Ce gust are gustul puternic și-amărui? Voi ce răspuns ați da la o astfel de întrebare? (tâmpituță, e drept) pfff… Amar, normal 🙂 Greșit! spun însă cei cu reclama la nu știu ce bere. A trebuit să văd clipul ăla de o sută de ori ca să-l înțeleg și chiar nu sunt grea de cap sau, mă rog, asta e impresia pe care o am eu despre mine 🙂 Îmi plac reclamele și pot să spun că sunt de-a dreptul pasionată să văd ce iese nou pe piață pentru că multe sunt chiar simpatice. Cred că mi-ar fi plăcut să lucrez în domeniul acesta deși e greu să creezi conținut cu impact tot timpul dar, na, de-aia se câștigă bine în publicitate. Ideile bune se plătesc bine.
Idee bună înseamnă când reclama prinde ușor la public, când se reține ușor sau când, topul topurilor, sloganul intră în folclor. Cine n-a auzit sau n-a folosit expresia prietenii știu de ce sau tu cu cine faci banking? Vi se pare că e prea ca la țară? 🙂 Revenind la gustul puternic și-amărui, m-a enervat faptul că n-am înțeles reclama asta când am văzut-o la televizor. Prima dată am crezut că n-am fost atentă și mi-a scăpat ceva dar nici a doua , nici a treia oară n-am priceput-o și deja eram de-a dreptul intrigată despre ce vorbesc oamenii ăia acolo. Că o dădeau când cu gustul berii, când cu fotbalul (legătură deja consacrată), când cu pantofii… legătura asta n-am prins-o și nu înțelegeam de ce ar trebui să mă gândesc la pantofi cum ar fi aceștia atunci când beau bere.
Drept și prin urmare am căutat reclama pe YouTube și m-am pus cu burta pe carte, adică pe vizualizat. Până la urmă am priceput mesajul și mi se pare chiar drăguț: trei băutori de bere consacrați îl descos pe un novice despre senzația pe care o are atunci când simte gustul puternic și-amărui iar ăsta, săracul, tânăr și un pic derutat, nu știe (încă) să se bucure de savoarea băuturii așa că experții îi explică ce simt ei atunci când dau pe gât o sticlă de bere rece: E ca atunci când echipa ta primește gol… dar a fost offside… ha-ha-ha!! E ca atunci când vii acasă de la nuntă… și-ți scoți pantofii… hi-hi-hi!!
Despre lucruri sfinte cum e fotbalul nu e cazul să glumim zilele astea când toată România e cocoșată de înfrângerile penibile de la Euro 2016 așa că rămâne senzația de eliberare când scapi de pantofii care te-au strâns toată noaptea la nuntă. Cred și eu, nene, dacă în loc să îți cumperi o pereche de pantofi eleganți pentru bărbați care să te țină cinci sezoane de petreceri, nunți, botezuri și revelioane, alegi unii din plastic făcuți pe vaporul care face curse din China. Normal să te bucuri că scapi de ei. Dar să ajungi să compari o gură de bere rece cu descălțatul de pantofi, jur că nu m-aș fi gândit. De fapt habar n-am dacă aș fi avut vreo idee. Chiar, dacă am fi fost încă la școală și ne-ar fi dat temă să facem o cumpunere pe acest subiect, voi cu ce ați fi comparat o bere rece într-o zi caniculară?
Dacă nu știați reclama despre care vorbesc, priviți clipul de mai jos:
Uite, aici e partea faina fara tv: FARA RECLAME (bune sau proaste). Oricum, clientii berii asteia sunt…??
Pe mine mă distrează reclamele (și, recunosc, mă influențează). Clienții berii sunt… ce să fie? oameni, și ei 🙂 Gusturile nu se discută 🙂
Eu ca o femeie, evit reclamele și i-am învățat și pe copii ca în general să eviți să cumperi ceva la care ai văzut reclama. Cu o excepție: ma uitam acum câțiva ani la o reclamă la Opel zafira, cu Deutsche qualitat, ma distram de una singură.
Eu încerc să nu categorisesc produsele în funcție de reclamele prin care se promovează. De exemplu am întâlnit iaurturi mizerabile atât cu reclame excepționale cât și fără reclame deloc. La fel și invers, iaurturi foarte bune cărora nu li s-a făcut deloc publicitate sau care au avut clipuri simpatice. Deci nu cred că e o regulă.
La mașini însă e o întreagă poveste 🙂 A propos, mie îmi place Zafira că e cât un autobuz 🙂
Am avut Zafira, acum avem echivalentul frantuzesc, care nu-i rau, ba chiar pe alocuri mai bun…dar ma uit cu nostalgie cind vad cite una. E fain ca au 2 scaune pliabile in portbagaj, sunt foarte practice…
Ia sa-mi caut iar reclama. 🙂
Eu chestia cu sa nu cumperi produsele carora li se face reclama am citit-o in cartea unui nutritionist.
Care e echivalentul frantuzesc? Renault Espace? ca fix din aia avem și noi 🙂
Echivalentul in ochii mei…care nu ma pricep deloc la masini, dar stiu ca sotul a ales-o obligat sa ia o marca frantuzeasca, desi ar fi vrut tot Zafira. E Citroen C4. La Zafira umblam cu uleiul dupa noi, ca “minca ulei”…deutsche qualitat. Espace imi placea cel mai mult…inainte de Zafira.
Eu teoria femeiii cu reclama am explicat-o copilei mai mici. Cum platim in pretul produsului si pretul reclamei. De obicei eu iau lucruri simple, bio. Dar am avut in vizita prietena fetei m-am dus special la magazin sa iau produse de-astea mai industriale: Danone. M-am ingrozit citind etichetele cu ingrediente, dar mi-am calcat pe inima si am luat niste Danette vanilie(ca alea am vazut eu ca au mai putine aroma si coloranti)…cind i-am dat prietenei le-a refuzat, ca nu-i place vanilia. 🙂
Parfumurile sunt cele care includ in pretul final cel mai mare procent pentru publicitate. Desi totul e tinut in mare secret, se pare că reclama poate să ajungă chiar și la 80% din pretul de pe raft…
Cu ani in urma discutam despre costurile unei reclame (ok asta inainte de criza, probabil preturile s-au modificat acum):
-30 mii – 100 mii euro costa producerea unei reclame ok (una ieftina, banala, e de cateva mii euro), alta de 20-30 secunde cu ceva efecte 3d ajunge la 30 mii euro, cele de la Dorna (cu apa care curge, fluturasi etc, high class zic) erau 100 mii euro
-costurile difuzarii la ore de maxima audienta sunt de 1-3 mii de euro, pt 30 secunde. O difuzare. Sunt difuzari in timpul meciurilor ce ajung la 5 mii euro. Ok, difera de ora si de canalul tv.
-costurile difuzarii pe burta la stiri (daca stiti benzile alea derulatoare de jos…) – iar cateva sute de euro, pt 1 sapt. , zi de zi, in timp de cateva ore dar nu la ore de maxima audienta
Faceti un calcul: ies sute de mii de euro pt o campanie. Banii astia e musai sa si-i scoata din … pretul produsului, asa incat dubleaza pretul produsului. Apai zau ca eu vreau sa platesc produs, si nu marketing.
In plus, aceste reclame “creaza” o nevoie acolo unde aceasta nu e fireasca. Adicalea produsele encesare se vand singure, firesc, nu au nevoie de reclama (de ex. sarea).
Cel mai bun exemplu: francezii au un scandal contra Danone + Nestle, ce prin reclame au reusit sa convinga populatia ca micul dejun e necesar, e obligatoriu sa consumam lapte cu cereale (desi combinatia nu e cea mai buna), ba au reusit sa influenteze estimarile si recomandarile cu ce consum de lactate zilnic sa fie, pt minimum de calciu …
Sarea nu ar avea nevoie de reclama, e drept, dar există totusi multe reclame, uita-te pe YouTube si o sa fii surprinsa 🙂
eu le dau skip :)).. acum am reclame la netflix si la cerelale :)))