- Nu trebuie să lucrez în grădină. Pentru cei care stau la casă ar fi cel puțin ciudat să se înconjoare numai de betoane fără să aibă o curte cu iarbă. Curtea este principalul avantaj pe care îl aduc în discuție cei care aleg o casă în defavoarea unui apartament la bloc, o curte unde să stai în aer liber (pentru că, de cele mai multe ori, nu putem vorbi de aer curat). Dar pentru ca o curte să arate bine gazonul trebuie tuns tot timpul, trebuie plantați bulbi de flori, îngrijite rondourile, scos buruienile, curățat frunzele uscate, udat, săpat, plivit… bibilit și încă multe altele. Iar eu nu sunt genul care să iubească munca în grădină. Pur și simplu urăsc acest lucru deși ar fi plăcut ca în serile de vară să stau pe o băncuță înconjurată de multă verdeață. Prefer însă ca această verdeață să fie rezultatul muncii altora 🙂 Iar cum nu-mi permit să angajez un grădinar, o terasă de 20 de metri pătrați cum au multe din apartamentele de aici mi-ar fi mai mult decât suficientă.
- Siguranța și securitatea. Văd uneori din goana mașinii câte o căsuță complet izolată înconjurată doar de copaci și un eventual gard cu design fancy și, deși pare idilic, nu pot să nu mă gândesc că dacă locuiești acolo, se întâmplă ceva și ai nevoie de ajutor, nu te vede și nu te aude nici naiba. Ușa de de la intrarea din bloc care se deschide numai după ce a fost activat interfonul și apoi încă o ușă la propriul apartament mă fac să mă simt mult mai safe.
- Curățenia. Cu cât suprafața e mai mare, cu atât e mai mult de lucru cu întreținerea. O casă are de obicei mai multe camere, beciuri, poduri, anexe, subsoluri și alte acareturi decât un apartament de bloc. Ca să nu mai spun de câte ferestre care trebuie spălate are o casă 🙂 Și la fel cum nu-mi place să lucrez grădina, nu-mi place nici să-mi petrec după amiezele făcând curat.
- Localizarea. De cele mai multe ori casele, mai ales cele care se construiesc acum, sunt situate la distanțe mari față de magazine, școli, piață, restaurante și tot ceea ce presupune centrul orașului iar traficul care pe zi ce trece devine tot mai aglomerat te face să pierzi ore bune din viață pe drum. Și e păcat. Dacă m-aș muta în București în niciun caz nu mi-aș lua casă, să zicem, la Otopeni sau Snagov, oricât de frumoase ar fi zonele astea. E doar un exemplu și sper să nu se simtă nimeni ofensat dar mie îmi place să simt pulsul orașului în alt mod decât blocată în trafic pe drumul de acasă la serviciu și înapoi. Mai degrabă aș alege un apartament din complexul rezidential Doamna Ghica Plaza în apropiere atât de parc (Lacul Tei) cât și de mall 🙂
- Costurile întreținerii. Deși acestea nu sunt de neglijat nici la bloc, sunt substanțial mai reduse în special pe timp de iarnă și nu mă gândesc doar la facturile pentru încălzire ci la toate cheltuielile care apar. Și cele legate de acoperiș, de instalații, de gard, de curte, de gazon, de stricăciunile pe care le produce o ploaie mai puternică și așa mai departe. Ca să nu mai spun că, stând la bloc, de rezolvarea multor din aceste probleme se ocupă administratorul scutindu-mă de grija lor.
Concluzionând, sunt foarte fericită cu apartamentul pe care îl am, nici prea mare, nici prea mic și în care mă întorc cu drag în fiecare seară. A, și ar mai fi un motiv, al șaselea. Din apartament nu am pierdut nicio pisică, niciodată, pe când din curtea părinților mi-au dispărut de-a lungul timpului patru!