ingrediente

Lichior de ciocolată cu gust de Crăciun

         Cred că în fiecare casă există o tradiție specifică  locului, adică de sărbători să se facă anumite mâncăruri sau prăjituri, aceleași în fiecare an. La mine lichiorul de ciocolată este nelipsit la Crăciun, merge foarte bine chiar și pe post de desert și dacă nu l-aș face, toată lumea i-ar simți lipsa. Deja au început să mă întrebe prietenii când e gata :)  L-am făcut azi și, deși este extrem de simplu de preparat, nu îl fac decât o dată pe an. Așa mi se pare mie… că este un christmassy thing și deci nu l-aș putea savura în alt anotimp. Dar este doar părerea mea, poate voi o să îl asociați cu  Valentine’s Day :)
         Rețeta este atât de simplă încât nici măcar nu o am scrisă pentru că o țin minte: 1 litru de lapte, 1 kg de zahăr, 100 de grame de cacao și aproximativ 4-500 ml de alcool pur (depinde cât de tare vreți să fie). Din aceste cantități ies aproape 3 litri de lichior ceea ce este destul de mult. Mie îmi este suficient dacă înjumătățesc totul.
         Nefiind vorba de un preparat sofisticat cantitățile nu trebuie măsurate la gram sau cu cântarul farmaceutic. Deci, pasul 1: Zahărul și cacaua se amestecă împreună ca să se desfacă eventualii bulgărași.

 

         Apoi se adaugă un pic de lapte și se amestecă toate astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Nu durează mai mult de un minut, două.

 

         Împreună cu tot laptele, compoziția se pune pe foc și, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fundul oalei, se dă un clocot. Apoi se stinge focul și se lasă să se răcească după care se adaugă alcoolul. Dacă vreți ca lichiorul să nu fie foarte tare puteți să înlocuiți o parte din alcool cu vodcă (fără arome, evident). Aici este partea cea mai frumoasă și mai plăcută. Gustați un pic, mai adăugați un pic de alcool, mai gustați un pic, turnați un pic de vodcă și tot așa până ajungeți la numărul de grade dorite. De obicei la prepararea acestei băuturi este bine să participe cel puțin două persoane astfel încât să existe un proces consultativ. Când începeți să vedeți totul în roz înseamnă că ați terminat și puteți turna băutura în sticle. După câteva zile aceasta va deveni cremoasă și va arăta perfect în pahare iar, dacă vă place, puteți să adăugați un pic de ness și veți obține o altă aromă delicioasă.
         Anul acesta o să fac pentru cei dragi câteva cadouri făcute de mâna mea iar unul dintre ele va fi o sticlă de lichior de ciocolată. Ca să personalizez cadoul, am făcut o etichetă desenată și colorată de mine. De fapt nu eu  am desenat-o că nu mă pricep, am copiat eticheta (găsită cu google) de pe calculator. Pur și simplu am pus coala de hârtie pe monitor și am copiat conturul :)
         Apoi am decupat-o, am lipit-o pe sticlă (e sticla în care a fost alcoolul), am adăugat o fundă roșie (recuperată de la o cutie de bomboane de demult) și am lipit un strop de beteală pe capac. Arată drăguț iar conținutul e delicios.
         Vă place cum a ieșit ? Dacă da, vă aștept la colindat :)

Share This:

6 păreri despre “Lichior de ciocolată cu gust de Crăciun

  1. Deci. Deci m-ai omorât. Ador lichiorul de ciocolata. Daca ar fi după mine as bea pana as pica pe jos, noroc ca mă controlez :D.
    Promit sa încerc reteta. Dar fara alcool nu se poate? Adică sa pun doar vodka? Nu vreau sa fie tare, doar sa simt gustul ala de….LICHIOR DE CIOCOLATA.

      1. Am facut cu votca si a iesit perfect . Un gust superbun iar alcolul se simte exact cit trebuie . La cantitatile de mai sus am pus un litru de votca de 40 de grade . Multumesc pt. idee si pt. reteta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *