Cu spatele la drum

        Când eram mică nu am avut scăunel de mașină din două motive cât se poate de simple. În primul rând ai mei nu aveau mașină iar în al doilea rând, și dacă ar fi avut, aceste scăunele nu erau inventate 🙂 Au apărut între timp iar utilitatea acestora în ceea ce privește siguranța celor mici în trafic mi se pare imensă astfel încât nu pot să-i înțeleg pe cei care ignoră sau chiar refuză să folosească un scaun auto copii. Mi se pare o inconștiență inimaginabilă să-ți lași copilul să se rostogolească pe bancheta din spate, să dea cu capul de portieră, să-și lovească fața de geam bazându-te doar pe noroc și pe gândul că ție nu ți se poate întâmpla niciun accident pentru că, nu-i așa, tu conduci prudent și nu faci manevre riscante. Că doar nu ești fraier să pui viața propriului copil în pericol. E de ajuns însă să-ți apară un dement în cale și într-o clipă cel mai prost scenariu să se transforme în realitate.

        Silvia noastră are scăunelul de la Noriel cu care s-a obișnuit din prima zi după naștere. Mă rog, din a treia, că atunci a făcut primul drum, dar niciunuia din familie nu i-a trecut vreo clipă prin cap s-o ia de acolo și s-o țină în brațe. P9120343

        E adevărat că uneori mai plânge dar acesta nu mi se pare un motiv destul de serios ca să i se pună viața în pericol. Din fericire, toți cei pe care îi cunosc eu își țin copilul la drum instalat în scaunul auto. Ceea ce vreau să vă spun azi este că ar fi bine ca acest scaun să fie poziționat invers decât sensul de mers al mașinii cel puțin până la vârsta de 2 ani. Iar dacă se poate mai mult timp, cu atât mai bine. În cazul unui impact frontal, stând cu fața la direcția de mers, izbitura poate avea efecte devastatoare asupra unui copil mic datorită forțelor uriașe care se exercită brusc asupra regiunii gâtului și a umerilor. Practic, vertebrele se pot rupe ducând la leziuni ireversibile deși copilul a rămas fixat la locul lui. Dacă însă scăunelul este așezat invers sensului de deplasare, forțele de impact se vor distribui pe o arie mult mai mare a corpului iar presiunea exercitată asupra capului, gâtului și celorlalte organe va fi mai mică și nu se vor produce leziuni grave. Dacă vă vine să credeți, riscul de deces este redus astfel cu 90% și nu vorbim aici de accidente cutremurătoare ci de coliziuni care se întâmplă relativ frecvent la viteze mici.

        Am găsit pe YouTube un videoclip care durează doar un minut și care explică foarte clar ceea ce am spus eu mai sus iar după ce o să îl vedeți, cu siguranță o să vă reconsiderați părerea în ceea ce privește modul de instalare a scaunului auto pentru copii. Scaun pe care presupun că îl aveți deja iar dacă nu, este cel mai util cadou pe care puteți să-l faceți cu ocazia sărbătorilor care se apropie.

Share This:

2 thoughts on “Cu spatele la drum

  1. un strainez vine in Bucuresti si exclama: pai aici copiii zburda in masini!

    Legea e lege. Noi nu am avut masina dar aveam scaun! De la noi scaunul a mai plimbat vreo 3 copii. Iar scaunele nu sunt atat de scumpe, e echivalentul unui plin de benzina; cine isi permite masina isi permite si scaun.
    In ultimii ani au crescut numarul de masini, viteza, acceleratia, si numarul de incidente. Pt oricine vrea poate face voluntariat pe ambulanta in Bucuresti sau la spital Bagdazar, sigur va avea ocazia sa vada cel putin un copil care a fost proiectat prin parbriz de o frana la 40-50km/h.

    1. Chiar așa e, copiii zburdă în mașini și din păcate sunt tot mai multe accidente în care aceștia sunt victime. Foarte trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *