Se spune că nicăieri nu e ca acasă și pot să confirm acest lucru. Oricât de mult îmi place să călătoresc, tot mă bucur de fiecare dată când mă întorc și am avut același sentiment plăcut și de data asta după trei săptămâni petrecute în Anglia. Tehnic vorbind încă nu am ajuns chiar acasă-acasă, adică la Turda, ci am făcut un popas de câteva zile la București. Dar cum iubesc acest oraș și cum în jurul meu aud (aproape) numai românește, cum sunt împreună cu familia și cum toate îmi sunt familiare, tot acasă mă consider.
M-aș muta la București pentru toate spectacolele, concertele și evenimentele care se petrec aici săptămână de săptămână și cred că nimeni nu contestă faptul că din punct de vedere cultural aici se întâmplă toate. M-aș muta la București pentru că ai unde să ieși în oraș indiferent de zi și oră chiar dacă nu ai un sfanț în buzunar. Există o mulțime de lucruri și locuri interesante de văzut sau de vizitat și care sunt gratuite sau cu intrare liberă. Parcuri, expoziții, conferințe, lansări de carte… Trebuie doar să fii informat despre ce se întâmplă și să fii deschis la minte. Îmi plac parcurile și arhitectura, magnoliile care acum la sfârșit de martie au înflorit în toată splendoarea lor, îmi plac străduțele cu case vechi care au scăpat ca prin urechile acului de mutilările impuse de Ceaușecu, îmi place Centrul Vechi unde dacă închizi pentru o clipă ochii poți să reconstruiești istoria unei lumi șterse de buldozerele comuniste.
Din păcate nu e totul chiar roz și trebuie să recunosc, de fapt se vede cu ochiul liber, că multe clădiri superbe sunt lăsate în paragină, unele din nepăsare, altele dintr-o ticăloșie premeditată, totul având la bază interese imobiliare. Pentru ceea ce a fost șters de pe fața pământului putem să dăm vina pe ”planul de sistematizare” a Bucureștiului dar pentru clădirile istorice lăsate ani de zile în paragină, pentru ruinele care stau să cadă și pentru peisajul dezolant care te întâmpină la unele colțuri de stradă pe cine să acuzi? E o vină colectivă pe care ar trebui să ne-o asumăm cu toții, desigur în primul rând autoritățile care nu au făcut nimic dar și noi cei închidem nepăsători ochii pentru că la noi principiul de ”merge și așa”, funcționează în continuare.
E trist să mergi pe stradă, în plin centrul unei mari capitale europene și să vezi astfel de atenționări pe care, eu cel puțin, nici nu știu cum să le gestionez. Cum adică să fiu atentă? să ocolesc trotuarul și să o iau pe carosabil? Să port cască de protecție? Să spun o rugăciune înainte să pășesc în zona periculoasă? Sau ce altceva aș putea face? Poate doar o asigurare accidente persoane, lucru care îți dă un anumit confort psihologic. Când scriu aceste rânduri îmi aduc aminte că atunci când mi-am făcut eu prima asigurare de acest tip, agentul care m-a convins de utiltatea acesteia mi-a dat exemplul unui posibil accident în scenariul în care te plimbi liniștit pe stradă și îți cade de la etaj ceva în cap. În acest caz, tencuiala. Mă întreb însă dacă în cazul producerii unui astfel de eveniment, proprietarul clădirii care a afișat plăcuța cu avertismentul ”atenție, cade tencuiala” este absolvit de vină. După părerea mea, nu, și cred că poți obține același răspuns de la un broker asigurări constanta sau din oricare alt oraș al țării. Dar dacă tot veni vorba de asigurări, cred că subiectul care e în prim plan acum este legat de polițele RCA iar pentru a obține cele mai bune condiții, tot cu un broker de asigurări trebuie luată legătura și, de preferință, unul online.
În cazul în care trăiți într-un oraș în care sunt clădiri lăsate în paragină, vă e teamă să nu vă cadă tencuiala în cap? Și dacă da, v-ați făcut asigurare de accidente? Iar dacă nu locuiți într-un astfel de oraș, sunt curioasă care e acela 🙂