Unde ne sunt meseriașii?

        Deci. Încep cu un ”deci” al cărui rost în mod normal și logic în orice scriere, ar fi introducerea unei concluzii… dar parcă nimic în jurul meu nu mai este nici normal, nici logic și totul pare a fi făcut de mântuială așa că mă încadrez și eu în rândul lumii începând să scriu un articol ca un semi-agramat. Am avut azi drum la poștă și ce-am văzut azi acolo mi s-a părut de râsu-plânsu de îmi venea să-mi fac cruci cu amândouă mâinile și nu, nu este vorba de poveștile cu cozile interminabile sau cu completarea formularelor lipsite de sens, povești de care este plin internetul. E mult mai rău, Doreii de la poștă au luat măsuri anticovid pentru a proteja angajații care lucrează cu publicul la ghișeu și au montat panouri de plexiglas. Nimic rău în asta, veți spune probabil, dar cum o imagine valorează cât o mie de cuvinte, vă las mai jos poza definitorie a geniului care a bifat îndeplinirea acestei sarcini.

        Și pentru a vă da mai bine seama despre ce vorbesc, am trasat cu roșu conturul panoului de plexiglas chiar dacă probabil v-ați dat seama unde se află pentru că se vede că acesta reflectă lumina. Pe un ghișeu lung de trei metri stă cocoțat singuratic un dreptunghi de plastic de vreo 80 de cm în timp ce covidul se flutură cu grație prin stânga și prin dreapta că doar doamna funcționară nu are pe unde să preia pachetele, pachețelele sau chiar scrisorile mai voluminoase. Dar ce să vezi, în viziunea celor de la poștă suntem protejați și unii și alții, clienți și angajați. E ca în bancul ală cu ”noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”.

        Mi se pare că oriunde mă uit, oriunde întorc capul totul se face în dorul lelii și nimic nu se mai îndreaptă înspre profesionalism indiferent de domeniu începând de la tezele de doctorat plagiate la greu și coborând până la bordurile strâmbe de la toate trotuarele sau curățenia precară de pe holurile spitalelor. S-a tot spus că adevărații meseriași au plecat din țară. Meseriași în sensul propriu al cuvântului, oameni care se pricep le meseria lor, care sunt serioși, verificați și care pot fi oricând recomandați pentru o lucrare. Aș putea să scriu un scenariu de film cu aventurile prin care am trecut în momentul în care m-am hotărât să schimb o ușă interioară și dracii pe  care i-am avut timp de 6 (șase) luni de zile până s-a finalizat ”lucrarea”. Am stat cu ușa proptită pe niște scândurele și cu zugrăveala căzută că nici nu îmi mai venea să mă întorc acasă dar sunt ferm convinsă că și voi aveți astfel de povești de groază.

        Nu este deci de mirare că ezit acum să mă apuc de reamenajarea băii deși este scadent. Am găsit o gresie pentru baie foarte potrivită – mată și închisă la culoare, deci exact invers de cum este acum, lucioasă și gălbuie (logic, nu?) și drept să zic nu-mi vine să mă arunc la cumpărături până nu știu sigur că am cu cine lucra iar ca să schimb doar partea de mobilier de baie parcă nu are rost. Vreau totul sau nimic 🙂

        În orice caz, decât să mai dau peste vreun meseriaș ca cel cu ușa, mai bine mă uit la tutoriale pe YouTube până voi fi în stare să renovez singură baia. Ce, n-ați mai auzit de corporatiste care și-au dat brusc demisia și s-au făcut cofetărese? sau hair-styliste? și încă ce povești de succes au!

 

Share This:

One thought on “Unde ne sunt meseriașii?

  1. Pentru situatia de fata mai degraba este vinovata conducerea oficiului postal respectiv sau acea persoana cu drept de decizie de la posta care a acceptat (sau poate indicat) ca panoul de plexiglas sa fie realizat in acest mod. Pentru ca panoul acesta arata bine, are un suport solid, taiat frumos, de aceea cred ca mai degraba vinovatul e la posta.
    Panouri de plexiglas avem si noi la serviciu (lucrez intr-o universitate de stat). Au fost executate de o firma specializata care a venit in birouri si a facut masuratori, respectand cerintele fiecaruia (unii au vrut sa aiba protejate toate lateralele biroului + o fanta pentru documente, altii au vrut plexiglas doar pe o parte etc.)
    In ceea ce priveste mesterii am si exemple rele, si bune.
    Rau: acum aproape 15 ani in urma renovarii baii am inundat vecina de dedesubt si asa am zugravit apoi si baia vecinei. 😀
    Bun: acum vreo 4 ani am gasit un mester bun, la locul lui, de incredere, care ne-a renovat bucataria, holul si sufrageria si a montat si usile noi peste tot. Am avut incredere in el, i-am dat cheia si l-am lasat singur in casa cat timp eram la serviciu. A facut o treaba foarte buna (si n-a disparut nimic din casa). Din pacate locuiesc in coltul opus al tarii, nu in Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *