3 lucruri de care țin cont atunci când fac cumpărături online

        Nu am mai fost într-un mall ca să fac cumpărături dinainte de pandemie. De intrat, am intrat, e adevărat, însă am ajuns doar la zona cu mâncare. Nici nu mai țin minte cum e să colinzi magazinele super aglomerate și să cumperi sub impulsul momentului mai ales în perioada reducerilor (e bine totuși că am reușit să scap de viciul ăsta). Ce îmi aduc totuși aminte și nu cred că s-a schimbat între timp e muzica ce bubuia de parcă erai în club de nu te mai înțelegeai om cu persoană, e drept că nu în toate magazinele dar în multe. Cred că acesta era lucrul care mă deranja cel mai tare și nu i-am înțeles niciodată rostul. Oricum, obligat-forțat, când a început lockdown-ul am renunțat la ieșirile la mall și pentru că am constatat că shoppingul online este mult mai eficient, nu am mai revenit niciodată. Sunt extrem de mulțumită de tot ceea ce cumpăr, mi se pare că sunt mult mai chibzuită, nu mai umplu dulapurile cu lucruri inutile și relația mea cu banii s-a îmbunătățit simțitor. Dacă ar fi să sintetizez, cred că aceste trei lucruri, învățate din proprie experiență, m-au adus la starea de mulțumire de acum.

  1. Reducerile pe care, desigur, le vânează toată lumea, sunt reale. Cum de știu asta? foarte simplu, pentru că prețurile la tot ceea ce îmi pun în ”favorite” pe indiferent ce site, mi le notez. Fie  fac print screen-uri, fie îmi scriu în agendă tot ceea ce mă interesează. Și à propos, cu ocazia asta am găsit și o mare utilitate agendelor pe care ani de le zile le-am aruncat la gunoi la sfârșitul anului aproape goale 🙂
  2. Citesc descrierea produsului de o sută de ori. Nu o dată, nu de zece ori ci de o sută 🙂 Sunt uneori amănunte care pot să-ți scape atunci când te uiți la poză, cum ar fi o rochie care are buzunare laterale. Dacă modelul fotografiat nu are mâinile în buzunare, nu îți dai seama de acest lucru,  adică nu ”te prinzi” că are buzunare, dar dacă citești tot, poți să iei decizia corectă. Mie, de exemplu, nu îmi plac aceste buzunare pentru că mi se pare că îmi adaugă un surplus de material pe șolduri, adică exact acolo unde nu am nevoie. Dar să nu mă refer numai la haine și să dau un alt exemplu, lenjerii de pat. Desigur că primul lucru la care te uiți sunt dimensiunile, dar pentru mine nu e suficient. De când am cumpărat o lenjerie de pat al cărei plic de plapumă se închidea cu capse, am jurat să nu mai fac greșeala asta. Tot timpul capsele se desfac și patul are un aspect dezordonat, deci pentru mine sistemul de închidere cu nasturi va rămâne sfânt 🙂 Și în afară de descrierea produsului citesc toate review-urile lăsate de clienții care au cumpărat înaintea mea. De ce să nu profit de experiența acestora mai ales că de cele mai  multe ori aflu lucruri la care nici măcar nu m-aș fi gândit. Îți spune copilul că vrea un Monopoly, te uiți în secțiunea de jocuri de societate și rămâi blocat constatând că există zeci de variante iar tu habar nu ai pe care să o alegi. Dacă nu există review-uri cuprinzătoare pe site-ul comerciantului, cu siguranță în astfel de cazuri găsești forumuri ale pasionaților de acest joc unde ți se dă mură-n gură tot ceea ce are în plus (sau în minus) fiecare versiune și care este cea mai potrivită pentru un copil de 10 ani. Ca să concluzionez, aș putea să fac o paralelă și să spun că exact așa cum făceam la examene unde citeam cerința de câteva ori ca să fiu sigură că am înțeles, la fel procedez și atunci când cumpăr online. Citesc și recitesc până sunt sigură că nu mi-a scăpat nimic.
  3. And last but not least… returnez TOT ceea ce nu mi se potrivește fără să accept nici cel mai mic compromis. Că poate mai slăbesc, că poate se lasă, că poate îl fac cadou… Nu. Dacă produsul nu e de nota 10, îl dau înapoi pentru că piața e plină de marfă și oricând pot găsi o altă variantă care va fi perfectă din toate punctele de vedere și astfel nu am nicio dezamăgire. Politica de retur funcționează din ce în ce mai bine la toate magazinele așa că, de ce nu?

        Voi cum vă faceți de obicei cumpărăturile? V-a prins online-ul sau încă vreți să pipăiți materialul? 🙂

Share This:

Read More

Prieteni virtuali – dezamăgiri reale

        Nu există relații perfecte în care totul să fie roz și pufos de dimineața până seara și de primăvara până toamna și când spun relație nu mă refer numai la poveștile de dragoste ci și la prietenii, relații între colegi, rude sau vecini și, în general, la orice fel de interacțiuni umane. Se spune că prietenii ți-i alegi iar rudele… cum ți le dă Dumnezeu. În consecință, vrei, nu vrei, de rude e destul de dificil să te rupi, în schimb de prietenii pe care ți i-ai ales te poți despărți mult mai ușor. Teoretic. Pentru că practic, dacă ții la ei cu adevărat, de multe ori ești nevoit să le suporți toanele, să faci mici compromisuri, să închizi ochii la amănunte care nu îți sunt pe plac și să treci prin tot felul de frecușuri. Cel puțin mie asta mi se întâmplat mereu pentru că sunt genul care lupt pentru păstrarea bunelor relații și nu întorc spatele la cea mai mică supărare.

        Ideea este că de când cu online-ul, am relativ mulți prieteni virtuali, pe care deci nu i-am întâlnit niciodată față în față, dar cu care ”socializez” mai mult decât cu cei din viața reală. Împărtășim valori comune, avem pasiuni asemănătoare, ne plac aceleași cărți și aceleași filme, pe scurt avem o ”chimie” care ne leagă. Unul dintre acești prieteni, sau mai degrabă ”una” pentru că este vorba de o fată, m-a surprins într-un mod neplăcut într-una din zilele trecute când, pe contul ei de Instagram, a postat un fel de ghid al conversației, că nu știu cum să îi spun altfel, în care trasa niște direcții către care ar trebui să se îndrepte întrebările adresate unei proaspete mămici încă neobișnuită cu greutățile aduse de un nou născut cum ar fi lipsa somnului, depresia post natală sau toate grijile pe care le aduce un bebe mic, griji care te năpădesc, după cum majoritatea dintre noi știm, mai rău decât dacă te-ar lovi trenul. Dar ce spun eu că trasa ”direcții”, era  de fapt o listă foarte concretă, clară și bine stabilită cu întrebări din care să alegi fără să te abați de la subiect astfel încât partenera de discuție să nu se simtă lezată, stingherită sau în imposibilitatea de a răspunde, în acest caz, după cum bine v-ați dat seama, partenera de discuție fiind chiar ea, autoarea mini-eseului. Era un fel de punere în scenă a unui dialog pe care ea îl considera ideal și nu doar că sugera urmăritorilor ei, ci le spunea foarte răspicat și tăios ce să îi spunem și ce să nu. Ce să o întrebăm și ce să evităm ba chiar, în ipoteza în care pe viitor va solicita sfaturi, ce fel de sfaturi să oferim. Nu așa după cum ne taie capul ci după ce i-ar plăcea ei să audă.

        Dacă nu aș fi apreciat-o atât de mult de fata asta până acum și dacă nu i-aș cunoaște calitățile, în secunda doi i-aș fi dat unfollow dar așa, parcă am stat un pic în cumpănă și am cântărit mai bine situația gândindu-mă că poate trece prin cea mai grea perioadă din viața ei și nu știe cum să facă față situației. Deși, dacă stau bine să mă gândesc, a avut perioade mult mai grele care au pus-o la mari încercări. S-a luptat ani de zile cu infertilitatea și pe când credea că visul i s-a împlinit, a avut o pierdere de sarcină care a fost devastatoare. Ce am apreciat atunci foarte mult la ea a fost faptul că voia din tot sufletul ca, povestind experiența ei, să ajute alte femei să depășească astfel de situații și să știe că nu sunt singure pe lume, că există multe situații similare și chiar dacă nu sunt identice, există soluții și sprijin pentru a trece peste. În anii de infertilitate a postat foarte mult, foarte des și foarte documentat nu numai despre această problemă a ei dar și despre starea de sănătate în ansamblu și despre factorii care o determină începând de la alimentație, apă, stres, poluare, mișcare sau odihnă. Este adevărat că uneori pentru unii era, așa cum spun englezii, TMI (too much information) pentru că vorbea foarte deschis despre, să zicem, secretii vaginale de culoare maronie dar, până la urmă, de fapt aceste informații erau cerute și prezentau interes pentru cei care întrebau. Și nu numai.

        La fel de multe informații utile a postat și în perioada sarcinii și a documentat pas cu pas tot ce a făcut înspre binele copilului (și al ei) fără să uite însă niciodată să precizeze că ceea ce  s-a potrivit organismului său nu înseamnă că se potrivește oricui. De exemplu lua vitamine prenatale dar nu îndemna pe nimeni să le ia fără a consulta în prealabil medicul după cum bine știm că se practică pe rețelele sociale.

        Deci fata era foarte ok și, desigur, în afara subiectului cu infertilitatea și apoi cu sarcina avea (și are) o serie de veleități artistice, acesta fiind de fapt punctul meu principal de interes și pe marginea căruia purtam multe discuții și schimbam păreri. Cred totuși că aș putea să-i iert derapajul acid în care a crezut că poate să-și regizeze conversațiile după un model ideal care însă nu se întâmplă niciodată în viața reală și să trec peste acest incident ca și când nu s-ar fi întâmplat. Mai bine spus, ca și când nu aș fi citit. Voi ce faceți în astfel de situații? Dați unfollow sau unfriend, după caz? Intrați în polemică sau treceți cu vederea?  

 

 

Share This:

Read More

Tot prin Anglia

        A trecut deja o săptămână și un pic de la weekendul petrecut în sudul Angliei și eu tot acolo mă gândesc. Pot să spun că a fost weekendul perfect din toate punctele de vedere și aici nu o să pun pe primul loc peisajele din East Sussex care îți taie respirația dar pe care le-am mai văzut de câteva ori. Spre deosebire de celelalte dăți, când am trecut prin aceleași sentimente copleșitoare, de data asta am putut să împart bucuria cu fetele mele și să ne minunăm împreună de tot ceea ce a creat natura. Oricâte poze ai face și indiferent câte superlative ai folosi atunci când povestești despre călătoriile făcute, nu ai cum să redai atmosfera locului decât atunci când o trăiești prin propria experiență. Iar noi am trăit-o din plin.

        Un mare plus a fost vremea incredibil de frumoasă, fără pic de ploaie și fără norii întunecați specifici insulei britanice. A doua zi după ce ne-am întors au început ploile și chiar dacă, de obicei, acest lucru nu ne împiedică să ne urmăm programul stabilit pentru excursii, a fost de o mie de ori mai plăcut să facem plimbările pe coasta Canalului Mânecii sub un cer senin și cu o vizibilitate care mergea până departe în largul  mării.

        Și, cum spune englezul, last but not least, cireașa de pe tort a fost cazarea pe care am avut-o. Ca întotdeauna, un apartament închiriat prin airbnb cu review-uri foarte bune. Dar ce am găsit la fața locului a fost cu mult peste așteptări. O casă construită la începutul secolului trecut în stil edwardian, autentică și atât de primitoare cum nu am mai avut ocazia să întâlnesc până acum în peregrinările mele. Era ca un decor de film sau cel puțin asta mi-a inspirat mie și tot timpul cât am stat acolo mi-am adus aminte de celebrul serial britanic Forsyte Saga care a fost difuzat la noi cred că în 1977. Eram în clasa a șaptea și în fiecare luni seara vedeam un episod pe TVR 1, de altfel singurul canal pe care îl aveam. Marți dimineața, la școală, prima oră era cea de sport și în timp ce ne echipam în vestiar, comentam cu colegele ceea ce se întâmplase în film cu o seară înainte. Nu știu de ce m-a impresionat atât de mult serialul acela pentru că practic nu era un film ”pentru copii” și nici nu avea nu știu ce acțiune. Era mai mult un film de atmosferă, însă știu cu siguranță că începând de atunci am îndrăgit aerul british, politețea și calmul pe care le regăsesc și acum de câte ori mă aflu în Anglia.

        Trecând peste această paranteză, am avut la dispoziție întreaga casă, adică trei dormitoare, un living și o bucătărie cosy. 

        Îmi pare rău că nu am făcut poze și în micuța grădină din spatele casei unde ne-am petrecut diminețile la cafea și serile la un pahar de bere. Era mai mult decât plăcut să auzi și să vezi pescărușii cocoțați pe acoperișurile clădirilor din jur, să simți adierea vântului care aducea un vag iz de rozmarin de la tufa care creștea înghesuită lângă peretele casei și să le auzi pe fete bucurându-se de ghirlandele de beculețe atârnate de gard alimentate cu baterii solare care străluceau din ce în ce mai puternic pe măsură ce se lăsa întunericul. Luminițele acelea dădeau un aer atât de festiv încât am zis că neapărat o să recreez atmosfera și acasă. Iar à propos de bateriile solare, ca o soluție la criza energetică, investiția în panouri fotovoltaice romstal este acum mai mult decât oportună. Nu numai la noi în România se resimte criza și este pentru prima oară când îi văd pe englezi cu adevărat îngrijorați de creșterea imensă la prețul energiei așa că de ce să nu folosim soarele care reprezintă o sursă de energie non-poluantă și gratuită?

Share This:

Read More