Săptămâna mare. Pregătiri de Paști, curățenie, grădini înflorite, lalele și zambile, soare amestecat cu ploi, cumpărături, aglomerație, gânduri de vacanță. Am avut casa plină și niciun moment de plictiseală.
- Am vopsit ouă. Desigur că acesta a fost cel mai important verb al săptămânii și operațiunea a fost mult așteptată de Silvia care, timp de cinci zile, m-a întrebat din oră în oră când vine ziua de joi, Joia mare fiind prin tradiție programată vopsirii ouălor. I s-a părut un eveniment extraordinar și a participat cu toată ființa și îndemânarea de care a dat putință chir dacă de fapt mai mult a încurcat. De dragul copiilor am vopsit și câteva ouă mici de prepeliță care au ieșit adorabil.
- Am tuns-o pe Ruxandra, adică așa a concluzionat Cristina pe Facebook după ce eu doar am îndreptat bretonul fetei pentru că, de fapt, hair stylingul fusese început de ea. Dar se pare că există o tradiție, și nu doar la noi în familie, ca bunicii să-și tundă nepoții. La noi, fără exagerare, s-a discutat subiectul ani de zile mai la nervi, mai în glumă după ce părinții mei, deci bunicii Cristinei, au tuns-o atunci când pe la vreo 4-5 ani au luat-o cu ei în vacanță. Oricum mie mi se pare că am făcut o treabă bună 🙂
- Am cumpărat bilete de avion pentru un city break pe care o să îl facem de ziua mea cu destinația Dublin. Excursiile sunt cele mai frumoase cadouri pe care le pot primi, cele care mă bucură cel mai tare și care îmi vor rămâne pentru totdeauna, chiar și după ce nu o să mai fiu. O să stăm trei zile, de vinerea până lunea și dacă aveți sugestii cu ce am putea face acolo, nu ezitați să-mi lăsați în comentarii. Abia aștept să mă văd pe pământ irlandez și să beau o bere Guinness acasă la mama ei.
- Nu am citit nimic, nici filme nu am văzut și nu e de mirare avînd în vedere că am fost tot timpul cu bambinele care nu îți dau momente de respiro. Sau dacă ți le iei, e pe riscul tău 🙂 O secundă doar am fost neatentă și m-am trezit cu o gaură în ecranul telefonului. O găurică, de fapt, pe care nu știu care dintre ele a realizat-o și nici cu ce instrument pentru că arată ca și când ar fi o înțepătură de vârf de ac ceea ce cu siguranță fetele nu au avut la dispoziție. Degeaba am investigat cazul pentru că evident nimeni nu mai știe nimic 🙂 Este posibil deci ca gaura să se fi creat de una singură.
- Am găsit cea mai simplă soluție de a curăța cana de încălzit apa (fierbătorul) care se umpluse de depuneri de calcar. Nu numai că arăta urât dar, mai grav, atunci când turnam apa se desprindeau coji de depuneri care cădeau în pahar. Știu că există în comerț tot felul de pliculețe pentru detartrajul destinat special electrocasnicelor dar de data asta am ales metoda extremă: Cillit Bang. Am pulverizat în aparat, am lăsat soluția să acționeze un sfert de oră apoi am adăugat apă și am lăsat-o să fiarbă după care am am clătit cana de trei, patru ori cu apă curată. A ieșit ca nouă cu costuri minime. La noi la robinet curge o apa dura provenită din stratul de apă freatică, este adevărat că foarte bună la gust dar cu efecte devastatoare asupra electrocasnicelor.
- Am ales ca pentru masa de Paști să fac un meniu simplu, adică o supă, o friptură de porc și multă salată verde. Dacă acum nu mâncăm verdețuri, atunci când? Nici prin cap nu mi-a trecut să mai fac sarmale, doar abia luna trecută le-am terminat pe cele de la Crăciun ținute la congelator 🙂 Și tot în congelator am ținut și un cozonac cu nucă care s-a păstrat perfect de zici că era proaspăt. Tot secretul este ca atunci când îl decongelezi să o faci treptat și ”natural” adică nu la microunde pentru că altfel se usucă foarte tare. M-am săturat de gătit mâncăruri sofisticate care te țin cu orele în bucătărie (de fapt nu știu de ce spun că ”m-am săturat” pentru că niciodată n-am fost genul care să aspire la titlul de master chef). O friptură presărată cu ierburi aromatice și băgată la foc mic la cuptor este delicioasă și cu siguranță nu are cum să nu îți iasă. Simplu ca bună ziua. Singurul lucru care îmi lipsește ca să nu mă mai obosesc deloc este un cuptor incororabil beko, pe care să îl amplasez la înălțimea blatului din bucătărie ca să nu mai trebuiască nici măcar să mă aplec 🙂 Nu e chiar o glumă ci, din punct de vedere ergonomic, asta mi se pare chiar o idee uimitoare pe care am văzut-o prima oară în filmele americane.
- Mi-am depus actele pentru pașaport și în două săptămâni o să am unul nou-nouț. Electronic, cu cip, cu amprente și cu tot ce trebuie ca să mă plimb în toată lumea și să nu mai pățesc ca anul trecut când era să fac infarct înainte de plecarea în Canada când neavând pașaport electronic (ci unul simplu, de tip vechi), m-am pomenit cu două zile înainte de decolare că am nevoie de viză. Pe de altă parte, nu știu ce se va întâmpla cu Brexitul și când o să-i apuce pe englezi să nu mai accepte cărți de identitate la intrarea în Regat. Mai bine să fiu pregătită decât să mă ia prin surprindere. Mă bucur că s-a trecut din nou la valabilitatea pe 10 ani și că am prins această modificare.
Cam astea sunt noutățile, nimic spectaculos sau surprinzător. Mă bucur de normalitate, ceea ce vă doresc și vouă, sper să aveți cu toții sărbători frumoase cu liniște și bucurie, să fiți sănătoși și optimiști și să ne auzim cu bine.
Cel mai simplu mod de a scapa de calcarul din fierbator este sa pui apa + otet in cantitati aprox. egale, cand sa acoperi fundul fierbatorului si sa dai drumul la fierbator, sa incalzeasca lichidul. Otetul dizolva calcarul.
Exact. Eu nu ma mai obosesc nici sa il încălzesc dupa ce am pus otet. Sau, cu aceleași rezultate: frec cu restul de la lamaie dupa ce am facut limonada.
Ce mare a crescut Ruxandra!
Cuptorul meu e incorporabil, dar la inaltime obisnuita: cat avem bucătăria asta si n-o schimbam, e bun si asa. Pe mine m-a mirat prima data ce bine e izolat totul, de nu se incalzeste nimic din dulapurile de langa.
Si eu fac friptura de porc la foc mic, dar într-o zi o sa avem tocăniță de miel. De cand se fac sarmale de Pasti? Eu stiam ca se fac pentru Craciun. Mai am o portie-doua in congelator, ma gandeam sa le lichidez rapid.
Sarbatori fericite si voua!
Foarte frumos Dublinul am fost anul trecut în octombrie tot 3 zile și am prinsă o vreme superbă deși luna în care am fost nu promitea căldură și soare. Recomand de vizitat fabrica de bere Guinness, Trinity Collage unde au biblioteca , catedrala San Patrick și recomand sa vă luați o excursie de o zi la New Grange merita experiența și excursia .
Sunt pusa pe studiu 🙂 Multumesc de recomandari!
Sărbători fericite și tie! Să fii sănătoasă și sa continui sa ne povestești experientele tale pe acest blog. Imi încântă mintea si sufletul.
Sărbători linistite va doresc!
Foarte frumos ti-au iesit ouale ! La anul o sa vopsesc si eu citeva de prepelita. Ruxandra e frumusica foc si-i sta foarte bine cu breton ! Si eu am facut o tava de friptura de pui la cuptor ca e mai comod dar e si foarte gustoasa gatita asa. Iti doresc un Paste fericit cu lumina in suflet si in gind !
Sper că te duci în Dublin mai spre vară, noi în perioada 11-14 aprilie am prins o vreme groaznică. În afară de obiectivele turistice cunoscute, îți recomand și închisoarea asta https://kilmainhamgaol.admit-one.eu, are o poveste f interesantă și noi am prins un super ghid, f dedicat omul. Musai însă să iei biletele dinainte.
Dacă vrei să te plimbi un pic în natură, foarte frumos este la Glendalough Monastic Site, sunt trasee de 45 min-1h, vezi și niște ruine, oi și o cascadă, un peisaj rural irlandez, doar că nu cred că poți ajunge altfel decât cu mașina.
Foarte fain este și Malahide Castle ce aparține uneia dintre cele mai vechi familii nobile din Irlanda. Este în afara Dublinului, dar sunt și autobuze care merg acolo și este inclusă intrarea și în Dublin pass dacă îți iei.
Multumesc, am notat sugestiile tale. Mergem in iunie dar stiu ca, la fel ca in Anglia, vremea poate sa fie mizerabila.
Hristos a inviat! ti pup!
Am fost in anglia la tzara prin satuce si locuri linistite si curate (Lake district) si toata vacanta la tine m-am gandit. E frumoasa tzara aia!
Adevarat c-a inviat! N-am fost (inca) in Lake District dar stiu ca e o zona foarte frumoasa.
cat despre ce facusi tu de Paste, asa si mi se pare firesc o sarbatoare: cu timp de suflet si nu de ostenit cu treburi superficiale.
In bucatarie pe mine ma stii, o lenesa, fuge de mancaruri ce iau mai mult de 15 min in bucatarie :). De Pastele asta avui musafiri asa ca am pus 2 iepuri la foc mic, oua rosii rapid facute cu chimicale (nu avui timp sa cumpar coji de ceapa asa ca am folosit un plic chimicos de vopsit oua expirat ce zacea pe acolo si nu am nicio remuscare), comandat cu 3 sapt. inainte la o patiserie pt cozonaci si pasca (stiam ca plecam si ca vin musafiri imediat) asa ca am facut comanda din timp.
Ma bucura ce zici despre cozonacii congelati. Eu nu fac (nu imi ies aspectuosi iar munca e…) dar am o romanca faina si priceputa la care o sa comand 4-5 cozonaci si sa ii portionez in jumatati si congelez. Cum am periodic musafiri, sa vezi ce ii dau pe spate pe toti :))) . Imi pare rau ca nu am stiut de asta inainte de Paste, ea a fost plecata asa ca am ajuns la comertz. Cu asa informatie ma pot pregati cu o luna inainte de sarbatori si sa nu iau cozonaci la suprapretz cand romanca mea faina e deja booked 😀 . (mie nu imi plac dar colocatarii da).
Anul asta am descoperit ca nu trebe făcut stoc de coji de ceapa. Sâmbătă am luat ceapă pt tocăniță de miel, am mai ricait pe acolo dupa ceva coji, le-am luat si pe ele. Am trecut si pe la cafenea, ca de obicei 🙂 Simbata dupa-masa am facut un tort (padurea neagra) si cozonaci baigli (4 într-o tava) deci nu prea m-am obosit. Sotul a facut tocăniță. Si cat eram la bucatarie am pus ouăle cu cojile si apa si spre surpriza mea s-au colorat perfect desi nu erau cine stie cate coji. Partea buna e ca am pus cojile de ceapa la compost iar cojile de oua tot la compost s-au dus. Chimicale nu mai am, asa ca alternativa erau niste vopsele naturale de la Alnatura, care stiam din experiența ca nu-s bune de nimic 🙂
Si marti am sters-o nu departe de voi, o femeie, si ne-am facut de cap 2 zile la Bruges. Am mancat la 2 restaurante super. Si am venit cu ciocolata 🙂
Cozonaci stiu ca tin f bine congelati, dar de mult n-am apucat sa ii congelez, ca se mananca. Colegii mei de serviciu, daca ii intreb ce prajitura sa aduc, imi cer ruloul cu nuca, ba chiar o colega pronunța f bine “cozonac”.
Pentru mine cele mai frumoase sarbatori sunt cele petrecute in excursii, nu conteaza cat de departe de casa sunt, ideea e sa nu stau acasa 🙂 Bine ati facut!
Vaaaai, ce-ai facut cu iepurasii??? i-ai fript? nu pot sa ma gandesc sa mananc iepure, mi se pare ca asa de mult seamana cu pisicile, e ca si cand mi-as manca pisica :))))
Ba mie de Sarbatori imi trebuie sa stau acasa. Asa am plecat doar a 3a zi, am stat mai mult acasa 🙂
Credeam ca numai eu gandesc asa despre iepurasi. Exact asta mi se pare si mie, asa ca nu gătesc. Am avut o tentativa, nu era rau, dar…prea ciudata senzatia. Si nici cal n-as putea manca, tot psihologica e cauza.
:))) e tipic romaneasca chestia asta cu tunsul, si mie au incercat bunicii sa-mi tunda copilul, dar l-am avertizat de acasa sa nu cedeze, asa ca nu au reusit
Noi am fost musafiri de sarbatori, si am reusit sa mananc din toate bunatatile fara sa ma ingras deloc. Am mancat si cozonac si pasca si sarmale si miel, foarte bune, dar eu nu as sta atatea ore in bucatarie, pt o felie de cozonac cat pot fizic sa mananc, nu stau ore in sir sa fac ever. De Pastele catolic, cand am avut liber, am iesit la plaja si am mancat la o terasa, am ajuns acasa odihniti si relaxati, ce castig as fi avut daca ma zdrobeam, tot impreuna am mancat, viata nu e despre burta 🙂 la cata carne am vazut vacanta asta am zis ca in urmatoarea luna mananc vegetarian, mi se face greata numai cand imi amintesc…
Nici mie nu-mi mai trebuie carne trei luni de-acum incolo si e bine ca e plina piata de verdeturi si de cas proaspat 🙂