O ploaie amărâtă nu încurcă planurile

        Am găsit pe Facebook un grup care se numește Vacanțe do it yourself, un grup cu oameni faini (în marea lor majoritate), evident pasionați de călătorii și unde găsesc o mulțime de informații utile, așa zisele tips and tricks legate de cele mai diverse destinații. Oamenii pun uneori tot felul de întrebări ciudate, împărtășesc experiențele atât pozitive cât și cele negative, vorbesc deschis despre costuri și îți dau o grămadă de idei despre locuri de vizitat sau despre lucruri de făcut. Sunt călători începând de la genul care adoră all inclusive până la genul hippie care n-ar ieși din camping nici morți, călători la business class sau alții care fac turul lumii pe bicicletă, montaniarzi scormonitori în creierii peșterilor până la amatori de croaziere luxoase, tineri care își cară bebelușii în mănducă pe drumurile din Thailanda până la octogenari cu spiritul tânăr care știu în continuare cum să se bucure de viață. Pe toți însă îi leagă pasiunea pentru călătorii.

        Ceea ce mă intrigă însă, și nu doar în cadrul acestui grup ci în general, este frica de fenomenele meteorologice și aici nu mă refer la condiții extreme care ar pune în pericol viața, nu, nu e nici pe departe vorba de uragane, furtuni, geruri siberiene sau căderi de zăpadă care să blocheze drumuri, e vorba doar de simple ploi. O teamă atavică de ploi care se întâmplă ca în unele țări să fie mult mai dese decât în Românica noastră și care pe unii îi sperie în așa hal încât sunt în stare să renunțe la a vedea orașele propuse pe itinerarul inițial.

        Bună, dragilor! plecăm joi la Bruxelles pentru 3 zile pline… și vremea se pare ca va fi ploioasă :(… ce am putea face? Planul era să mergem în Rotterdam într-o zi, eventual și Amsterdam în alta… dar suntem în pană de idei pe o asemenea vreme… Ne ajutați? 🙂

        Acesta e un exemplu de postare în care teama de ploaie mă face să mă gândesc dacă femeia care a scris-o a auzit vreodată că s-a inventat umbrela sau că, mai nou, există tot felul de materiale impermeabile din care se fac geci  ușoare ca fulgul pe care le porți fără să le simți și fără să-ți țină mâinile ocupate. Trăim totuși în secolul XXI și cred că am depășit demult stadiul de oameni ai peșterilor când, dacă te prindea ploaia te uda până la piele iar hainele nu ți uscau nici în trei zile. Așa că de unde până unde frica asta? Drept să spun, dacă ar fi de ales între două ”rele”, adică de a călători pe ploaie sau a călători pe caniculă, aș alege întotdeauna prima variantă. După cum spuneam, de ploaie te ferești ușor dar de caniculă nu prea ai cum te ascunde decât intrând la adăpostul aerului condiționat, eventual într-un mall 🙂 Și e păcat să pierzi vremea prin mall-uri când pe lumea asta sunt atâtea de văzut iar acum, slavă Domnului, se găsesc de toate și la noi. Nu mai e ca acum 20 de ani când, odată ajuns în occident, ziceai că ți-a pus Dumnezeu mâna în cap văzând bogăția de mărfuri de care erau pline rafturile magazinelor și era de neconceput să ratezi ocazia de a veni acasă cu niscaiva cosmetice de firmă, o pereche de ochelari ray-ban și ceva parfumuri barbatesti cu care să-ți dai gata soțul de Crăciun sau de ziua lui.

        Dar totuși, decât să stai ascuns în mall de teamă că te udă ploaia, nu mai bine îți vezi de planurile tale mergând înainte? M-am surprins de multe ori uitându-mă la englezii obișnuiți cu clima umedă din insulă și nu i-am văzut niciodată fugind ca disperații să se ascundă atunci când începe să picure. Dar ce spun eu ”fugind”… nu i-am văzut nici măcar grăbind pasul. Calmul lor proverbial îi face cel mult să își deschidă tacticos umbrela dar și asta doar atunci când începe să toarne cu găleata, în rest n-au nicio treabă…

        Desigur că și eu prefer cerul senin și un soare zâmbitor dar am făcut excursii minunate cu amintiri de neuitat și pe ploaie, fără să mă indispun și fără să îmi stric ziua din cauza norilor grei. Plimbarea pe Sea Wall de la Dawlish Warren, un  orășel  din  sudul  Angliei,  a fost  o experiență unică  deși  a plouat  din  prima  până în  ultima  clipă.  Sau  poate  tocmai  de  aceea  🙂

        Voi  ce  faceți  când  plouă?  înfruntați  vremea  sau vă  retrageți  în  bârlog?

Share This:

6 thoughts on “O ploaie amărâtă nu încurcă planurile

 1. Si eu aleg timpul ploios, chiar imi place sa ma plimb prin ploaie. Canicula imi face rau , la fel si vremea friguroasa ! In iunie am fost in tarile nordice, cunostintele ne-au sfatuit sa ne luam lucruri groase ca acolo e frig dar noi am cautat pe net si am gasit statistica pe mai multi ani in urma si aratau 25 – 28 grade, deci nici vorba de frig asa ca ne-am luat imbracaminte pe masura. Cind ne-am intors ne-au intrebat daca ne-a fost frig ! Dar au si ei vara, le-am raspuns eu triumfatoare,hihi ! norvegienii stateau in fata blocului si faceau plaja, asta e sportul lor numarul doi, sa adune in corp vitamina D pentru lunile de iarna!

  1. Canicula mi se pare greu de suportat si nu-mi face nicio placere sa vizitez obiective turistice cu limba scoasa de-un cot… dar nici gerul Bobotezei nu e chiar placut 🙂

 2. Astia de la bruxelles si rotherdam si Amsterdam sunt mancati. Zau. Ca ploua 180 zile pe an, nici umbrele sau geaca cu gluga nu s-au inventat :))
  P.S. la ce vanturi sunt pe aici, umbrela e inutila. Speaking from experience 🙂

 3. Sunt și eu pe grupul acela și-mi face zilnic poftă de vacanțe 😀 Dar mă și enervează adesea, nu pot să cred cum unii oameni nu sunt în stare să caute niște informații care s-ar găsi la o minimă căutare pe net. Serios, unele întrebări sunt de-a dreptul prostești și nu știu cum oamenii ăia se descurcă în călătorii, mai ales dacă îi mai prinde și vreo ploaie 😀 Sunt așa de multe cazuri de „posmagi muiați” încât uneori mă abțin cu greu să nu fiu nepoliticoasă.
  Cât despre vreme…plouă, ninge, soare, tot înainte. Sunt și muzee în călătorii, sunt și spa-uri, restaurante, o grămadă de lucruri de făcut, chiar dacă toarnă cu găleata.

  1. nu puteai zice mai bine decat mine :))
   (am iesit de pe grupul ala, si zau ca nu imi lipseste nimic, dar da, unii oameni intreaba doar ca sa intrebe…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *