Dacă n-ar fi existat epilarea…

       Continuați  următoarea propoziție: Dacă n-ar fi existat epilarea… Omenirea nu ar mai fi fost ceea ce este  acum ! Pe bune 🙂

       Nu este o exagerare, se pare că dorința oamenilor de a-și  elimina părul nedorit din diverse părți ale corpului este la fel  de veche precum omenirea în sine. Iar această dorință nu va dispărea prea  curând. La începuturile lor  oamenii primitivi își  îndepărtau părul în plus de pe  corpuri prin raderea cu diverse obiecte ascuțite. De  exemplu strămoșii americanilor foloseau pentru a se rade,  cochilii ascuțite de scoici iar egiptenii aveau aparate de ras  rudimentare confecționate din bronz. Tot ei au inventat o tehnică  de epilare cu o pastă lipicioasă și dulce care se aplica pe piele  iar apoi se desprindea brusc cu ajutorul unei bucăți de pânză,  deci ceva destul de asemănător cu ceea ce există azi. Citind despre istoria epilării am aflat că din motive religioase, vechii egipteni , atât bărbații cât și femeile, aveau capetele rase  și purtau peruci. Ce idee ! Dar dacă așa era moda, sigur că trebuia să te conformezi.
         O altă idee mai mult decât ciudată a apărut în timpul reginei Elisabeta I a Angliei când europenii au început să își epileze complet sprâncenele pentru a crea iluzia unei frunți înalte și alungite. Acum mi se pare că arătau oribil fără sprâncene dar acesta era standardul de frumusețe la acea vreme.
         Tot în acea perioadă  tehnologia a  evoluat (cică) și au apărut primele metode chimice. O Carte a secretelor pentru  gospodine, apărută în 1532 în Anglia, conține printre alte  sfaturi , recomandări și rețete de ordin cosmetic: băuturi care  mențin tenul neted, moale, lucios și plăcut la atingere, loțiuni  care elimină orice semn de pe față sau sfaturi despre cum se poate  elimina părul nedorit de pe orice parte a corpului.
         Iată rețeta și modul de utilizare a  unui astfel de unguent care ”topește” părul: Fierbeți un pint (aproximativ o  jumătate de litru) de arsenic împreună cu a opta parte dintr-un  pint de var nestins. Întindeți soluția pe zona dorită și  frecați. Când pielea începe să vă ardă, îndepărtați imediat  soluția cu apă caldă altfel o să vi se facă rană. Deci dacă nu acționai rapid riscai să rămâi nu  doar fără păr ci și fără piele 🙂
         Din fericire m-am născut într-o altă  eră dar nici acum nu prefer epilatoarele chimice. Mă îndoiesc  profund că pasta epilatore ar conține ceva bio și, după părerea mea,  ceara e sfântă. Mi se pare cea mai eficientă metodă și care dă  rezultate pentru o lungă perioadă de timp. Un fir nu rămâne la  locul lui !
         Iar epilarea a devenit o operațiune  care se poate desfășura acasă cu ajutorul unor astfel de   kit-uri pentru epilat foarte  accesibile ca preț și foarte ușor de utilizat. Am uitat complet de  zilele în care încălzeam ceara pe sobă, am uitat de fumul și  mirosul care umpleau nu doar toată casa ci și cara blocului, de stropii de ceară  căzuți pe gresia din baie, de toată mizeria care se făcea odată  cu acest ritual.
        E foarte simplu acum, se pune cartușul  de ceară în aparat, se bagă în priză iar când ceara ajunge la  temperatura optimă se întinde pe piele. Cu ajutorul unei benzi de  hârtie de unică folosință se dezlipește apoi ceara cu păr cu  tot. Țac-pac și ai terminat. Numai în zonele în care ai nevoie,  numai cât dorești și numai în limita suportabilității. Nu  trebuie să aștepți să îți crească tot părul ca să programezi  o nouă ședință la un salon pentru că având aparatul în casă poți să ai  pielea netedă la orice oră.
         Eu zic că e o mică investiție care se amortizează foarte repede și care  își merită fiecare bănuț. Așa că adio lamă de ras!

Share This:

4 păreri despre “Dacă n-ar fi existat epilarea…

  1. Amen, sister! 😀 Nu am suportat niciodata crema de epilat, pentru mine exista doar ceara si aparat. Chestia excelenta este ca dupa niste ani de epilat parul se rareste sau chiar dispare din anumite zone. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *