Țeparii care ne trag în jos

      Toată lumea a părut să se bucure atunci când, cu mare tam-tam, s-a anunțat că începând cu data de 1 mai, taxa de trecere a podului de la Fetești – Cernavodă se va putea achita și prin sms, asta însemnând o fluidizare a traficului, deci adio cozilor interminabile și adio nervilor. O măsură civilizată, conformă cu lumea și timpul în care trăim. 
    Am aruncat și eu un ochi pe site-ul CNADNR să văd care sunt pașii pentru achiziționarea peajului și m-am întrebat de ce oare trebuiau să folosească acest cuvânt (peaj) iar singurul răspuns pe care l-am găsit a fost ”pentru că există”. Conform DEX, peaj = Vamă la trecerea peste un pod, pe un drum de acces într-un oraș sau la acostarea unei nave la un chei. ♦ Dreptul de a folosi o cale ferată străină.
      Plata prin sms se face foarte simplu:    
foto auto-bild.ro

  1. Se trimite un mesaj la 7577 cu textul care conține numărul de înmatriculare și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul (1,2,3 sau 4). De exemplu CJ21ESP 1.   
  2. Se va primi un mesaj prin care se cere să se confirme achiziția (mesajul va conține informații detaliate despre achiziție, inclusiv costul total);
  3. Pentru confirmarea achiziției, se trimite la numărul 7577 un mesaj cu textul DA, ulterior primirii mesajului de la pasul 2. Dacă datele sunt incorecte ( de exemplu ai greșit numărul mașinii, evident că nu confirmi și reiei de la pasul 1)
  4. Se va primi un mesaj de confirmare a achiziției ce va conține seria peajului, categoria acestuia, numărul de înmatriculare pentru care a fost emis și data la care perioada de valabilitate expiră. 

     Prin SMS se poate achiziționa peajul doar pentru 1 trecere. Dacă tot am învățat un cuvânt nou, nu mă pot abține să nu-l folosesc 🙂
  Până aici, toate bune și frumoase. Ieri însă am văzut o știre care m-a surprins în mod neplăcut. Bilanțul după două luni de utilizare a acestui sistem spune că din 460000 de vehicule care au trecut podul prin benzile marcate cu e-tarif, 116000 NU au plătit taxa. Adică un sfert din șoferii care au trecut pe acolo s-au dat băieți deștepți aka jmecheri și s-au fofilat fără jenă printre cei care au avut bunul simț să plătească. 
    Sunt sigură că o mare parte dintre ei sunt în stare să țină discursuri despre cât de bine e în Germania sau în Anglia sau aiurea, unde pentru nimic nu trebuie să stai la coadă, că totul se întâmplă automat pe internet, că actele le primești în cutia poștală de acasă, că nu există birocrație și că respectul pentru cetățean este ridicat la rang de politică națională. Păi da, dar toate astea se întâmplă pentru că există încredere pe bază de reciprocitate iar procentul celor care fură nu se ridică în niciun caz la 25%. Dacă mergem în ritmul ăsta și ne sabotăm noi pe noi, dacă orice măsură care se ia în vederea simplificării procedurilor este încălcată cu tupeu și nesimțire, o să batem pasul pe loc în continuare și nu o să ne rămână decât să ne minunăm ce bine e ”afară”. Și în vecii vecilor nu o să ajungem să ne fie bine.
      Culmea este că sunt persoane care îi susțin pe cei care nu plătesc taxa cu argumente de genul de ce este nevoie să plătim taxă de pod când avem rovigneta sau normal că cei din străinătate își permit să plătească, dar pentru noi, la salariile noastre, 13 lei este foarte mult. Am avut această discuție în birou și am fost șocată să constat cum gândesc unii. Eu nu vreau să discut acum oportunitatea unei astfel de taxe (deși pe unde am umblat în lume, peste tot există) ci faptul că dacă se merge pe încredere și sistemul de lasă să plătești prin sms fără să îți trântească o barieră în față și fără să te țină la coadă iar tu treci ca vodă prin lobodă sfidând bunul simț mi se pare că nu o să mai ai dreptul să te plângi dacă la un moment dat se va reveni la vechile metode, cele noi generând pierderi prea mari.
      Pe de altă parte mi se pare că și autoritățile au greșit lăsând să se adune atât de multe cazuri fără a da amenzile prevăzute. A nu se înțelege de aici că sunt o fană a amenzilor dar eu o altă soluție nu văd. Fără metode punitive o să continuăm să nu plătim taxa de pod, să nu cumpărăm bilet în autobuz, să aruncăm hârtii pe jos și să punem boxele cu muzică dată la maxim în geamul deschis. Și apoi să ne mirăm de civilizația de pe alte meleaguri.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *