Când a început SuperBlog-ul de anul acesta multă lume s-a înghesuit să dea sfaturi și rețete ale succesului că doar suntem români adevărați și ne pricepem la toate. Am citit cam tot ce s-a scris pe tema asta iar recomandarea care m-a pus pe gânduri (și pe care ulterior am respectat-o întocmai) a venit de la Raluca Cincu: Participanții să scrie pentru cititori, nu pentru ei înşişi. Urmând acest sfat am făcut exact așa, fără să mă mai stresez să fiu pe placul cuiva, iar parcursul meu a fost mai bun decât la edițiile precedente. Credibilitatea este în mod cert o condiție a succesului și, parafrazând-o pe Raluca, aș spune că orice blogger ar trebui să scrie pentru cititori și nu pentru sponsori, jurii sau colaboratori. Cititorii simt imediat atunci când încerci să pari altceva decât ceea ce ești, când scrii doar pentru că ești plătit să faci asta sau când recomanzi produse în a căror valoare nu crezi cu adevărat. Autenticitatea aduce recunoștere unui blog.
Pe de altă parte este valabilă și reciproca, în sensul în care o firmă care vrea să își promoveze produsele trebuie să își aleagă cu mare grijă colaboratorii care îi vor reprezenta interesele. Pentru ca o campanie de marketing să fie eficientă este necesar ca atât producătorul cât și promoterii să aibă aceleași principii iar valorile în care cred să se suprapună cât mai mult. Să presupunem că Nutrivita, o firmă care promovează un stil de viață sănătos prin vânzarea de produse bio, suplimente nutritive, produse pentru sportivi, produse speciale pentru intoleranțe alimentare, dorește să organizeze o campanie în online pentru a-și face cunoscute produsele și, implicit, pentru a-și crește vânzările. Pentru acest lucru eu cred că ar trebui să aibă în vedere două puncte sau două direcții, nu contează cum le numim:
- alegerea corectă a bloggerilor parteneri, adică a acelora care vor intra în program și vor scrie articole plătite prin care vor promova nu doar produsele ci și conceptele companiei
- menținerea unei relații de lungă durată, de cel puțin câteva luni, între cititori (deci potențialii clienți) și bloggeri, în ideea de a păstra constant interesul și de a vedea avantajele unui stil de viață sănătos pe termen lung
Cred că o firmă care face referire la impactul negativ al stresului, alimentației eronate, poluării sau lipsei de mișcare nu poate să propună unui blogger care la poza de profil apare cu țigara în mână să îi scrie articole despre beneficiile unei stări de bine rezultate în urma consumării produselor sale. Ar fi, din start, o contradicție între ceea ce spune și ceea ce face. Ca să se ”pupe” una cu alta, eu aș alege bloggeri care deja au trafic format exact pe direcțiile pe care le urmează Nutrivita. Și dau doar două exemple: Dana Lalici care are o mulțime de susținători care îi urmăresc succesele în războiul cu kilogramele și Cristina Lincu, mamă a trei băieței urmărită deja de multe mămici interesate de tot ceea ce ține de parenting și problemele copiilor. Cine ar putea fi mai potrivit să scrie despre intoleranța la gluten, boală care de cele mai multe ori apare în copilărie, intervalul între 8 luni și 2 ani fiind cel mai frecvent, adică exact după introducerea făinoaselor în alimentație? Sigur că informațiile despre biscuiții fără gluten de pe blogul Cristinei vor fi mult mai credibile decât cele găsite eventual pe un blog care scrie numai despre oje, creme și șampoane.
O campanie Nutrivita nu este, în niciun caz, ceva de genul punct ochit-punct lovit. Adică ”vine Crăciunul, luați și cumpărați cu toții cozonaci cu mac”. A trecut Crăciunul, gata. ne liniștim până la Paști când facem o nouă strigare. Pentru a schimba un stil de viață este nevoie de perseverență iar Dana exact asta a făcut. De un an încoace și-a modificat complet modul de alimentație, a împărtășit pe blog progresele sale și a adus toate informațiile la zi, lună de lună, ceea ce a făcut ca interesul pentru blogul ei să aibă o creștere constantă.
Consecvența aduce întotdeauna rezultatele scontate iar acest lucru ar trebui să se regăsească și în sloganul unei astfel de campanii care se dorește a fi un sprijin pentru îmbunătățirea stării de sănătate. O idee ar fi Niciodată nu e prea devreme. Uneori, însă, poate fi prea târziu. Sau poate aveți voi alte idei?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.
Ioana, foarte pertinent punctul tau e vedere. Asocierea dintre o companie si un blogger trebuie sa vina firesc, ca o imbinarea a unor principii in care ambele parti cred. Ma simt foarte bine cand ma vad pomenita, este o rasplata in plus pentru eforturile pe care le-am facut, de fapt, pentru mine…iar de povestit le-am povestit pentru a scapa de propriii mei demoni…si ca sa arat, detaliat, ca se poate.
In alta ordine de idei, am incercat si eu produsele Nutrivita, batoanele Gerlinea mai exact si marturisesc ca am fost uimita de gustul cu totul spectaculos pe care il au. Te pot ajuta intr-adevarat in dieta in sensul ca iti ofera ceva bun si sanatos intr-o perioada in care fiecare celula din corpul tau tipa dupa un cat de mic rasfat.
Dana, esti un fenomen tu! Si eu am contat pe tine si am mentionat rezultatele fabuloase pe care le-ai obtinut cu atâta determinare si perseverenta.
Ioana, ai mare dreptate! Sa scrii pentru cititori si sa te mentii asa cum esti, mai bun sau mai rau, este o conditie a succesului. Într-o competitie, însa, esti nevoit sa faci derogari… nu este neaparat sa minti cititorii, dar si faptul ca inventam pentru a acoperi acea parte de care are nevoie si sponsorul, poate fi cauza unei oarece diminuari a succesului.
Bafta în continuare, în competitie si în afara acesteia!
Compromisuri facem cu toții, nu numai în competiții 🙂 Succesul depinde de amploarea și de frecvența acestora. Adică așa cred.
Succes și ție, Daniela!
Dragă Dana, ambiția și perseverența de care dai dovadă sunt de admirat!
Foarte drăguț articolul, Ioana! 🙂
Din păcate, în goana după parteneriate, mulți bloggeri uită de pasiunea pentru scris, acea pasiune care cu siguranță i-a determinat să pornească un blog și să îi dedice zilnic timp și energie. Cred că, în primul rând, nu trebuie să uităm că suntem oameni și că tocmai de aceea blogurile sunt atât de citite: pentru că sunt scrise de oameni, nu de roboței care dau copy/paste la comunicate de presă, așa cum se întâmplă în cazul multor site-uri de știri.
Mulțumesc, Georgi.
Am cunoscut și eu dezamăgirea când bloguri pe care le citeam cu plăcere s-au transformat peste noapte în surse seci de comunicate de presă…