O lume fără cauciuc

        Azi cred că m-am sculat cu fața la cearceaf altfel nu îmi explic de ce mă enervează totul în jur. Mă întreb ce tot scrie colegul de birou la calculator pentru că zgomotul pe care îl fac tastele mă zgârie pe creier clic-clic-clac, clic-clic-clac… Acum am început să scriu și eu și țăcănitul s-a dublat, parcă avem mașini de scris de pe vremea lui Pazvante… De ce oare nu se fabrică toate tastaturile cu amortizor de sunet sau cum s-or fi numind bucățelele acelea mici de cauciuc puse sub fiecare tastă? Și ușa aia de pe hol o aud cum se trântește la fiecare trei minute când unul intră și altul iese… zbang, zbang! Chiar așa de greu ar fi să i se pună o garnitură de cauciuc? Mă hotărăsc să îmi fac un ceai să mă calmez și mă îndrept spre chiuvetă să iau apă în fierbător. Robinetul picură continuu și nu pot să-l închid de tot, iar risipa nejustificată de apă îmi dă o stare și mai proastă. Mai mult ca sigur, lipsește un mic inel de cauciuc ca robinetul să se poată închidă etanș, o chestie atât de măruntă dar care are atâta importanță. Nu pot să mă concentrez la nimic iar părul care îmi cade peste ochi mă enervează din ce în ce mai tare așa că bag mâna în buzunar să-mi caut un elastic cu care să-l prind într-o coadă. Ghinion! Cauciucul de sub materialul textil s-a rupt iar chestia asta de prins părul nu mai e bună de nimic așa că, înciudată, renunț la idee. Cum stau așa încruntată, subit mă străfulgeră un gând. Toate nemulțumirile mele din această dimineață sunt legate, într-un fel sau altul, de absența cauciucului.

        Chiar, cum ar arăta viața și lumea noastră fără cauciuc? În primul rând, cred că ar fi foarte zgomotoasă… Numai când mă gândesc ce bubuituri ar scoate mașina de spălat în timpul centrifugării dacă n-ar avea inserțiile de cauciuc de lângă motor și deja mă dor urechile 🙂 Dar pe stradă, cum ar fi ca mașinile să aibă roți metalice ca la tren? Nu știu dacă ar fi posibil, cred că prin orașe ar circula numai tramvaie și trenuri pe șine metalice… zdranga-zdranga, zdranga-zdranga… Și ce zgomot asurzitor ar fi la traficul din ziua de azi, nici nu vreau să mă gândesc. Toate ar suna, toate s-ar trânti, nimic nu s-ar închide etanș iar bieții mei conaționali ar suferi îngrozitor de curent, doar se știe că asta e boală națională la români. Ca să nu-i tragă curentul cred că ar îmbrobodi toate pervazele de geamuri cu pernițe în formă de sul 🙂 Țin foarte mult la confortul meu personal așa că gândul că de mâine ar putea să dispară mănușile de menaj îmi dă fiori reci. Cum mi-aș mai proteja mâinile de acțiunea dură a detergenților? Ca să nu mai spun de noile mele cizme de cauciuc leopard print…nu vreau să se evapore înainte să defilez mândră cu ele prin târg.

cizme ioana spune

        N-aș vrea să par superficială (deși poate sunt un pic) așa că o să arunc o privire mai departe de ograda proprie în lumea fără cauciuc. Deci… O lume fără cauciuc ar fi o lume fără benzi transportoare. Na, că am scos-o 🙂 Asta a fost o frază demnă de un inginer deși primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la astfel de benzi este ultimul film mut al lui Charlie Chaplin ”Modern Times”, în care el lucra ca un automat, fără nicio pauză, într-o fabrică, la bandă. Teribil ce mi-a plăcut filmul, de fapt vreau să-l văd pe acela care nu a râs cu poftă 🙂  Adevărul este că în acea perioadă, anii 20 ai secolului trecut, producția de benzi transportoare a luat o amploare fără precedent, acestea fiind folosite în primul rând pentru a căra obiecte grele pe distanțe mari ușurând considerabil munca oamenilor. Ne ușurează viața și acum, chiar dacă nu lucrăm într-o fabrică. Cât de simplu este, în aeroport, când escala între două avioane durează doar 50 de minute, să te urci pe bandă și să ajungi la celălalt avion fără niciun fel de efort. Dacă n-ar fi banda rulantă, ar trebui să avem o condiție fizică mult mai bună pentru că ar trebui să o luăm la goană pe jos, un fel de cursă cu obstacole neprevăzute. Sau bagajele descărcate din avion, cum s-ar înapoia călătorilor dacă n-ar exista banda? Pe bază de tabel? Poate un funcționar al aeroportului ar sta cu lista în mână și ar striga catalogul ca la școală 🙂 Popescu! prezent! poftim geanta roșie 🙂 Ionescu! ia de-aici trolerul negru…

        Ce să mai spun de scările rulante… Mare invenție și asta. Dacă n-ar fi cauciucul, n-ar exista nici scări rulante. Adică eu așa cred, că scările rulante au ceva curele de transmisie din cauciuc pe acolo pe dedesubt, ca un fel de benzi transportoare înclinate. Oricum, din ceea ce se vede la suprafață, dacă n-ar exista cauciucul, scările nu ar avea partea de protecție pe care ne sprijinim și datorită căreia se evită accidentele, iar puhoaiele de oameni ar fi în pericol să se rănească în timpul îmbrâncelii disperate după cumpărături.

scari ioana spune

        Dacă n-ar exista cauciucul n-ar exista nici munții de anvelope uzate care au năpădit lumea civilizată. Offf…

cauciucuri

        Pare înfricoșător dar, din fericire, profitul firmelor care se ocupă de reciclarea acestora crește de la o zi la alta așa că nu ar trebui să ne facem probleme că vom fi înghițiți de deșeuri. Ca o ironie, benzile transportoare de uz general, utilizate în aceste firme, folosesc ca materie primă tot cauciucul. În străinătate, reciclarea merge ca pe bandă rulantă, în România este încă la început dar se pare că direcția este bună deși pașii sunt cam mici. Oricum, indiferent de domeniu, dacă aveți o firmă a cărei activitate implică transport de materiale, benzile rulante v-ar fi de mare ajutor  iar Elastimpex România se ocupă exact de așa ceva.

logo_elastimpex

        Și dacă tot am vorbit despre cauciuc mi-am adus aminte de un banc, nu foarte nou, dar din domeniu 🙂 Cică americanii au aruncat bomba de cauciuc în Rusia iar pagubele sunt mari: Moscova distrusă, Novosibirsk-ul distrus, Sankt Petersburg-ul distrus și bomba continuă să sară… Fain, nu? 🙂 De banc, spun, nu de distrugerea Rusiei, evident.

        Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

        foto theconversation.com

Share This:

10 thoughts on “O lume fără cauciuc

  1. poate că nu știi: rampele ecologice de sortare, tratare și eliminare a deșeurilor menajere (există una la brașov) folosesc straturi de cauciuc (mare parte provenind de la mașini) la gropile unde se depozitează deșeurile care astfel reintră în mod ecologic în circuitul naturii.
    până la urmă ai scris… 🙂

    1. Eu mă bucur de fiecare dată când aud că se reciclează ceva în România. Chiar și dacă asta înseamnă doar faptul că țiganii adună peturile din tomberoane și le duc cu căruțele la centre de reciclare (în orașele unde primăriile nu fac nimic în acest sens).

  2. Eu stiu ce sunte ar scoate masina de spalat fara cauciuc amortizor!!! Avem aceeasi masina de spalat de cand aveam 2 ani si va jur, daca nu crapa ea prima, atunci o sa crap eu! O urasc, iar ai mei nu vor sa o schimbe, ca cica nu se mai fabrica aparate rezistente ca pe vremuri….Dar da-o in ma-sa de treaba ca rabla aia incepe sa faca ture pe hol de fiecare data can spala, ca atat zangane si se mormaie si se agita, ca daca nu esti atent, o ia la sanatoasa cu furtun cu tot….Na ca m-am enervate si eu! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *