De ce nu mai citesc romane

        Asta nu înseamnă nici pe departe că nu mai citesc nimic. Am spus doar că nu mai citesc romane. Nu aș putea niciodată renunța la citit, este una dintre marile mele plăceri ale vieții și nu îmi imaginez cum ar fi ca seara, înainte să pun capul pe pernă, să nu citesc măcar câteva pagini. Este ritualul meu de când aveam 7-8 ani și îmi țineam pe noptieră cărțile pe care le împrumutam de la biblioteca școlii. Uneori le duceam a doua zi înapoi și când se întâmpla asta bibliotecara mă suspecta că nu le-aș fi citit în întregime pentru că prea era scurt timpul în care le înapoiam. Îmi aduc aminte că fișa mea avea cele mai multe rânduri completate și pe la mijlocul trimestrului se umplea complet încât (era să spun ”doamna” dar de fapt era tovarășa bibliotecară) trebuia să îmi se deschidă o fișă nouă.

        Ultimul roman pe care l-am citit, iar asta se întâmpla cu mai bine de un an în urmă, a fost Acolo unde cântă racii de Delia Owens, o carte despre care toată lumea vorbește și pe care am citit-o pe nerăsuflate. Asta înseamnă că mi-a plăcut. Și mi-a plăcut chiar foarte mult. Dar, și aici intervine un mare ”dar”, este pură ficțiune. Ficțiune dusă la cel mai înalt nivel, întâmplări, fapte și destine care sunt imposibil de transpus în realitate și care, după părerea mea, ar putea fi puse pe același nivel cu Poveștile nemuritoare pe care le citeam în copilărie. Basme. Desigur, știu că toate romanele sunt ficțiune dar probabil eu mă aflu într-o etapă a vieții în care nu mă simt atrasă de povești și sunt mult mai interesată de realitățile lumii în care trăim. În orice librărie intru, fie fizic, fie online, primul lucru pe care îl caut e secțiunea de biografii și memorii pentru că uneori cele mai bune povești sunt cele adevărate.

        Întotdeauna mi-a plăcut genul acesta de lectură dar cartea despre care pot să spun că a avut cel mai mare impact asupra mea a fost jurnalul Reginei Maria cuprins în trei volume sub titlul Povestea vieții mele. O carte tulburătoare care a surprins ani hotărâtori pentru istoria României în care regina noastră s-a remarcat printr-un devotament despre care la școală nu ni s-a suflat niciun cuvânt. Am revăzut istoria cu alți ochi, am descoperit o perspectivă despre care nu știam absolut nimic și am înțeles că sub fascinantele aparențe regale se ascund trăiri ca ale oamenilor obișnuiți.

        Mi s-a trezit astfel curiozitatea de a afla ce se află în spatele reușitei oamenilor de succes indiferent dacă faima lor a strălucit în urmă cu zeci sau sute de ani sau sunt contemporanii noștri. Am devorat autobiografia lui Andre Agassi, unul dintre cei mai buni sportivi ai tuturor timpurilor care a dominat terenurile de tenis în anii ‘90 nebănuind vreodată că a avut momente în care a urât acest sport. Am ”învățat” să îl admir pe Winston Churchill după ce am aflat detalii din viața publică și privată a unui om cu un curaj și o viziune politică extraordinară. M-am întristat citind biografia unui geniu, Nikola Tesla, un nume care aproape a fost uitat deși la vremea lui invențiile sale au apărut pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. L-am îndrăgit cu toată inima pe istoricul Neagu Djuvara după ce i-am citit Amintirile din pribegie, am admirat-o și mai mult pe Agatha Christie după ce am aflat câte suișuri și coborâșuri a avut în viață și m-am indispus teribil după ce Gheorghe Florescu în Confesiunile unui cafegiu ne-a împărtășit modul de funcționare a sistemului în care privilegiații regimului ceaușist se complăceau în a fi rotițe în mecanismul care funcționa pe bază de pile, șpagă și represalii.

        Și lista poate continua cu Edith Piaf, Michelle Obama, Andreea Esca, Coco Chanel, Nina Cassian, Prințesa Diana, Carol al II-lea, Jamie Oliver, Audrey Hepburn și mulți alții ale căror biografii sau jurnale le-am citit cu avidă curiozitate. Cam asta citesc eu în locul romanelor și asta caut mereu în librării. Și pentru că am fost mereu o ciudată (sau cel puțin asta credeau colegii mei din liceu pentru că realmente citeam cu plăcere și operele scriitorilor români – titluri care erau obligatorii la școală) mi-ar plăcea să găsesc o biografie Liviu Rebreanu sau o biografie Ion Luca Caragiale. Biografii romanțate pe care să le citesc pe nerăsuflate și nu doar înșiruiri cronologice ale anilor de apariție ale operelor acestora. Dacă știți ceva de  genul, please, dați de știre.

 

Share This:

Read More

Ce mănânc în ultima vreme

        Adevărul este că subiectul alimentației nu a fost niciodată mai de actualitate ca în zilele noastre iar în ultimii ani mâncarea a devenit tema unor dezbateri interminabile. Din fericire eu nu am avut niciodată  probleme cu greutatea deși uneori mi-am dorit să slăbesc 2-3 kilograme (iar alteori să mai pun ceva în plus pe ici, pe colo) și nici nu am fost vreodată obsedată să mânânc ”sănătos”. Nici diete nu am ținut și nici nu mi-am interzis alimente pentru că am vrut să gust din toate ingredientele care ne fac viața mai frumoasă. Cu toate astea nu mi-am făcut din frigider cel mai bun prieten chiar dacă uneori din plictiseală, deci fără să-mi fie foame, mai băgam un ochi în el.

       Am spus toate astea ca să înțeleg și eu de ce oare, în urmă cu trei săptămâni, am început intermittent fasting, adică pe românește post intermitent. Aceasta nu este o dietă in sine, ci mai degrabă un stil alimentar care alternează perioadele de post (în care nu mănânci nimic) cu cele ale unei alimentații normale.  Este un curent foarte la modă care este promovat inclusiv de medici nutriționiști și despre care se spune că pe lângă beneficiile aduse sănătății, (poate) duce și la scăderea în greutate. Sunt mai multe tipuri de astfel de ”post” iar eu am considerat că pentru mine cel mai bine s-ar potrivi cel în care se limitează fereastra de consum a alimentelor la 8 ore pe zi și apoi 16 ore se face pauză și mi-am stabilit intervalul orar în care pot să mânânc de la 10 la 18. Drept să spun, chestia asta am mai practicat-o cu mult înainte să se inventeze, pe vremea când eram studentă și arareori ajungeam seara la cantină, deci practic de la prânzul pe care îl luam pe la ora 3 până a doua zi dimineața nu mai mâncam nimic. Dar nu îi ziceam intermittent fasting ci spuneam că ”am sărit” o masă.

        Trecând peste această paranteză, am crezut că îmi va fi greu să nu mănânc nimic după ora 18 dar, surprinzător, partea cea mai grea a fost (și încă este) de fapt dimineața pentru că o viață întreagă am fost obișnuită să iau micul dejun de cum mă trezesc iar acum stau cu ochii pe ceas așteptând să se facă ora 10, flămândă ca o pisică de pe stradă. Nu aș spune că am slăbit (încă) dar categoric mă simt mult mai bine. Și de ce spun asta? Nu doar pentru că am mai multă energie ci pentru că nu mai am deloc arsuri la stomac, lucru care mă deranja destul de tare în ultima perioadă. Dacă mâncam ceva ce nu îmi cădea bine gen prăjeli grele sau zacuscă, îmi creștea aciditatea instant încât trebuia neapărat să iau o pastilă de Dicarbocalm. Ei bine, de trei săptămâni lucrul acesta nu s-a mai întâmplat niciodată.

        În postul intermitent  ai voie să mănânci orice, important este momentul în care mănânci. Adică să mănânci doar în intervalul pe care l-ai ales. Eu cred că slăbitul despre care se vorbește trecând la acest stil alimentar vine din faptul că inevitabil în cele 8 ore nu ai cum să ingerezi aceeași cantitate de mâncare ca înainte. Eu cel puțin clar am sărit peste înghețata pe care o savuram în timpul unui film care se termina la miezul nopții sau peste alunele care însoțeau un pahar de bere sau unul de cola în fața televizorului.

        În rest, am mâncat de toate începând de la ciorbe și tocănițe gătite de mine până la zacusca de care mă feream ca de dracu’ din cauza problemelor mele, dar nu m-am dat la o parte nici în fața unei pizza sau a unui croissant cu unt. Pâine la fel de multă ca de obicei, paste din când în când, însă nu m-am ferit nici de legume și nici de fructe. Mi-am făcut tot felul de salate, exact ca de obicei, fără să schimb nimic din stilul meu de a mânca. E adevărat că am căutat și rețete noi dar asta oricum o făceam și înainte. À propos, am descoperit o reteta de salata de vinete cu ardei copți care este absolut delicioasă. E drept că e un pic mai mult de lucru, în sensul că trebuie copți și niște ardei, dar merită 100%. Singurul aliment care a dispărut din alimentația mea, deși nu chiar de tot și fără să îmi fi propus acest lucru, este cafeaua. Pur și simplu nu mai am dorința de a bea cafea dar nu cred că acest lucru are vreo legătură cu postul intermitent.

        O să vă țin la curent cu mersul acestui tip de regim și sunt curioasă dacă printre cititorii mei sunt persoane care l-au încercat sau care îl urmează și cum li se pare. Deocamdată eu sunt foarte încântată.

