Azi o să vă spun despre locuri și lucruri care mi-au plăcut în Corfu. Ordinea în care le-am înșiruit este aleatoare după cum m-au năvălit amintirile.
1 Capul Drastis mi s-a părut unul din cele mai spectaculoase locuri. Este foarte aproape de localitatea Peroulades (la vreo 2 km) și de sus, de pe munte, înainte să cobori la mare, se deschide o priveliște fantastică formată din mici insulițe și golfuri.
2 Plimbările pe jos. Am avut parte de ele în fiecare zi și au fost unul din cele mai relaxante moduri de a cunoaște insula. Cărările sunt pietruite, pavate sau nisipoase și toate duc la mare.
3 Loggas Beach, un peisaj stâncos fantastic. Este atât de frumos și sălbatic încât ședințele foto se țin lanț. Am avut ocazia să vedem un cuplu de italieni care au ales să-și imortalizeze ținutele de nuntă aici. Curentul trash the dress se pare că a cuprins tot mapamondul.
4 Restaurantul de la Loggas Beach. Este cocoțat în vârful dealului și oferă o panoramă care realmente îți taie respirația. Mai ales când bate vântul 🙂 Este cam scumpicel dar merită să dai o dată-n viață 5 euro pe o bere sau o cafea și să admiri apusul stând confortabil. În afară de asta are o mică platformă cu fundul de sticlă prin care se vede marea sub picioarele tale. Este agățată de stâncă la o înățime mare și un pic este înfricoșător să privești în jos. Mie mi s-au cam înmuiat genunchii dar mi-am păstrat zâmbetul ca sa ies bine în poză 🙂
5 Ouzo. Bine, această băutură nu este legată neapărat de Corfu ci de întreaga Grecie. Și este mai mult decât o băutură, este gustul specific al Greciei așa că nu îmi pot imagina o vacanță acolo fără aroma de anason. Și, da, după ce te întorci acasă nu mai are același farmec. De fapt deliciul tradițional în Corfu ar fi lichiorul de kumquat (fructe care cresc doar aici și în China) dar licoarea portocalie mie nu mi-a transmis absolut nimic. Dulce și atât.
6 Plajele fără șezlonguri, cu nisip greu, în care te afunzi și cu marea liberă în față. Fără să auzi voci în toate limbile pământului, fără să auzi muzică, doar valurile. Și să faci baie fără să fie nimeni lângă tine parcă ai fi închiriat marea pentru o zi doar pentru tine.
7 Corfu Town. Un labirint de străduțe pietruite, înguste si întortocheate cu clădiri rămase la fel ca acum 400 de ani.
8 Plimbările cu barca, vaporul, ferryboatul sau orice altceva plutește pe apă . Nu concep să ajungi într-o insulă și să nu te duci pe mare. E ca și cum te-ai duce la teatru și nu ai intra în sală.
9 Paleokastritza, una din cele mai faimoase stațiuni de pe insulă. Stânci, păduri, golfuri… Pozele spun mai mult decât o mie de cuvinte. Este și o mănăstire aici, am vizitat-o, dar în afară de poziția pe care o avea, sus pe o stâncă și cu marea la picioare nu m-a impresionat deloc. Erau sute de turiști și o mare forfotă, vânzări de lumânări și iconițe pe bandă rulantă, nimic din pacea monahală pe care mi-ar fi plăcut să o găsesc într-o mănăstire.
10 Grotele de pe coasta localității Paleokastritza. Așa apar în ghidurile turistice ca fiind grote (de fapt asta și sunt) dar am găsit ceva mult mai mic decât mă așteptam. Sunt scobituri pe care marea le-a săpat în stâncă. Ceea ce este cu adevărat impresionant este multitudinea de pești care parcă dansează în apa de un albastru incredibil.
11 Satele din Corfu. Retrase înspre interiorul insulei, uitate de lume și încremenite în alt secol, cu case din piatră și oameni care nu trec pe lângă tine fără să-ți dea bună ziua kalimera sunt pline de farmec și nu seamănă deloc cu cele de la noi. Viața are alt ritm aici. Lent de tot 🙂
12 Canal d’Amour, un tunel în care marea și-a făcut loc prin mijlocul stâncilor. Una din legende spune ca cei care înoată prin el găsesc la capătul celălalt iubirea vieții lor. Iar dacă un cuplu înoată împreună traversând canalul va rămâne împreună pentru tot restul vieții. Ambele variante sunt legate de dragoste și ce poate fi mai frumos decât asta ?
13 Plantele din Corfu. Pe lângă palmieri, măslini, portocali și lămâi am văzut și m-am minunat de o mulțime de flori și arbori pe care nu îi mai văzusem înainte.
14 Magazinele de obiecte din lemn de măslin care se găsesc în orice stațiune m-au fascinat pur și simplu. Eram în stare să stau cu orele studiind obiectele unicat, toate lucrate manual. Am vrut la un moment dat să-mi cumpăr o lingură foarte mare care avea niște nuanțe și niște nervuri superbe dar mi-am adus aminte că eu nu fac zacuscă și nu aș avea ce face cu ea 🙂
15 Bellavista. E în apropiere de localitatea Lakones și este un punct foarte înalt al insulei care oferă o priveliște panoramică frumoasă (nu găsesc alt cuvânt ca să nu tot repet superb, magnific și tăieri de respirație). De fapt este magnific.
16 Porturile pescărești tradiționale în care chiar există pescari care vin de pe mare încărcați cu pește. Asta se întâmplă pe la 10 dimineața pentru că pleacă în larg foarte devreme astfel încât până la prânz să poată livra restaurantelor marfa proaspătă.
17 Stațiunea Roda cu faleza umbrită de palmieri bătrâni și marea confundându-se cu cerul.
Corfu este o insulă relativ mare, 60 de kilometri lungime și aproximativ 30 lățime așa că în doar 7 zile nu am apucat să văd decât o parte. Sper ca într-o bună zi să-mi aprofundez cunoștințele vizitând și coasta de est și partea de sud și să fac încă o mie de lucruri pe care nu am apucat să le fac în această vacanță.