Dați 1 leu pentru spital

        Nu cred că există român care să nu recunoască emblema culturală a Capitalei și chiar a țării, adică Ateneul Român. Interesant este că în Larousse-ul ilustrat (care în trecut ținea locul google-ului de azi), multă vreme singura fotografie care apărea pentru București a fost Ateneul. Dar noi cu toții îl știm de pe vechile bancnote de 100 de lei sau de pe cele de 5 lei pe care le folosim în prezent.  
        Cu îndemnul ”Dați un leu pentru Ateneu!” au fost strânși peste 500.000 de lei de aur care, împreună cu alte donații, au dus la începerea lucrărilor în 1886. Lucrările au durat doar doi ani pentru că totul merge ca uns atunci când ai bani la dispoziție. Și a ieșit un lucru minunat. Cât de mândri și de mulțumiți trebuie să se fi simțit oamenii simpli atunci când, acum o sută și ceva de ani, se plimbau prin fața Ateneului știind că și ei au contribuit la ridicarea acestuia donând un leu. Un leu pe care dacă l-ar fi ținut în buzunar nu le-ar fi schimbat cu nimic viața. Un leu pe care dacă l-au pus lângă alți lei, au schimbat imaginea unei țări și au adus multă bucurie în sufletul a mii și mii de oameni care, în ambianța fastuoasă au participat la concerte și expoziții de artă.
      Cel mai probabil de aici s-a inspirat grupul de entuziaști care, la începutul acestui an, a demarat proiectul 1 Leu, un proiect ce unora li s-ar putea părea nebunesc dar pe care eu îl văd perfect realizabil: cel al construirii unui spital privat pentru copii, un centru medical de oncologie și hematologie pediatrică.
        Proiectul ar putea deveni realitate în trei ani dacă fiecare român care trăieşte în această ţară ar dona 1 leu o dată la 9 luni. S-ar strânge astfel 80.000.000 lei. Acești bani ar acoperi achiziţionarea unui teren de aproximativ 1,5 hectare, o construcţie de aproximativ 7.000 mp, cu secţie de radioterapie şi transplant medular, cu laborator propriu, cu două săli de operaţie şi echipamente de ultimă generaţie ca dotare. Costul acesta înseamnă proiectul de la zero până în momentul în care spitalul va începe să funcţioneze.         

     Interacțiunea cu statul va fi redusă la minim iar fundația care va asigura funcționarea spitalului nu va avea ca scop obținerea de profit. Deja s-au anunțat medici care vor veni să lucreze pro bono și sunt sigură că pe parcurs vor apărea tot mai mulți voluntari care vor dori să dea o mână de ajutor. Dar primul pas este ridicarea spitalului.

        Nu vreau să vă povestesc acum despre cazuri sfâșietoare de cancer la copii și nici nu vreau să revăd imaginile cu copii de 2-3 ani cu branula în mânuță, fără niciun fir de păr, conectați la aparatele de perfuzie dar totuși jucându-se pe holurile spitalelor de oncologie. În fiecare zi apar astfel de informații la televizor și tuturor ni se rupe inima. Și totuși peste 80% din cazul cancerelor la copii pot fi vindecate iar acum vreau să vedem ce putem face împreună. Poate că 1 leu înseamnă o picătură într-un ocean dar oceanul e făcut din picături. 

        Dacă doriți să vă implicați în acest proiect, dacă simțiți că vă puteți lipsi de 1 leu pentru a da o șansă unor copii care au avut neșansa de a se îmbolnăvi de cancer, puteți face acest lucru depunând în contul RO38RNCB0088145640110002 deschis la Banca Comercială Română pe numele Asociației 1 leu. Iar dacă vreți să faceți un adevărat gest de mărinimie care nu vă costă absolut nimic puteți redirecționa 2% din impozitul pe venit către acestă asociație. Formularul îl găsiți aici și puteți să-l depuneți direct la Administrația Financiară sau îl puteți trimite prin poștă. 

        Haideți să nu mai așteptăm ca statul român să construiască acest spital. Am așteptat deja prea mulți ani în zadar și prea multe vieți micuțe s-au pierdut deja…


Share This:

7 thoughts on “Dați 1 leu pentru spital

  1. reacția ta promptă, atunci când am vorbit prima oară despre acest proiect m-a surprins plăcut. știam că vei scrie, dar tot îți mulțumesc.
    pentru că om cu om și leu cu leu!

  2. o prietena vrea sa schimbe paturi si lenjerii pt sectia oncologie copii. S-au gasit cateva mamici sa doneze bani de material, 2 mamici care cos lenjeriile de pat. Un gest simplu care imbunatateste putin viata copiiilor.

    La tara o cunostinta zicea ca oamenii din sat s-au mobilizat si reparat si zugravit dispensarul medical.

    1. Atât de mult contează aceste gesturi. Dacă fiecare din noi am face puțin s-ar vedea imediat rezultatele dar din păcare suntem prea mulți care ne complacem în pasivitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *