale. vinete

        Ce îmi mai place și, tot așa, se prepară la fel de repede, este pasta/ salata de avocado, așa zisul guacamole. Am mai modificat rețeta pe ici, pe colo, în sensul că nu pun usturoi, ca să nu fie greu la stomac și nici roșii că mi se pare că iese prea apos. Doar un avocado zdrobit cu furculița, lămâie, ceapă, coriandru, chilly și sare din belșug. Uns pe pâine prăjită  și nu-ți mai trebuie nimic altceva. avocado

        Din păcate găsesc tot mai greu avocado de calitate. Câteodată se întâmplă să îl las la copt chiar și mai mult de o săptămână și rămâne la fel de tare ca un bolovan. Zice să dacă îl pui lângă o banană se coace mai repede dar nu știu dacă e adevărat pentru că de câte ori am pus banana lângă avocado, m-am trezit că fii-miu a luat-o și a mâncat-o deci nu am reușit să finalizez niciodată acest experiment 🙂

        Mai fac din când în când fasole verde cu maioneză, mai fierb un broccoli la abur dar în rest nu prea mai am idei ce aș putea găti simplu și rapid. A, și mi-e un dor nebun de mazăre verde. De o lună caut la Lidl și nu găsesc (mazărea congelată de la Lidl este cea mai dulce pe care am gustat-o vreodată, o recomand cu cea mai mare încredere). Deci, știu că majoritatea dintre voi aveți bucatarii moderne pe care le-ați făcut ca să fie folosite și nu doar privite, ce sugestii aveți pentru o cină care se poate prepara în 15 minute? Hai, maxim 20 și de preferință fără carne.

Share This:

28 thoughts on “Voi ce mai faceți de mâncare?

  1. Doamna Ioana, va recomand o reteta mexicana, luata acum cativa ani din revista Lidl. Pe atunci chef Florin Dumitrescu mi-a deschis ochii 😂 era vorba de fasolea aia rosie in sos de chili pe care o aduce la Lidl doar in saptamana mexicana 😒. Amestecata cu porumb inghetat sau la conserva, puse intr-o cratita la “calit”, ar fi ca o tocanita. Eu mereu cand mananc combinatia asta prefer sa o mananc cu lipie. Iese ca o Shaorma 😅 De doua ori pe ani cand vine saptamana mexicana trebuie sa fac stock de fasole😂.

    1. Interesant. Oare nu s-ar putea face şi cu conserva obisnuita de fasole rosie la care sa adaugam un pic de chilly?

  2. Icre false cu chia când îmi trebue ceva sa ung pe pâine.
    Spanac: iau o mina mare de spanac, il tai , daca am și leurda e mai bun, pun vreo 10-15 frunze. Pun putin ulei sau unt într-o cratiță, susan , frunzele tăiate , amestec la frunzele alea 1 min-doua , adaug brînză de capra proaspata, amestec, pun capacul si le las cîteva minute pînă frunzele isi reduc volumul si gata mâncarea.
    Paste cu nuci. Mămăligă cu smîntînă. Salate cu ce am prin casa inclusiv morcovi, broccoli si conopida fiarta pe aburi.

    1. Dacă îţi vine să crezi, n-am gustat în viaţa mea leurda. Tot îmi propun să cumpăr odată dar uite că am tot amânat. Doar am mirosit-o în magazin şi mi s-a părut că miroase a usturoi 🙂

          1. Si eu prima dată am mâncat la un restaurant in Germania, unde mi s-a zis ca e ceva verde care creste in pădure. Am studiat apoi internetul si m-am dumirit de unde mirosul tare de usturoi de cîte ori treceam printr-un anumit loc la noi la pădure, am aflat ca asta e leurda nici de ea nu auzisem. Dar la noi in casa ii zicem pe numele nemtesc barlauch , ca asa am invatat-o 🙂 si suna mai bine decit leurda care mi se pare un cuvint urit. De atunci mâncăm de zor, cules de noi din pădure.

          2. Cand am vazut prima data leurda asta, am crezut ca sunt frunze de lacramioare 🙂 Nu seamana deloc cu usturoiul.

  3. Eu sunt la regim, deci nu stau bine la acest capitol. In principiu, trebuie sa mananc legume cu carne sau carne cu salata, fructe si lactate/branzeturi, oua fierte etc.

    Mancaruri rapide: paste cu branza, paste cu sos, omleta cu verdeturi (ceapa verde, spanac), budinca de cartofi, amestec mexican sotat cu putina carne, rasol, branza cu mamaliga, salata greceasca, salata orientala, orez cu legume si ciuperci, ciuperci umplute etc.