 

Share This:

Read More

N-am avut niciodată animale ”frumoase”

        Azi noapte am visat că am salvat un cățel care era legat cu un lanț foarte scurt de un gard și cum se zbătea era cât pe ce să se sugrume. Un puiuț alb cu negru drăgălaș foc, pe care l-am luat în brațe și aproape a adormit până l-am dus la mașină. Când am ajuns acasă și am vrut să i-l arăt mamei, crescuse însă atât de mult că era ditamai dulăul. Tot el era, coloritul era același, ochii la fel, era tot la mine în brațe dar avea vreo treizeci de kile și se făcuse urât. Nu chiar urât-urât dar urâțel, așa cum au fost toate animalele pe care le-am avut de-a lungul vremurilor. Pe toate le-am iubit și le-am alintat dar n-am avut noroc de vreo frumusețe. Iar asta începând chiar de când eram mică de tot și singurele animale pe care le aveam în curtea părinților erau găinile.

        În lipsă de altceva, atât eu cât și sora mea ne jucam zilnic cu ele, le căram peste tot în brațe, le păzeam la cuibare până făceau ouăle și le vopseam ghearele cu acuarele. Stăteau săracele la pedichiură fără să miște și erau așa de blânde că veneau după noi peste tot. Preferata noastră era Nița, o găină albă din rasa Leghorn cu creasta imensă, lăsată pe o parte, ușoară ca un fulg și mare ouătoare. De fapt toate găinile pe care le aveam erau din rasa asta, toate albe, cu creasta mare și roșie iar pentru necunoscători păreau toate la fel ceea ce mie mi se părea foarte ciudat. Cum să nu le distingi trăsăturile? când nu există două găini care să aibă ciocul la fel. Și nici penele nu li se așează la fel, unele găini sunt mai înalte, altele mai scunde, unele au ochii deschiși la culoare, altele mai închiși, unele își țin aripile împreunate spre spate, altele și le poartă atârnând. Exact ca și oamenii, nu există doi identici. Nouă, copiilor ne-ar fi plăcut să avem găini mai colorate, pestrițe, roșiatice sau sure, găini negre cu picioare galbene, găini cu pene lucioase și creste mărgelate sau chiar găini cu picioarele complet acoperite de pene  așa cum văzusem la o expoziție de păsări. Dar ai noștri, nu și nu! Voiau doar găini din rasa Leghorn, slabe, albe și palide pentru că făceau multe ouă. Le iubeam pentru că erau ale noastre dar, în comparație cu ale vecinilor, ni se păreau urâțele. Și nu doar că ni se păreau, dar asta era realitatea.

        Nici cu câinii nu am avut mai mult noroc. Asta și pentru că aproape toți au fost salvați de pe stradă și am luat ce s-a nimerit. Adopt, not shop, sloganul care acum apare peste tot, a fost ghidul meu înainte să conștientizez importanța acestui lucru. Buba, câinele plin de râie care se ascundea în garajul nostru a fost primul salvat, apoi Patrocle cel imens cu blana groasă care a apărut la poartă cu o ureche și coada tăiată, Gina cea cu capul mic și coadă de vulpe sunt doar câteva din achizițiile gratuite care ne-au umplut viața de bucurie, ne-au oferit iubire necondiționată și multe momente de gingășie pe care numai cei care dețin un animal le pot înțelege. Trebuie să recunosc însă că toți au fost (sau sunt) urâți și spun asta cu tot dragul din lume.

        Și Silvestra, pisica pe care o am deja de 12 ani (la fel, găsită pe stradă) nu este cea mai frumoasă deși o iubesc de mor. Asta ca să nu spun că este de fapt  o băbuță urâțică. E rasa aceea comună, cu blană neagră pe spate și albă în jurul gâtului care lasă fire de păr prin toată casa și pe toate hainele mele. Mi-ar fi plăcut și mie să am o pisică de rasă, o frumusețe căreia să-i fac cont pe Instagram ca să o admire lumea și să adune mii de urmăritori, de exemplu o birmaneză cu ochi albaștri sau o adorabilă british shorthair. Sau măcar să fi fost portocalie cum e Garfield. Dar Dumnezeu m-a pricopsit cu Silvestra și prin multe am trecut împreună. Mă cunoaște la fel de bine cum o cunosc și eu pe ea și deși nu e genul care să stea la mângâiat sau să se alinte, simte întotdeauna când am o zi proastă și așa autistă cum e ea, vine și se lipește de mine ca să îmi treacă instant toate supărările. Nu am cum să o răsplătesc decât cumpărându-i cele mai bune bobițe și desigur hrana umeda pisici pentru că pe cea din urmă o preferă.

        Eu sunt tot universul ei și altceva nu știe. De când avea vreo (maxim) trei săptămâni, adică de când a apărut în viața mea, doar cu mine și-a făcut veacul și deși am încercat de câteva ori să îi aduc un companion, a refuzat categoric. Mă iubește, o iubesc și drept urmare îi fac toate mofturile. Dar așa de mult aș fi vrut să fie mai frumoasă! Animăluțele voastre cum sunt? Ar putea participa la un concurs de frumusețe?

 

Share This:

Read More

E biniște la mine acasă

        De cum dă frigul și se scurtează zilele, parcă nu ne mai place să stăm tot timpul afară și deși încă terasele sunt deschise, tot mai bine e să te retragi în confortul casei tale. Sau cel puțin pentru mine asta e valabil în fiecare an. Odată cu venirea toamnei cheful de ducă mi se diminuează considerabil și simt cum cea mai mare parte a energiei mi-o iau atunci când sentimentul de ”acasă” mă copleșește în cel mai plăcut mod. Cu toate că iubesc enorm călătoriile, niciodată nu am suferit atunci când, din diverse motive, în vreun concediu sau weekend prelungit, a trebuit să rămân acasă. Pentru că am fost binecuvântată să am o căsuță exact așa cum mi-am dorit-o. Caldă, primitoare, decorată cu gust și în care fiecare obiect are o poveste. Bine, de fapt nu e o căsuță în sensul propriu al cuvântului ci un apartament de bloc, dar cred că înțelegeți că ideea e aceeași 🙂 Metrii pătrați nu sunt o limită în calea stării mele de bine și nici inexistența unei curți atunci când am un balcon generos.

        Casa mea este hygge, (cuvânt danez oarecum sinonim cu englezescul coziness) dar care înseamnă mai mult decât o simplă stare de bine şi de confort. Adică sentimente pozitive, bunăstare, ospitalitate, respect pentru cei din jur, dragoste pentru natură, mulțumirea de a te bucura de ceea ce ai  și, nu în ultimul rând, lipsa aspirațiilor lacome. Opusul opulenței și al grandorii. Hygge este în același timp și un concept care se poate transforma într-un stil de viață și este un cuvânt intraductibil în limba română. Sau, mai bine spus, era până nu demult pentru că Storia.ro (o platformă cu anunțuri imobiliare) a inițiat o campanie sau un concurs, nici nu știu exact cum să îi spun, prin care românii erau invitați să inventeze un cuvânt care să exprime cel mai bine conceptul hygge. Iar cuvântul care a primit cele mai multe voturi, a fost biniște. Nu apare încă în DEX dar de un an și ceva, vocabularul nostru e un pic mai bogat și îndestulător iar cuvântul a devenit deja uzual. Cel puțin la mine în oraș cu siguranță toată lumea îl știe pentru că s-a deschis un complex de agrement care se numește Biniște și cai. Un restaurant care deține și o mică herghelie. Minunat loc!

        Îmi place mult designul interior, decorațiunile, aranjamentele, îmi plac ideile nonconformiste de amenajare a spațiilor însă marele meu regret este că nu m-am născut cu talentul de a putea crea ceva eu însămi în acest sens. Pur și simplu nu am ”viziune”, nu pot să îmi imaginez ceva la scară mare până nu văd concret în fața ochilor și întotdeauna mi s-a părut că a fi arhitect este cea mai grea meserie din lume. Ador videourile de pe YouTube în care diverse persoane, unele vedete, altele total necunoscute, își deschid ușa casei și  prezintă spațiul în care locuiesc cu toate poveștile din spatele procesului de amenajare. Mă uit și la vile de milioane de dolari dar și la apartamente minuscule în care dacă tragi scaunul de sub masă nu mai ai loc să deschizi ușa. Mă uit la case de pe alte continente dar și la blocurile noastre comuniste în care în spatele betoanelor gri se pot ascunde oaze de liniște și fericire în care traiul acasă se poate ridica la nivelul de artă a confortului. Totul este să știi unde să cauți inspirația pentru amenajare living sau amenajare baie și apoi să pui și o părticică din sufletul tău ca să transformi locul într-un sentiment și o stare de biniște.

        Cam așa am făcut mereu la mine în casă, am luat idei de peste tot, apoi mi-am pus amprenta personală și sunt foarte mulțumită cu ce mi-a ieșit chiar dacă mereu mai schimb ceva pe ici, pe colo. Îmi place minimalismul însă nu cel dus la extrem și cred că nu aș putea renunța vreodată la micile obiecte de care mă leagă amintiri sau care au încă o poveste de spus. Voi cum sunteți? Vă plac casele cu covoare, draperii grele și tablouri sau cele cu pardoseli lucioase, blaturi goale și obiecte ascunse în spatele ușilor închise?

 

 

 

Share This:

Read More