Cine a fost măcar o dată într-o tabără pe vremea când era copil sigur își aduce aminte de farsele pe care ni le făceam unii altora sau chiar profesorilor care ne însoțeau. Cea mai frecventă (și cu succes garantat) era cea cu pasta de dinți întinsă pe dosul clanței. Am făcut-o de multe ori și m-am distrat de minune până în momentul în care protagonista am fost eu însămi.
Nu mai eram chiar ceea ce se numește un copil pentru că eram deja studentă și stăteam la cămin dar încă și eu, și colegele mele eram mereu puse pe șotii și aveam chef de râs în permanență. Era într-o seară când mă întorceam în cameră și în momentul în care am pus mâna pe clanță să deschid ușa, degetele au atins ceva rece și umed, apoi am simțit ceva vâscos și toată palma mi s-a umplut de o substanță necunoscută cu o consistență extrem de scârboasă. Deși ar fi trebuit să îmi dau seama din primul moment că este doar pastă de dinți, surpriza atingerii neplăcute m-a luat prin surprindere și țin minte doar sentimentul de greață care m-a cuprins instantaneu. Nu știam cum să scap mai repede de ceea ce mi se lipise de mână.
Deși a trecut ceva timp de atunci nu pot să uit senzația neplăcută pe care am avut-o. Și nici nu o să o pot uita prea curând pentru că mereu mi se împrospătează în minte. De câte ori ajung la mall și merg la baie, când ating mânerul ușii și simt că este ud parcă mă scutură frigurile. Pentru că tot timpul este ud. Dacă n-aș uita mereu acest lucru aș impinge ușa cu piciorul să nu mai fiu nevoită să ating focarul acela de infecție. De ce, Doamne iartă-mă, firmele de întreținere nu pun la baie un prosop de hârtie sau niște prosoape pliate ? Când vezi cărucioarele alea imense pline cu produse de igienă și curățenie cu care se plimbă prin mall nu-ți vine să crezi că nu au măcar un prosop de hârtie de unică folosință.
În toate băile din mall-uri există doar uscătoare de mâini electrice care fac un zgomot asurzitor și la care te plictisești așteptând să ți se usuce mâinile. Pentru că unui uscător de mâini îi trebuie 45 de secunde pentru a-și îndeplini misiunea. Dar cine stă atât de mult timp să-i bâzâie aparatul ăla în cap ? Nimeni. (Studiile arată că bărbaţii aşteaptă 17 secunde, iar femeile doar 13,3 secunde pentru a se usca pe mâini). Și apoi fie își șterg mâinile pe blugi, fie pun mâna udă pe clanță ca să mă enerveze pe mine.
În afară de asta s-a constatat că uscătoarele de mâini sunt adevărate focare de infecție răspândind prin jetul de aer cald bacterii și microbi. Adică degeaba te speli, dacă apoi stai cu mâinile întinse să vină microbii la loc. Și nu vin doar unul sau doi 🙂 . Vin cu zecile de mii. Uscătoarele cu aer cald duc la creşterea bacteriilor pe mâini cu 254% și, de parcă asta nu ar fi destul, îți deshidratează pielea.
sursa foto www.blog.cascades.com
În lipsa prosoapelor pliate, eu personal prefer să rup un pic de hârtie igienică să mă șterg pe mâini decât să folosesc uscătorul electric. Hârtia absoarbe toată apa fără să îți deshidrateze pielea. Poate cei care sunt îngrijorați de problemele de mediu vor spune că folosirea hârtiei nu este eco-friendly. Obiecția aceasta cred că poate fi ușor înlăturată punând în balanță cantitatea de energie care se folosește pentru încălzirea aerului din uscător comparativ cu cea folosită pentru fabricarea unui prosop pliat de hârtie. S-au făcut studii și pe această temă și s-a constatat că prima variantă necesită mai multă energie.
Așa că dragi producători de hârtie igienică cred că ar fi bine să vă uniți forțele și să începeți o campanie de informare în acest sens. Eu sunt gata să mă ofer voluntar !
|
Mie oricum nu-mi place sa merg la mall, iar cand sunt nevoit sa mergsunt punct ochit punct lovit. In 15 minute am cam terminat (cand ma duc singur :). Asa ca nu prea ajung pe la toaletele din mall-uri 🙂
Eu as sta in magazine toata ziua 🙂
Așa de devotată ești hârtiei de unică folosință de la PAPER Plus?!
Entuziasmat de „ștergătoarele” tale, si mai ales de „Vaaaaai-ul lăsat pe pagina mea, minunată, ti-am plasat un bonus, cu ardeleanul tău (?), Ză Roni. Ia cu tine accesoriile din poză!
Să iau un șervețel adică ? e de plâns ?
Pe lângă șervețele, ia-ți și colegele, să ai umere de sprijin la plâns!
Bine de știut. Data viitoare (și toate dățile) când mai merg la o toaletă publică, am să ocolesc uscătorul electric. Oricum, prefer prosoapele de hârtie, dar uneori mai bag mâinile și în aparatele alea.
Si până la urmă tot pe blugi te ștergi, nu-i așa ? 🙂