  4. Cateva retete pentru care prepararea e rapida:
    – varza calita (varza cruda taiata fideluta, morcov ras, cubulete de ardei, suc de rosii, marar, cimbru, dafin, sare, piper); merge cu mamaliguta,
    – mancarica de cartofi cu legume,
    – orez cu legume facut in stil arabesc (adica: in putin ulei se rumeneste usor o mana de fidea, apoi se adauga orezul spalat, un morcov si un ardei taiat in cubulete mici, sare si se lasa la fiert; cand e aproape gata se acopera cu o farfurie si se mai lasa 5 minute la umflat) Orezul asta nu are gust de pilaf, ci e usor dulceag, mie-mi place foarte mult,
    – piure de cartofi (cu unt si marar) alaturi de legume sote (ardei, morcov, mazare – fierte si apoi trase in tigaie, pentru gust, in putin unt sau ulei de masline),
    – mancarica de ardei copti (daca ai): se caleste usor o ceapa, se adauga vreo 4 rosii mari cubulete, se lasa fiarba un pic, apoi se adauga si ardei coptii taiati fasii, sare si se lasa sa se patrunda; merge cu mamaliguta,
    – ardei copti cu smantana: se pune o lingura de ulei intr-o tigaie, se rumeneste putin o lingura de faina, apoi se adauga smantana, sare si se amesteca bine cu telul in forma de para ca sa nu se faca cocoloase; se adauga ardeii copti taiati fasii si se mai lasa sa fiarba. Sunt deliciosi si merg cu mamaliguta.
    – mancarica de pastai (se undeste un pic de ceapa, apoi se pun pastaile, usturoi, sare si se lasa la fiert; la final se adauga marar). Merge cu mamaliguta.
    – fierbi fasole si o ai pentru a doua zi cand ajungi acasa cand poti da faci o mancarica rapida asa: calesti putin ceapa, apoi pui fasolea fiarta impreuna si cu ceva zeama, strivind unele boabe. Mai adaugi o frunza de dafin si suc de rosii si lasi la fiert. Merge perfect cu mamaliguta.
    Sunt din Moldova, asa ca la mine … aproape toate merg cu mamaliguta :))

    1. Varza calita as manca la orice ora asa de mult imi place dar necesita mult timp pana se face. Din cauza asta de cate ori fac, pregatesc cantitati industriale si apoi pun si la congelator gata facuta.
      De orezul arabesc n-am auzit pana acum și m-ai facut curioasa, cred ca o sa incerc si eu.
      Merci de idei!

  5. Mi se pare o idee foarte interesanta cea cu vinete la microunde, m-as bucura daca ati detalia putin reteta si modul de preparare.
    Pe langa ce s-a mai spus pe aici, as adauga fritatta cu legume, oua si branza, gasiti diverse variante in marele net, salata tacos ii zic eu la un amestec de fasole fiarta, porumb, rosii, ceapa, salata verde, usturoi praf, oregano, ulei, otet balsamic, ceva proteina doar daca tii neaparat(in post merge tofu) si cateva triunghiuri de chips tortilla din porumb(tot la alegere)…eu uneori nu reusesc sa mai prind ceva din salata asta, gasesc castronul gol(am trei adolescenti).

      1. Oh, multumesc, eu nu am stiut, blogul l-am descoperit in toamna trecuta… abia astept sa incerc modalitatea aceasta de a gati vinete!!

  6. Cumpara niste conserve de naut si o cutie de tahini sos (sos de susan).
    In 5 minute daca ai robot de bucatarie faci humus (daca ai suc de lamie si doi-trei catei de usturoi).

    1. Stii de cand imi tot propun sa fac un humus de casa? N-am facut niciodata dar conserve de naut mi-am luat si le tin in frigider. Tocmai m-am uitat la data expirarii si am vazut ca e undeva in 2019. Deci sper sa apuc sa fac pana atunci 🙂

    2. pentru amatorii de hummus (ca mine), mai ieftin (si mai sanatos) ies cu naut cumparat (un kg), pus la umflat de pe o zi pe alta si apoi fiert cateva ore. Atentie ca se umfla ca fasolea. Portionez si congelez, am asa pt 8-10 portii de hummus (noi mancam des…). Cand vreau, scot portia congelata, o las acolo ceva ore si apoi in blender – in 5 min am hummus si ieftin si de calitate.

  7. Mi se pare ca in Fengshui zice ca trebuie aruncate obiectele nefolosite in ultimii 2 sau 3 ani. Dar si eu patesc la fel numai ca m-am “imunizat” si nu mai am pareri de rau. La retete rapide eu folosesc conservaraie. Varza gata murata la borcan, fasolea boabe din conserva. Macar la fasole nici nu mai adaug ceva, o fierb si ii dreg sosul cu ceva condimente si bulion. Daca o mananci cu mamaliga si muraturi merge!

  8. Un sfat garantat, verificat de mine de multe ori, pentru coacerea unui avocado: se pune intr-o punga de hartie impreuna cu un mar. Dupa cateva zile are consistenta potrivita pentru a fi consumat.
    Exista si vreun nutritionist care “consuma” site-ul ? Mi-am permis intrebarea fiindca tema in discutie este legata de inventivitate si talente in bucatarie… Aveti mila de-un oropsit ( adica eu ) care, din motive de intolerante multiple si alte problem digestive, mananca de 4 ani acelasi meniu zilnic, avand baza ( maaaaare ) orez cu legume ( morcovi, patrunjel, ceapa, ardei, dovlecei )

    1. Am mai auzit de metoda asta însă cu o banană pusă alături. Nu am încercat (încă) dar să știi că așa voi face data viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *