De curând am aflat și eu că sărbătoarea Crăciunului nu s-a ținut dintotdeauna pe data de 25 decembrie. În primele trei secole de creștinism această sărbătoare era ținută pe data de 6 ianuarie, adică de Bobotează, când se celebra nașterea, botezul și primul miracol al lui Isus (toate trei în aceeași zi). Adevărul este că nici una din Evanghelii nu dă indicii despre data exacta a nașterii lui Isus dar se știe că sărbătorile de la începuturile creștinismului s-au suprapus cu anumite sărbători păgâne cum ar fi celebrarea datelor de naștere ale zeilor.
Una dintre cele mai populare în Roma antică celebra pe data de 25 decembrie nașterea Soarelui neînvins (Dies Solis Invicti Nati, Deus Sol Invictus), ca simbol al renașterii soarelui și alungării iernii. La un moment dat creștinii au abandonat celebrarea nașterii Domnului pe data de 6 ianuarie și au adoptat data de 25 decembrie, fiind evidentă legătura dintre renașterea soarelui și nașterea lui Cristos căruia i se spunea în acea perioadă Lumina lumii.
Datorită acestei schimbări de dată, în tradiția anglo-saxonă sărbătorii Crăciunului i-au rămas dedicate 12 zile cuprinse între 25 decembrie și 5 ianuarie, ajunul Bobotezei (vechea dată) iar perioada poartă numele de Christmastide. Sunt sigură că toți ați auzit colindul ”The Twelve Days of Christmas” care apare ca fundal sonor în toate filmele americane de Crăciun, se cântă la radio și într-o mulțime de reclame. Colindul e așa de popular la americani și la englezi cum este la noi ”O, ce veste minunată”.
Deci carevasăzică unii sărbătoresc 12 zile în continuu. Noi, doar 7, că și aici mai avem de lucrat. Săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou e liberă pentru foarte multă lume. Pentru unii în mod oficial, pentru alții neoficial, dar, ca de obicei, cu toții ne descurcăm. Șapte zile libere una lângă alta !
Mă întreb dacă e o coincidență sau nu (înclin să cred că nu) dar Farmec a lansat paleta de lacuri Farmec Collection 2014 care conține exact 7 nuanțe noi, câte una pentru fiecare zi de sărbătoare. Sunt culori care se asortează cu iarna de afară, mai îndrăznețe și mai viu colorate decât rozurile leșinate potrivite pentru ținutele business pe care le purtăm tot restul anului.
Fiecare culoare are un nume (și nu un număr) și toate numele sunt simpatice, nici nu știu de unde le-au scos. Să vi le arăt mai îndeaproape:
Toate îmi plac și le-aș vrea pe toate. Dacă stau și mă gândesc un pic, e o dorință care nici nu e așa de greu de îndeplinit. O ojă pe site-ul Farmec costă 4,47 lei ceea ce înseamnă că toată colecția ar costa 31 de lei. Mai puțin decât o ojă de la o firmă de fițe pe care dai 35-40 de lei și care nu e cu nimic mai bună decât fermecatele noastre autohtone. Acuma… nu că mă apucă pe mine sentimente de patriotic beauty în preajma lui 1 Decembrie dar folosesc ojele brandului Farmec de când mă știu, mai precis de când m-a lăsat mama să-mi fac unghiile prima oară 🙂 . Paranteză: pe vremea mea nu era voie să mergi la școală cu unghiile vopsite. Am închis paranteza. Și cum vă spuneam, nu am avut lacuri de unghii care să fie mai rezistente decât cele de la Farmec deși sunt o mare devoratoare de cosmetice.
Deci, dacă le-aș avea pe toate șapte, mi-aș vopsi unghiile altfel în fiecare zi din cele șapte de zile de sărbătoare:
25 decembrie – Fiind ziua lui Moș Crăciun – Evident Santa’s Here
26 decembrie – Trebuie să mă asortez cu verdele bradului – Tree’s Rock
27 decembrie – E ziua Sfântului Ștefan, merg la o onomastică și It’s Freezing Out There
28 decembrie – Ce-ar fi să-mi scot prietenii la o plimbare la munte: Go Get Them, Girl
29 decembrie – O să fiu prințesă pentru o zi și o să mi se spună Your Highness
30 decembrie – Să ne tragem un pic sufletul înainte de noaptea dintre ani: Honey, I’m Home
31 decembrie – Noaptea de Revelion – Enjoy Your Dark Side
Îmi place foarte mult această ultimă nuanță și așa zisa parte întunecată (dark side) e de fapt plină de farmec. M-am hotărât să port o astfel de manichiură (și inelele asortate) pentru că în noaptea de Revelion orice extravaganță este permisă. Cui nu-i place, să ridice mâna sus. Nu văd pe nimeni făcând asta deci se aprobă în unanimitate. Mulțumesc 🙂
Acum mai vreau doar să vă dau niște detalii tehnice, niște tips and tricks, care pe mine m-au ajutat foarte mult de-a lungul timpului în întreținerea unghiilor. Aveam niște unghii extrem de fragile și care se exfoliau ceva de groază și orice am încercat nu m-a ajutat nimic până când am descoperit Loțiunea cu vitamina B5 (produsă tot de Farmec).
Când am început să o folosesc (în urmă cu 3-4 ani) m-am dat pe unghii în fiecare seară timp de două săptămâni. Nu necesită timp de uscare (ca și o ojă) pentru că este o soluție vag uleioasă care merge jos la simpla spălare pe mâini. După două-trei săptămâni deja se vedeau rezultatele și de atunci nu mi s-au mai exfoliat unghiile. Sigur că o folosesc în continuare deși nu zilnic. Aplic un strat înainte de a mă da cu ojă (în loc de base-coat) și astfel tratamentul rămâne pe suprafața unghiei sub ojă. Lacul ține perfect și nu am observat să se ciobească mai repede din cauza tratamentului. Bonus: având acel strat protector, unghiile nu mi se îngălbenesc din cauza culorilor închise. Acesta este un tratament minune care costă 8 lei și pe care îl recomand 100%.
Deci la mine rămâne cum am stabilit pentru noaptea de Revelion – Enjoy your dark side. Preferata voastră care este ?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.