Când nepoatele mele aveau doi-trei ani, mă distra teribil să văd cum umblă cu degetuțele pe ecranul telefonului mobil și mă miram să observ câtă dexteritate au. Ca să nu mai spun de intuiția de care dădeau dovadă și de faptul că știau să treacă de la o aplicație la alta cu mai multă ușurință decât unii dintre colegii mei de birou care considerau calculatorul ca fiind inamicul numărul unu atunci când trebuiau să învețe ceva nou. Acum fetițele au patru și respectiv șapte ani iar atunci când le văd cu ochii aplecați pe tabletă sau pe telefon, nu mi se mai pare nimic amuzant. Ba din contră. În general, tehnologia a avut un impact imens asupra copiilor transformându-i într-o țintă ușoară prin efectele nocive ale folosirii în exces a ecranelor și ca orice lucru folosit în exces, și acesta dă dependență, și încă una chiar foarte urâtă.
În familia nepoatelor mele există reguli foarte stricte și clare de folosire a tabletei: doar în cele două zile de weekend și doar câte o oră pe zi. Fetele sunt atât de obișnuite cu acest program încât nici măcar nu își mai pun problema că acest aspect ar putea suferi modificări. Asta se întâmplă însă la București, dar cum cei mici sunt specialiști în manipulare, atunci când au venit în vacanță la bunici au uitat complet de acest orar și au început o pisălogeală continuă folosind toate metodele posibile de la implorare până la amenințări. De la ”fac orice pentru tine dacă mă lași o oră la tabletă și o să te iubesc toată viața” până la ”nu mai vin niciodată la tine și te spun lui mami că nu mă lași să fac nimic”. În prima zi am cedat însă după crizele de plâns și furie cu care s-a încheiat sesiunea de jocuri din prelungirile de ”încă 5 minute” și apoi încă 5 și încă 5, mi-am jurat să nu mai fac această greșeală și să găsesc alternative pentru a le îndrepta atenția către alte lucruri. Deocamdată am găsit trei alternative care au funcționat și care le-au captat interesul:
- Ajutor în bucătărie. E un fel de a spune pentru că de fapt mai mult mă încurcă dar fetele sunt mai mult decât încântate atunci când le dau ceva de tăiat pentru că dintre toate treburile domestice, asta le place cel mai mult. Să taie cu cuțitul fructe și legume. Le pun pe un tocător o banană sau câteva felii de pepene și le dau liber la mărunțit. Nu contează forma sau mărimea pentru că în final tot ele le mănâncă. Uneori mă mir și eu câtă răbdare au pentru această activitate. Zilele trecute am făcut un sufleu de conopidă și o oră jumate’ , cât au ciopârțit conopida nu le-am auzit gura. A ieșit perfect pentru toate părțile implicate.
- Presat plante în ierbar. Ideea asta mi-a venit după ce le-am arătat niște flori presate între paginile unei cărți și am văzut că au manisfestat un interes deosebit pentru petalele vechi de câteva zeci de ani. Așa că acum avem plante în diverse stadii de uscare presate în cărți de colorat care deja și-au îndeplinit misiunea inițială sau care sunt depășite pentru vârsta lor. Adevărul e că au ieșit chiar bine și avem acum toate soiurile de frunze, fire de iarbă, flori, floricele și chiar crenguțe subțiri din care la iarnă o să facem mici tablouri și felicitări.
- Citit. Asta e o activitate care poate părea simplă dar care, din păcate, pentru mulți copii nu vine ca ceva firesc pentru că pur și simplu nu toți copiii au obișnuința lecturii și în consecință nu au răbdare suficientă. Dar cu puțin exercițiu și cu alegerea unor cărți de povesti potrivite, lucrurile pot intra repede în rutina zilnică. Fetele adoră să li se citească, mama lor le citește în fiecare seară înainte de culcare iar eu am extins acest bun obicei și în timpul zilei ca o alternativă a televizorului. Cât suntem în casă lucrurile decurg foarte bine și cu spor. Am încercat să citim și în parc sau la ștrand însă acolo erau atâția stimuli externi încât nici măcar eu nu m-am putut concentra pe cartea mea de Joe Dispenza primită cadou de ziua mea deși pare foarte interesantă.
Sunt convinsă că există și alte metode de a-i atrage pe copii către activități care nu implică online-ul sau ecranele, dar pentru cazul meu concret acestea trei funcționează perfect. Dacă aveți și alte idei, împărtășiți vă rog în comentarii.