Uleiul de cocos este un ulei comestibil extras din fructele mature ale palmierului de nucă de cocos și se utilizează în alimentație, în industria farmaceutică și cea cosmetică. În lumea occidentală, deci și pe meleagurile noastre, uleiul de cocos este considerat oarecum exotic dar în alte părți ale lumii, mai exact în Pacificul de Sud, este utilizat pe scară largă, peste 60% din caloriile alimentare fiind asigurate din acest ulei. Zice-se că are foarte multe beneficii pentru sănătate, populațiile care îl consumă în cantități mari necunoscând bolile de inimă. Probabil că așa este dar nu pot să bag mâna în foc pentru aceste informații pe care le-am găsit pe internet. Eu o să vă împărtășesc doar ceea ce am aflat din experiența proprie și doar ceea ce am verificat personal.
De foarte multă vreme am tot vrut să-mi fac și eu o părere despre uleiul de cocos despre care am auzit o mulțime de lucruri bune dar dintr-un motiv sau altul am tot amânat până de curând când într-o zi am trecut pe lângă un magazin cu produse naturiste, un fel de Plafar, și mi-am adus aminte de ceea ce mi-am propus. Am intrat, am întrebat dacă au așa ceva și vânzătoarea mi-a dat o cutiuță spunându-mi că dacă o să-mi placă să revin și să iau la gramaj mai mare. Aceasta are 60 de ml și a costat 10 lei.
Uleiul de cocos devine lichid la peste 24 de grade Celsius. De aceea sub această temperatură este în stare solidă, așa cum se vede în cutie dar cum îl iei în palmă și ajunge la temperatura corpului, se topește imediat.
De mâncat nu am mâncat niciodată ulei de cocos în schimb am încercat mai multe moduri de utilizare în scop cosmetic. Le redau mai jos într-o ordine aleatoare.
- Cremă de mâini – este excepțională pentru hidratarea pielii uscate. Durează 2-3 minute ca să se absoarbă complet în piele deci nu e chiar pentru momentele în care sunteți pe grabă dar dacă aveți timp pentru un moment de răsfăț este perfectă. Efectele se simt de la prima aplicare.
- Loțiune de corp – chiar dacă este în stare solidă, la atingerea cu suprafața caldă a pielii se transformă într-un ulei care curge și care se întinde foarte ușor pe piele lăsând-o moale și catifelată. Ca să nu mai spun de mirosul divin pe care îl lasă și care persistă destul de mult: exact ca batoanele Bounty 🙂
- Mască de păr – o singură dată am folosit uleiul de cocos în acest scop dar în mod sigur o voi mai face. Am întins uleiul pe toată lungimea firului, mi-am făcut un turban dintr-un prosop și l-am lăsat să acționeze o oră-două cât am lucrat ceva prin casă apoi mi-am spălat părul în mod obișnuit. Am fost foarte încântată de strălucirea pe care părul meu a căpătat-o.
- Ulei de păr pentru vârfurile uscate sau deteriorate. Părul meu este gras la rădăcină dar foarte uscat la vârfuri și uneori stă ca o mătură. Am un ulei cu argan de la Avon cu care mă mai dau pe vârfuri dar uleiul de cocos (doar un strop mic-mic) mi se pare că este mult mai eficient. Îmi pun un strop în palmă, îl întind doar pe vârfuri și imediat părul se așează mult mai bine.
- Demachiant de ochi – una din formele sub care îmi place cel mai mult. Îndepărtează perfect machiajul, inclusiv cel rezistent la apă și, foarte important pentru mine care sunt deosebit de sensibilă, nu ustură deloc în zona ochilor.
- Balsam de buze – hidratează foarte bine buzele, are un miros plăcut și nici gustul nu este rău 🙂
- Ulei pentru cuticule – le înmoaie foarte bine datorită faptului că nu se absoarbe foarte repede în piele. Astfel cuticulele rămân mai mult timp cu uleiul pe ele și devin moi ca la bebeluși, nu mai trebuie decât împinse puțin cu un bețigaș de lemn și manichiura este pe jumătate făcută.
- Gel de ras – pentru cazurile urgente (sau nu neapărat) când firele de păr de pe picioare se încăpățânează să scoată capul la lumină. Un pic de ulei întins pe picioare, un aparat de ras bun și nu mai este nevoie de niciun strop de apă. În doi timpi și trei mișcări problema e rezolvată.
Am trecut de faza primelor impresii legate de uleiul de cocos și am rămas la fel de încântată așa încât m-am hotărât să trec și la etapa următoare, adică să încerc să-l folosesc și în alimentație. Știu că este foarte bun la popcorn, în loc de ulei obișnuit sau unt, așa că probabil acesta va fi primul test apoi o să încerc să îl folosesc și la prăjit pentru că este un ulei stabil la temperaturi înalte și este rezistent la râncezeală. Sunt curioasă ce va ieși.
foto lifehack.org |
Am povestit și eu in articolul următor despre principalele probleme cu care se confruntă părul nostru și despre cele mai simple măști naturale de îngrijire cu ulei de cocos pe care le poți prepara acasă. http://bit.ly/1jkXulb